Több mint 1 milliárd dollárnyi Bitcoin egy popcornos dobozban!

Elkaptak egy tolvajt, aki forintban több mint 1300 milliárd értékben tulajdonított el Bitcoint.

 

A BBC írt arról, hogy az amerikai rendőrség Georgia államban 3,36 milliárd dollárnyi Bitcoint foglalt le. A leírhatatlanul nagy összeget több eszközön tárolta a férfi a házában. Volt egy széf a padló alá rejtve, de egy popcornos dobozban is elrejtett az összegből. A pénz mértéke akkora, hogy az amerikai hatóságok szerint ez a második legnagyobb lefoglalt összeg! A ház tulajdonosa amúgy James Zhong volt, aki bűnösnek vallotta magát a már nem működő sötét webes weboldal, a Silk Road hiányosságának kihasználásában.

A Silk Road fizetési rendszerében ugyanis egy biztonsági rés volt, és ezen keresztül tulajdonította el Zhong a pénzt. Az ilyen weboldalakon például drogot és más szolgáltatásokat étékesítenek, és nem egyszerű megtalálni őket: ehhez egy kisebb informatikai tudásra is szükség van. Az ilyen site-ok voltak az elsők, amik ráugrottak a cryptovalutákra, ugyanis ezek nagyobb anonimitással rendelkeznek. (Azóta a crypto lopás is eléggé gyakori esemény lett; néhányról írtunk is az utóbbi évek folyamán.)

Zhong a bűncselekményt több mint tíz éve, 2012 szeptemberében követte el. Ekkor több fiókot is létrehozott a Silk Roadon, és kisebb összegben Bitcoint helyezett el. Ekkor a biztonsági rést kihasználva rövid időn belül jelentős összeget volt képes kihúzni a weboldal képletes zsebéből, és ez vezetett például a popcornos dobozban való elrejtéshez, de azért Zhong készpénzt is tartott magánál (megközelítőleg 600 ezer dollárt, azaz kb. 240,5 millió forintot).

Közel egy évtizedig tűnt úgy, hogy az 50676 eltulajdonított Bitcoinnak nyoma veszett, és tény, hogy a cryptovaluta értéke jelentősen csökkent (3,36 milliárd dollár helyett kb. 1,1, szóval az értékének kétharmadát bukta), azért ez is nagy fogás. Kár, hogy a hatóságok nem közölték, hogy miképp találtak rá Zhongra. A cryptovaluta nyomkövetését bevetették, és emiatt Zhong akár 20 évet is a rács mögött kell, hogy eltöltsön…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu