Phil Spencer kitálalt: talán mégsem éri meg annyira Xbox-konzolokat gyártani?!

TECH HÍREK – Az Xbox vezetője, Phil Spencer elárulta, hogy a vállalat mennyi pénzt veszít minden egyes eladott konzollal, és más Xbox üzleti döntésekről is beszélt.

 

 

Az Xbox vezetője, Phil Spencer egy friss új interjúban elárulja, hogy az Xbox mennyit veszít minden egyes eladott konzollal. Ellentétben azzal, amit sok játékos hisz, az új játékkonzolokat általában veszteséggel adják el. Az adott vállalat aztán idővel más üzleti tranzakciókkal, például szoftvereladással és előfizetéses szolgáltatásokkal visszanyeri a pénzt. Ezt általában azért teszik, hogy a konzol költségeit észszerűen alacsonyan tartsák. Illetve, hogy a vásárlókat az új konzol megvásárlására csábítsák.

Phil Spencer 2022 januárja óta tölti be az Xbox vezetői posztját, de az Xboxnál és a Microsoftnál is sokféle szerepet töltött be korábban.

A WSJ Tech Live eseményén Spencer elárulta, hogy minden egyes eladott Xbox konzol akár 200 dolláros veszteséget is jelenthet. Spencer a továbbiakban a konzolokat üzleti modellként jellemezte. „A konzolok egy olyan üzleti modellre fejlődtek, amely nagyban különbözik a telefonoktól, ahol a konzolokat valójában veszteséggel adják el a piacon” – mondta Spencer. Majd kifejtette, hogy az Xbox befektetési stratégiája az, hogy az egyes konzoloknál keletkező veszteséget a kiegészítők eladásával és a „boltok eladásával” behozza. A vállalat az Xbox Game Pass-t is olyan szolgáltatásként használja, amely Spencer szerint nyereséges, és nem halmoz fel veszteséget a vállalat számára. Spencer korábban az Xbox Series X/S áráról is nyilatkozott. Akkor elmondta, hogy jelenleg nem tervezik a konzolok árának emelését, de nem zárta ki a jövőben.

Bár az Xbox minden egyes eladott konzolon pénzt veszít, a Microsoft eredménybeszámolója szerint az Xbox a fennállása óta az egyik legnyereségesebb évet tudhatja maga mögött.

Úgy tűnik, Spencer ezt tovább akarja növelni. 2023-ra ugyanis egy még erősebb évet ígért az Xbox számára. Spencer az interjúban elismerte, hogy idén nem sok exkluzív cím jelent meg. Reméli ugyanakkor, hogy jövőre másképp lesz. Olyan játékok megjelenésére utalt, mint a Starfield és a Redfall.

Az Xbox és a PlayStation esetében az elmúlt néhány konzolgeneráció során bevett gyakorlat volt, hogy a konzolokat veszteséggel adják el. Ugyanis az alkatrészek árai emelkednek. A technológia új innovációi viszont új élményeket tesznek lehetővé. Addig, ameddig a cég más módon képes kompenzálni az Xbox-konzolok okozta veszteséget, nincs okunk tartani tőle, hogy egyhamar problémáik adódhatnak.

Forrás: CNBC

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu