Újabb pénzbírságot kapott Brazíliában az Apple!

TECH HÍREK – A tizenkilenc millió dolláros pénzbüntetést azért kapta „az almás cég” nem az elvárásoknak megfelelően értékesíti egyik népszerű termékét a dél-amerikai országban (ahol alapból eléggé drága az importált hardver, így a konzolok sem olcsóak arrafelé…).

 

A Reuters arról írt, hogy egy brazil bíróság 19 millió dolláros kártérítésre (sőt, a megfogalmazásuk szerint „szociális károk” megtérítésére) ítélte az Apple-t, mert az országban értékesített iPhone-ok mellé nem csomagolt töltőt. Ezt 2020-ban kezdte el a cég csinálni, amikor is bemutatta az iPhone 12-es termékcsaládot, és azóta volt a techcég a dél-amerikai ország célkeresztjében.

A döntést úgy tűnik, hogy a a hitelfelvevők, fogyasztók és adófizetők brazil szövetsége, az AMBCC hozta meg, és így indokolta: „Nyilvánvaló, hogy az alperes a „zöld kezdeményezés” indoklásával a fogyasztóra rója a korábban a termékkel együtt szállított töltőadapterek kötelező megvásárlását.” Az Apple a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése miatt döntött a töltő kispórolása mellett, és így a cég szerint kevesebb elektronikus hulladék termelődik (és mobilból évente több milliárd végzi a szemetesben…).

Tény, hogy a vásárlók többsége már rendelkezik iPhone-töltővel, így nem sok értelmét látja az Apple annak, hogy mindegyik készülék mellé mellékeljen egyet, így ezt külön kell megvásárolni (ami főleg azoknak lesz plusz kiadás, akik első alkalommal váltanak Android készülékről iOS-esre). Üzletileg érthető, hogy nincsen töltő: ezzel az Apple gyártási költsége csökken, és több hasznot tud behúzni az iPhone-ok értékesítése során, igaz, ezt a cég soha nem fogja beismerni, mert ők is inkább a környezetvédelmi kampányuk miatt mondják, hogy nincs szükség a dobozban a mobil mellett a töltőre.

Az Apple állítólag ezúttal is fellebbezni fog, és mivel ez nem az első alkalom, hogy fogyasztóellenesnek nevezték a brazil hatóságok a cég üzleti gyakorlatát, esélyes, hogy most is fizetniük kell. Az viszont tény, hogy az Apple lépése után a riválisok közül a Samsung és a Xiaomi is kispórolta a töltőt az akár drágább, félbe hajtható modellek mellől is. A végére azért egy kérdés: akinek van pénze iPhone-ra, biztosan futja egy töltőre is, nem?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu