Meta Pixel: így követ nyomon minket a Meta még az Apple készüléken is!

TECH HÍREK – Bár az Apple appos nyomon követő átláthatósági funkcióját (App Tracking Transparency, ATT) bekapcsolhatjuk a cég készülékein, a Meta megvalósította, hogy ettől függetlenül is „ránk tudjon tapadni”.

 

A Meta „az almások” biztonsági erőfeszítései ellenére is megvalósította a nyomon követést, hiába kapcsoljuk be az ATT-t. Felix Krause fedezte fel, hogy az Apple által a külsős, third-party appoknak szánt böngésző helyett saját megoldást használ a Meta, így nem az Apple Safarival töltődnek be a weboldalak a Facebook és az Instagram appján belül, hanem a WebKiten alapuló böngészőt használja Mark Zuckerberg két terméke, így mindegyik linkbe és weboldalba be tudják fecskendezni a Meta Pixel nevű JavaScript kódot.

Ezzel a kóddal a Meta minden felhasználói interakciót és aktivitást nyomon tud követni a felhasználó beleegyezése nélkül, és még az érzékeny információk is láthatóvá váltak. Az Instagramm app a nyomkövetői kódot minden weboldalba odateszi még a reklámokra való klikkeléskor is. Minden gomb, minden link, szövegkijellés, screenshot, űrlapi bemenet (jelszó, cím, bankkártyás adat) is Zuckerbergék elé tárul…

A Meta kimondta, hogy a beépített böngészőjükön belül mindent monitoroz, de azért Krause felfedezése miatt van miért aggódni: „Az Instagram/Facebook mindent elolvashat, amit online csinálok? Nem! Az Instagram csak akkor képes olvasni és figyelni az online tevékenységeidet, amikor az alkalmazásukon belül megnyitsz egy linket vagy hirdetést. A Facebook valóban ellopja a jelszavaimat, a címemet és a hitelkártyaszámomat? Nem! Nem bizonyítottam be, hogy pontosan milyen adatokat követ az Instagram, de szerettem volna bemutatni, hogy milyen adatokhoz juthatnak hozzá anélkül, hogy te tudnál róla. Ahogy a múltban is bebizonyosodott, ha egy vállalat ingyen, a felhasználó engedélyének megkérése nélkül hozzáférhet adatokhoz, akkor követni fogja azokat.”

Ezzel pedig a Meta nyíltan megsérti az Apple ATT-jét: csak akkor engedélyezhető a nyomkövetés, ha a felhasználó ebbe beleegyezik, és kérdéses még, hogy a techcég miképp lép fel a Meta trükközése ellen. Ebből még komoly zűr kerekedhet ki.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu