Alan Moore-nak elege lett: lehet, hogy többé nem készít képregényeket?!

MOZI HÍREK – A legendás képregény-alkotó, a Watchmen atyja, Alan Moore szerint az iparág „elviselhetetlenné” vált.

 

 

Amikor Alan Moore az 1980-as években megalkotta Watchmen-sorozatát, célja a hősök eszméjének szatirizálása és dekonstruálása volt, így nem meglepő, hogy a szerző nyíltan hangot adott elégedetlenségének a szuperhős műfaj utóbbi években robbanásszerűen megnőtt népszerűségével kapcsolatban.

A The Guardiannek adott interjújában a Watchmen alkotója tisztázta korábbi megjegyzéseit arról, hogy ezek a filmek „infantilizáló” hatással vannak a társadalomra, és nem titkoltan kijelentette, hogy végzett a képregényekkel és az „elviselhetetlen” iparággal.

„Határozottan végeztem a képregényekkel.”

„Már lassan öt éve nem írtam egyet sem. Mindig is szeretni és imádni fogom a képregényes médiumot, de a képregényipar és a hozzá kapcsolódó dolgok egyszerűen elviselhetetlenné váltak” – mondta a kiadványnak.

Olyannyira elviselhetetlen, hogy Moore 2020-ban azt mondta az IndieWire-nek, hogy a szuperhősfilmeket „groteszknek” találja, és az 1989-es Batman óta nem látott egyet sem. (Mondjuk ebben az esetben azért kérdéses, mennyire lehet releváns a véleménye a kortárs alkotásokat illetően…)

„Egyiket sem nézem meg. Ezeket a karaktereket mind ellopták az eredeti alkotójuktól, az összeset… ha megpróbálod őket a felnőttek világára szabni, akkor szerintem elég groteszkké válik.”

 

Moore elmagyarázza a szuperhős műfaj népszerűségének „aggasztó következményeit”

 

Hosszú, sikeres képregényírói karrierje ellenére Moore mélyen bírálja, hogy a képregényeket felnőtteknek szántnak tekintik. A 68 éves szerző szerint a felnőttek számára adaptált képregények hatalmas népszerűségnövekedése a mozivásznon komoly következményekkel jár a modern társadalomra nézve.

„2011 körül azt mondtam, hogy szerintem komoly és aggasztó következményei vannak a jövőre nézve, ha felnőttek milliói állnak sorba Batman-filmekért. Mert ez a fajta infantilizáció – az egyszerűbb idők, egyszerűbb valóságok iránti késztetés – nagyon gyakran a fasizmus előfutára lehet” – mondta, kiemelve, hogy a szuperhősfilmek Donald Trump elnökké válása idején érték el minden idők csúcsát.

„Felnőttek százezrei [állnak] sorba, hogy olyan karaktereket és helyzeteket lássanak, amelyeket 50 évvel ezelőtt a 12 éves fiúk – és mindig fiúk voltak – szórakoztatására találtak ki. Nem igazán gondoltam, hogy a szuperhősök felnőtteknek való filmek.”

Bár Moore hangosan bírálja a képregényeket és azok filmes adaptációit, nem zárkózik el a Watchmen megalkotásáért való felelősségvállalás elől sem.

„Úgy gondolom, hogy ez egy félreértés volt, ami az 1980-as években történtekből született – amiben jelentős részt kell vállalnom, bár nem szándékosan -, amikor először jelentek meg olyan dolgok, mint a Watchmen. Rengeteg címlapon szerepelt, hogy >>A képregények felnőttek<<. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nem, a képregények nem nőttek fel. Volt néhány cím, ami sokkal felnőttebb volt, mint amihez az emberek hozzászoktak. De a képregénycímek többsége nagyjából ugyanolyan volt, mint korábban.”

„Nem a képregények nőttek fel. Szerintem inkább a képregények találkoztak a közönség érzelmi életkorával, és a másik irányba jöttek” – tette hozzá.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu