A Shadow of Mordor egyik legfontosabb karaktere került bele A Hatalom Gyűrűibe, aki eddig sehol máshol sem szerepelt

MOZI HÍREK – A Shadow of Mordor és a Shadow of War egyik kultikus karaktere a pénteken indult A hatalom gyűrűi sorozatban is szerepel – igaz, teljesen másféle ábrázolásban, mint ahogy e játékokban láthattuk.

 

Celebrimbor volt az az tünde szellem, aki az élőhalott Talion, a gondori vadász testébe „bekerült” egy varázslattal, miután Taliont családjával együtt megölték. Mivel sokszor konkrétan Celebrimbort irányíthatjuk, így tulajdonképpen ő a játék másik főszerepelője. A hatalom gyűrűit készítő tünde ugyan említés szintjén szerepelt Tolkien műveiben (Talionnal ellentétben, akit a Shadow of Mordor készítői találtak ki), de még egyetlen filmben, sorozatban, vagy másik játékban sem láthattuk.

Celebrimbor a Tolkien-lore szerint egy nolda származású kovács, Fëanor, a Szilmarilok készítőjének leszármazottja. A történet szerint Celebrimbor Curufin gyermeke, ő maga pedig (a megtébolyult és bizonytalan sorsú Maglort nem számítva) Fëanor királyi házának utolsó túlélője. Remek kézművesmester, aki a Három Gyűrűt kovácsolta.

A Düh Háborúja, és az Első Kor vége után sok tünde tért vissza Halhatatlanföldre, de Celebrimbor azok között volt, akik maradtak. Kelet felé keresett új lakhelyet magának, ahol egy csapat nolda tündével, köztük Findrod nővérével, Galadriellel, és férjével, Celebornnal találkozott. M. k. 750-ben Eregionban telepedtek le, a Ködhegység lábánál. Azért választották ezt a helyet, mert Celebrimbor megtudta, hogy a törpök egy igen értékes fémre bukkantak Khazad-dûmban, amit mithrilnek neveztek el.

 

 

A kovácsolás mestersége

 

Szintén a Tolkien-lore szerint Celebrimbor volt a legnagyobb a tündekovácsok között. Összebarátkozott a kazad-dûmi törpökkel, megosztották a tehetségüket és titkaikat egymással. A törpök felvették a tündék rúnaírását, s Celebrimbor magasan képzett lett a mithril megmunkálásában.

Kiváltképp a Törp-kézművessel, Narvival kötött barátságot. Narvi készítette Durin Kapuját, ami Khazad-dûm nyugati bejárata volt, melyre Celebrimbor egy titkos írást vésett egy mithrilből előállított anyagból, ithildinből, mely csak a hold, vagy a csillagok fényét tükrözte vissza, és csak ekkor volt látható.

Szintén Celebrimbor készíthette az Elessart, ami egy tiszta, zöld színű kővel kirakott, sas alakú ezüstbross. Galadirelnek adta, aki később Aragonnak. A történet szerint Celebrimbor szerelmes volt Galadrielbe. Egy másik történet szerint még az Első Korban csinált egy Elessart, ami Errendilnél kötött ki.

 

Figyelem innentől kezdve a Shadow of Mordor, illetve Tolkien eredeti műveire vonatkozó SPOILER-eket olvashattok!

 

SPOILER

 

A Hatalom Gyűrűi

 

A történet egyik verziója szerint Szauron meggyőzte Celebrimbort, hogy indítson felkelést Galadriel ellen, aki elhagyta Eregiont és Lothlorienbe ment 1350 és 1400 között. Noha sehol máshol nincs ennek a felkelésnek bármilyen említése.

Szauron irányítása alatt Celebrimbor és a Tünde kovácsok 1500 körül elkezdték elkészíteni a Hatalom Gyűrűit. Hét gyűrűt kovácsoltak, és Szauron segítségével kilencet. 1590 körül Celebrimbor egymaga megcsinálta a Három Gyűrűt, Naryát, Nenyát és Vilyát.

1600 körül Szauron megalkotta az Egy Gyűrűt, hogy uralkodhasson a Hatalom Gyűrűin. Még a Három Gyűrű is célpontja volt a Egynek, mert Celebrimbor Szauron képességeit használva készítette azokat. Amikor Szauron felhúzta az Egy Gyűrűt, Celebrimbor észrevette, hogy tévedett.

Tanácskozott Galadriellel, hogy mit is tegyenek a Három Gyűrűvel. Nem tudták rávenni magukat, hogy elpusztítsák, így megállapodtak, hogy elrejtik azokat. 1693-ban Celebrimbor, Galadrielnek adta Nenyát, Naryát és Vilyát pedig Gil-galadnak küldte, Lindonba.

Ez feldühítette Szauront és háborút indított a Tündék ellen. Serege megostromolta Eregiont és átütötte a külső védelmi vonalát 1697-ben. Celebrimbor szembe került Szauronnal Mirdain Házának lépcsőin, és fogságba esett. Szauron addig kínozta, míg elárulta a Hét Gyűrű hollétét, de Celebrimbor megtagadta elmondani, hogy hol van a Három.

 

Celebrimbor halála a Tolkien lore szerint és a játékok szerint

 

Celebrimbort orkok lenyilazták, holttestét pedig egy csontoszlopra feszítették, melyet afféle hadi zászlóként hordoztak Szauron seregei, ahogy folytatták a hadjáratot a Tündék ellen. Ám végül Szauront legyőzték 1701-ben és visszatért Mordorba.

A Shadow of Warban Celebrimbor máshogyan hal meg: maga Szauron végez vele tündeformájában, úgy, hogy a saját kalapácsával veri agyon. Mindezt a lenti átvezetőben is láthatjátok. Celebrimbor lelke természetesen halála után sem nyer nyugvást, hanem emlékek nélkül „wraith” lesz belőle, amely később Talion élhalott testébe költözik, és együtt harcolva nyerik vissza fokozatosan Celebrimbor emlékeit.

 

SPOILER VÉGE

 

Celebrimbor színészek

 

A tünde kovácsmester hangja a jelenleg 63 éves Alastair Duncan skót színész, aki egyébként már igazi veterrának számít a szakmájában, Mimir hangja is ő volt a God of Warban és ő lesz a God of War: Ragnarokban is, de rengeteg más filmben és tévésorozatban is szerepelt, többek között ő volt Dr. Moriarty az 1988-as A sátán kutyája című Sherlock Holmes-adaptációban.

A Hatalom Gyűrűiben viszont már nem ő, hanem a nála 11 évvel fiatalabb, 52 éves Charles Edwards alakítja Celebrimbort, akit többek között A koronában láthattunk.

Ha két „alakítást” összehasonlítjuk, akkor Edwards-é egyelőre nem túl meggyőző: A Hatalom Gyűrűinek arrogáns, büszke készítőjének karaktere egyelőre még nem jön át, de később ez persze változhat.

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu