A Microsoft szerint teljesen rendben van, hogy együttműködnek az amerikai hadsereggel

Úgy tűnik, a Microsoft „nem hiszi”, hogy „előmozdítaná az érdekelt felek érdekeit”, ha többet is elárulnának a befektetőknek erről a kérdésről.

 

 

A Microsoft úgy gondolja, hogy elég nyíltan beszél az amerikai hadsereggel való együttműködéséről, köszöni szépen. Ez derül ki a vállalat nemrégiben a befektetőkhöz intézett, a decemberi éves részvényesi közgyűlés előtt kiadott meghatalmazási nyilatkozatából. Ebben a cég igazgatótanácsa két olyan részvényesi indítvány ellen lépett fel, amelyek a vállalatnak az amerikai védelmi minisztériummal folytatott ügyleteiről szóló jelentések megrendelésére irányulnak.

Az Eurogamer által kiszúrt, a nyilatkozatban szereplő negyedik részvényesi javaslat – ha elfogadják – egy olyan jelentést rendelne el, amely értékeli, hogy a Microsoft védelmi ügyletei „hozzájárulnak-e a magánélet, a polgári és emberi jogok megsértéséhez”, vagy más módon ütköznek-e „a Microsoft CSR jelentésében meghatározott politikákkal és elvekkel.”

Az ötödik javaslat eközben egy olyan jelentést írna elő, amely megvizsgálja a vállalatot érintő lehetséges „hírnevet érintő és pénzügyi kockázatokat, amelyek abból erednek, hogy a vállalatot a hadsereg által használt fegyverek fejlesztésében részt vevő vállalatként azonosítják”.

A Microsoft igazgatótanácsa szerint azonban nem kell aggódni. „A Microsoft felsővezetői csapata mérlegelte és hozott egy elvi döntést”, miszerint a vállalat nem fogja „visszatartani a technológiát olyan intézményektől, amelyeket a demokráciákban azért választottunk, hogy megvédjék az általunk élvezett szabadságjogokat”. A közlemény szerint a cég „ezt az álláspontot kommunikálta a munkatársakkal és külső kommunikációban, például blogbejegyzésekben. Ennek eredményeképpen nem hisszük, hogy a kért harmadik féltől származó elemzések előmozdítanák a Microsoft, részvényesei vagy más érdekelt felek érdekeit.”

A Microsoft HoloLens-üzlete az amerikai hadsereggel önmagában 22 milliárd dollárt ér, és a vállalat végül tavaly szeptember közepén kezdte el szállítani a headseteket a hadseregnek. Az üzletet a cég alkalmazottainak tiltakozása ellenére vitték végig.

A meghatalmazás azonban még nem a történet vége: ez csak egy sor ajánlást jelent az igazgatótanács részéről a részvényesek számára, akik még mindig dönthetnek úgy, hogy a vonatkozó javaslatok mellett szavaznak.

Ez mindenesetre valószínűtlennek tűnik, tekintve, hogy mennyire jövedelmező szerződésekről van szó. Illetve, hogy a vállalat igazgatótanácsa mennyire határozottan ellenzi ezeket. Többet tudunk majd, amint a vállalat december 13-án megtartja éves részvényesi közgyűlését.

Forrás: Eurogamer, Microsoft GCS Web

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu