Megtörtént eseményeken alapulhat a Sandman: Az álmok fejedelme?!

MOZI HÍREK – A Sandman 1. évada visszautal egy 1916 és 1927 között lezajlott, ritka és nagyon különleges „álomkór” járványra.

 

 

VIGYÁZAT! Spoiler-veszély a Sandman: Az álmok fejedelme első évadával kapcsolatban!

A Sandman: Az álmok fejedelme sorozat – amelyről a kritikánkat itt találjátok – premier epizódjában a Álom fogságba esése egy globális alvásjárványt okoz 1916-tól, attól az évtől, amikor Álmot (Tom Sturridge) Roderick Burgess (Charles Dance) elfogta, egészen 1927-ig. Ironikus módon ez ugyanaz az időszak, amikor egy atípusos agyvelőgyulladásként ismert álomkór világszerte 5-10 millió embert sújtott, és a fele szinte azonnal meghalt. A Netflixnek a betegséggel kapcsolatos történetében azonban van egy csavar:

„Burgess, az önjelölt mágus egy brit varázsló, aki Álom nővérét, a Halált (Kirby Howell-Baptiste) akarta elfogni, és arra kényszeríteni, hogy visszahozza halott fiát az életbe, valamint halhatatlanságot adjon Rodericknek.”

„Ehelyett Burgess rituáléja véletlenül Álmot fogta el 1916-ban. A hivatali szimbólumaitól, rubinjától, sisakjától és homokzsákjától megfosztott Álom több mint egy évszázadra a mágus fogságába került. Az álmok urának eltűnése azonban pusztítást végzett az ébren lévők világában és Morpheus birodalmában, az Álomvilágban, amely kezdett összeomlani, mivel számos álom és rémálom elhagyta a dimenzió síkját. Az Álomvilágon túl, az ébrenléti világban egy álomkór terjedt el, és emberek millióit érintette, akik egyszerűen elaludtak, és nem ébredtek fel. Egyikük, Unity Kincaid (Sandra James-Young) volt az egyik kulcsfontosságú áldozat, akinek korának Álomörvényévé kellett volna válnia. Ehelyett ez a hatalom az unokájára, Rose Walkerre (Vanesu Samunyai) szállt.”

 

Mi okozhatta ezt a titokzatos 1916-os álomkór-járványt?

 

Az atípusos agyvelőgyulladást (encephalitis lethargica) okozó vírust soha nem sikerült véglegesen azonosítani, és bár úgy tűnt, hogy a túlélők közül sokan meggyógyultak, egy részüket évekkel később bénító, Parkinson kór-szerű szindróma tette őket cselekvőképtelenné. Erről a valós eseménynek már korábban is megemlékeztek filmben. 1990-ben a néhai Robin Williams játszott az Ébredés című filmben, amely Dr. Oliver Sacks álomkórról szóló könyvén és az 1917-1928-as járványt túlélő, katatóniás betegeknek beadott L-Dopa nevű gyógyszer jótékony hatásán alapult. Az álomkórjárvány minden látható ok nélkül 1927-ben hirtelen véget ért.

A Sandman sorozatban Morpheus visszatérése az Álomvilágba véget vetett az álomkórnak, és minden újra rendbe jött a világban, amíg John Dee (David Thewlis) meg nem fenyegette mindezt azzal, hogy megrontotta Álom rubinját, ám Morpheus gátat szabott neki.

A Sandman: Az álmok fejedelmének első évada már elérhető a Netflixen.

Forrás: Screen Rant

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu