Marvel’s Spider-Man Remastered: kitiltást kapott a szivárványzászlós modder

A NexusMods igazgatója pedig egy közleményben is reagált az ügyre.

 

Szóval a múlt héten felbukkant egy mod, amit egy ideiglenes, kamufiókos NexusMods felhasználó töltött fel. Ez lecserélte „Newton prizmájának elemeit a csíkokkal és csillagokkal”, ami virágnyelven annyit takar, hogy a szivárványos zászlók helyét az Egyesült Államok zászlói vették át a Nixxes Software jóvoltából PC-re portolt Marvel’s Spider-Man Remasteredben. A mod népszerű lett, és sok homofób kommentet eredményezett, amire a NexusMod kitiltotta az illetőt, majd a ModDB is hasonlóan cselekedett.

A ModDB a Twitteren írta, hogy eltávolították a tartalmat, a felhasználókat pedig kitiltották, ugyanis a ModDB egy befogadó környezet kíván lenni mindenkinek, és nem engedik meg, hogy a marginalizált, a társadalom peremére szorított csoportokat célkeresztbe vegyék. A tartalmi moderációjuk többnyire automatikus, de az azonosítás után a zéró tolerancia elvét követik a problémásnak jelölt tartalmak esetében. Robin „Dark0ne” Scott, a NexusMods igazgatója egy hosszabb közleményt írt a site-on, amit fordítva leközlünk:

„Nemrég volt egy kis buta dráma az oldalunkon, amit az váltott ki, hogy valaki feltöltött egy modot a Marvel’s Spider-Man Remasteredhez. A mod azt a nagyon kevés szivárványos (Pride) zászlót, ami a játékban valóban van, a játékban már elterjedt amerikai zászló textúrájával helyettesítette. A modot eltávolítottuk a NexusModsról és a szerzőt kitiltottuk.

A kitiltással kapcsolatban (amire sokan szeretnének összpontosítani): a modot egy eldobható fiók töltötte fel (azaz egy újonnan létrehozott account egy olyan személytől, akinek már van regisztrációja az oldalon), és „Mike Hawk” néven töltötte fel. Ez nagyon egyértelműen szándékosan történt, hogy egy troll mod legyen. Az a tény, hogy a felhasználónak gyáva módon egy kamu fiókot kellett készítenie ahhoz, hogy feltöltse a modot, mutatja a trollkodási szándékát, és azt, hogy tudta, hogy nem fogják engedélyezni. Ha nem lett volna gyáva, és helyette a fő fiókját használta volna, egyszerűen eltávolítottuk volna a modot, és közöltük volna vele, hogy nem akarjuk hosztolni, és csak akkor tiltottuk volna ki, ha újra feltölti, miután tisztességesen figyelmeztettük. A kamureg létrehozása minden kétséget eloszlatott, és nagyon könnyűvé tette számunkra a döntést. Mind az eldobható fiókot, mind a felhasználó fő fiókját letiltottuk.

Ami a Pride zászlók cseréjét illeti ebben a játékban (vagy bármelyik játékban), az irányelvünk a következő: mi a befogadásért, a sokszínűségért vagyunk. Ha úgy gondoljuk, hogy valaki feltölt egy modot az oldalunkra azzal a szándékkal, hogy szándékosan a befogadás és/vagy a sokszínűség ellen legyen, akkor fellépünk ellene. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik szándékosan trollkodni próbálnak más felhasználókkal modokkal, hogy felháborodást okozzanak. A magunk részéről arra fogunk törekedni, hogy mi magunk is jobban moderáljuk weboldalunkat ennek az etikonnak megfelelően.

Nem mi vagyunk a hatóság abban, hogy a felhasználók mit módosíthatnak és mit nem. Az, hogy mi eltávolítunk egy modot, csak azt jelenti, hogy az nem található meg a NexusModson, se több, se kevesebb. Azt is megjegyezzük, hogy nem mi vagyunk az egyetlen oldal, amelyik eltávolította ezt a modot a platformjáról. Magánvállalkozásként jogunk van eldönteni, hogy milyen tartalmakat akarunk és milyeneket nem akarunk a platformunkon elhelyezni. Tartsd tiszteletben ezt a jogot ugyanúgy, ahogyan te is szeretnéd, hogy tiszteletben tartsák a jogaidat.

Ha úgy érzed, hogy valami ellenkezik a szabályzatunkkal, akkor kérjük, jelentsd. Azonban mi fogjuk eldönteni, hogy mit tartunk megfelelőnek a NexusModson és mit nem. Ez mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy hol áll; balra, jobbra, felfelé vagy lefelé. Nem akarunk és nem is fogunk vitatkozni veletek erről. Most már elmagyaráztuk az álláspontunkat, és nem fogunk platformot biztosítani nektek, hogy elferdítsétek az álláspontunkat, hogy egy irracionális és paranoiás narratívát tápláljatok. Ezt megtehetitek máshol is, ahol nem érdekel minket annyira, hogy elolvassuk. Ha ez a politika felzaklat, ha megszegtünk valamilyen erkölcsi magatartási kódexet, amit nem tudsz elfogadni, akkor kérjük, töröld a fiókod (alsó opció) és lépj tovább, ahogy mi is fogunk.”

De miért zavaró egy olyan zászló a játékban, aminek a játékmenetre egyáltalán nincs hatása…? Nos, az Insomniac, a Nixxes és a Sony sem reagált az ügyre.

Forrás: PSL

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu