Steelrising Cagliostro’s Secrets DLC – A steampunk, forradalmi Párizs visszavár!

TESZT – Kicsit több mint két hónappal ezelőtt a Spiders egy Souls-féle akció-RPG címmel kedveskedett nekünk. A játéknak pedig most érkezett egy Cagliostro’s Secrets DLC-je is, amely új kalandokat és lehetőségeket kínál a rajongóknak. Ebben a Steelrising DLC áttekintő benyomásaiban elmerülök abban, hogy mit kínál a bővítmény a megszerezhető fegyverek, a különböző típusú automaták, amelyekkel találkozhatsz, valamint a maestro Comte de Cagliostro és XVI Lajos király sötét titkai tekintetében. Egyelőre ez az egyetlen tervezett DLC, amely november 10-én jelent meg.

 

 

A Steelrising tavaly szeptember 8-i, 2022-es megjelenése óta a Spiders kiadott egy New Game Plus verziót, amely új fegyvereket és páncélokat, valamint ellenségtípusokat hozott, miközben a Souls-fanoknak okot ad arra, hogy keményebb nehézségi szinten még egyszer nekifussanak a játéknak. Ezek mellett olyan egyensúlyi finomítások is vannak, mint a boss-ok által okozott sebzés növelése, az elemi támadásokkal szembeni ellenállásuk javítása, a gránátok sebzésének és mennyiségének csökkentése, valamint egyes fegyverek, például a Charleville 1789 pajzsos muskéta sebzésének csökkentése.

Az NPC-kkel való beszélgetéssel és általában a filmes jelenetekkel kapcsolatos javítások a jobb megvilágítással együtt ugyanabban a javításban jelentek meg, mint a New Game Plus. Különösen az előbbi volt az egyik dolog, amire a kritikánkban felhívtuk a figyelmet, mivel a karakterek mennyire természetellenesen néztek ki. Aegis érthetően érzelemmentes, hiszen ő egy Automat, de a többiek nem.

Ha már az alapjátéknál tartunk, az egyik dolog, ami tetszett nekünk, az a fegyverek változatossága, ami meghatározza, hogy mennyire lesz erős a buildünk. Rengeteg közül választhatunk, a masszív kalapácspajzsoktól kezdve, mint a Bodyguard Body of Work, egészen a Dancer könnyebb, de gyorsabb Nemesis Claws-áig. A játékosok nem kényszerülnek arra, hogy ragaszkodjanak osztályaik alapértelmezett fegyvereihez, hiszen Párizs felfedezésekor sokféle fegyvert kipróbálhatnak és kipróbálhatnak.

 

 

Body of Work akcióban

 

A Cagliostro’s Secrets-ben egy rövid szünetet tartasz az alapjáték fő- és mellékküldetéseitől, hogy többet megtudj arról, hogyan lettek kitalálva és életre keltve ezek a machinációk, amelyek ellen Aegis harcol. Hogy ráhangolódjunk erre a bizonyos történetszálra, egy külön szint válik elérhetővé, ezzel megnyitva az utat két új karakterrel való találkozáshoz. Emellett különböző ellenségtípusok díszítik majd a város véres utcáit, míg az ismerősök itt-ott felbukkannak majd. Vajon megéri ez a DLC? Vajon az újdonságai javítják-e majd a Souls-féle játék élményét? Mind erről lerántjuk a leplet tesztünkben!

 

 

Hogyan férhetsz hozzá a DLC-hez?

 

A Steelrising Cagliostro’s Secrets DLC csak a játék 80%-ának elérése után érhető el. A mellékküldetések teljesítésénél fontosabb a fő kampány, pontosabban a Bastille küldetés befejezése. Ha befejezted, menj vissza a luxemburgi Cordeliers kolostorba, hogy beszélj Gregoire abbéval. Itt beszélgetést fog kezdeni egy eltűnt „Monsieur Brissot”-ról és egy bizonyos forradalmárról, akinek talán van ötlete a hollétéről. Ez az amazon nő egy női csoportot kíván vezetni a király elleni harcban. Ezután Párizs egy másik részébe, a Hopital Saint-Louis nevű városrészbe jutsz.

Ha már korábban befejezted a Steelrisingot, akkor kapsz egy mentési fájlt, amelyet az utolsó fejezet előtt tölthetsz be, hogy elindíthasd a DLC-t.

 

 

Történet és helyszínek

 

Az itt zajló események a tartalom terjedelme miatt inkább anekdotikus stílusúak. A narratíva nem tartalmaz kiszámíthatatlan fordulatokat, de a háttérben további kontextust nyújtanak Cagliostro fondorlatos terveiről. A párbeszédopciók sem adnak olyan választási lehetőségeket, amelyekkel bármilyen módon megváltoztathatod a történet irányát. Miután befejezted az újonnan elérhető területet, bizonyos szintekre és annak eddig soha nem látott részeire térsz vissza, hogy további felszereléseket fedezz fel.

Ami az épületek elrendezését illeti, a játékosok még mindig nem léphetnek be minden épületbe, amit látnak, de ahelyett, hogy hatalmas nyílt tereket látnának, ezek egy kicsit népesebbek lesznek leselkedő Automatokkal, akik készen állnak a harcra. Vizuálisan azonban a korábbi arckidolgozási problémák továbbra is sújtják a DLC-t, nagyon minimális a javulás. Ez nyilvánvaló, amikor Brissot-val és Anne-Josephe-vel beszélsz, akik mindketten irreálisan merevnek tűnnek.

Ezután a játékosok olyan új fegyvereket kapnak, mint a Villámlánc, a Gaia-karmok, az Igazságkerék, a Sínbot és a Nyíró, valamint a Hosszabbítható ütők. A Lightning Chain és a Rail Baton and Shear mindkettő Fulmination sebzést okoz, de az utóbbi erősebb, mivel lehetővé teszi, hogy idővel Infusion sebzést is okozzunk. Ez a Villámvihar speciális mozdulatnak köszönhető, amely a fegyvert villám energiával ruházza fel.

 

 

Harci és egyensúlyi változások

 

A harci találkozások tekintetében a Steelrising DLC inkább egy teljes értékű bővítés, mint egy mini kiterjesztése annak, amit már az alapjátékban megtapasztaltál. Biztosan észre fogod venni a nemrég végrehajtott egyensúlyi változásokat is, amelyek a gránátok kevésbé hatásossá tételével kapcsolatosak. Ez egy üdvözlendő kiegészítés, mivel növeli a harcok kihívásait, miközben a bossok is félelmetesebbé válnak tőle, különösen a titán, aki a DLC által új szintet kapott.

Az ellenségek változatossága abban az értelemben is jó, hogy „Cagliostro lakájaival” nehezebb dolgod lesz a teljesen új Hopital Saint-Louis területen. A fejlesztők „mesmer-ihletésűnek” titulálták őket. Bár nem igazán döbbenetes a kidolgozásuk, ezek az ellenfelek új tulajdonságokkal rendelkeznek, például felépülnek az általad kiosztott támadásokból. Ott van például a halálos nekromanta, amely egyetlen botütéssel képes feléleszteni magát és elesett társait. Ez az automata a Fulmination okozására is specializálódott, hogy tovább növelje a kapott sebzést.

A következő a Patikus, aki a szövetségesek HP-jének helyreállítása mellett a fagykár okozásában is jeleskedik. Végül pedig ott van a Sírásó, aki arról ismert, hogy több alanyon iszonyatos kísérleteket hajtott végre. Erős lapátjának és fájdalmas tűzleheleteinek köszönhetően súlyos sebzést oszt ki, hogy másodpercek alatt elpusztítsa a célpontokat. Természetesen vannak ismerős ellenségek is, mint például az akolitus a kétkezes vesszőivel és a Lumberer, aki egy farönköt cipel magával, hogy azzal csapkodja hősünket.

Az új lények elleni harc remek kiegészítője a teljes élménynek, azonban nem lett volna rossz, ha a többi Automattal is ugyanígy bánnak, hogy tovább emeljék a játék nehézségi plafonját és változatosságát. Ezáltal a Steelrising még lebilincselőbbé vált volna, ezáltal növelve az újrajátszhatósági értékét a többi osztály kipróbálásán felül.

Technikai szempontból kevesebb teljesítményprobléma volt a Magnew Kft. által elküldött DLC aktiválása utáni buildben, és nem találkoztam a korábbi vizuális hibákkal sem.

 

 

Végső gondolatok

 

A Cagliostro’s Secret DLC a Steelrising bővítése, melynek fő erőssége a további fegyverek bevezetése mellett az új ellenségfajták. Ezeken túl a bővítmény végeredményben ugyanolyan érzésű és kinézetű, de a disztópikus világ egy másik oldalát mutatja be egy aprócska pillantással. Mint ilyen, a DLC valószínűleg inkább az alapjáték rajongóit fogja vonzani, mint az új játékosokat, tekintettel a minimális fejlesztésekre.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi mit gondolunk az alapjátékról, itt megnézheted Steelrising kritikánkat!

Köszönjük a DLC kódját a Magnew Kft.-nek!

-BadSector-


Pro:

+ Nagyon egyedi környezet és történet
+ Szórakoztató, mozgékony, jól irányítható harcrendszer
+ Kielégítő fejlesztések és élvezetes képességek

Kontra:

– Túl sok bug és hiba
– Elavult látványvilág, a régi generációra készült
– Időnként túl lineáris


 

Kiadó:  Nacon
Fejlesztő:  Spiders
Stílus:  Soulslike
Megjelenés: 2022. november 10.

Steelrising Cagliostro's Secrets DLC

Játékmenet - 7.2
Grafika - 7.1
Történet - 6.8
Zene/hangok - 7.2
Hangulat - 7.4

7.1

A Cagliostro's Secret DLC a Steelrising bővítése, melynek fő erőssége a további fegyverek bevezetése mellett az új ellenségfajták. Ezeken túl a bővítmény végeredményben ugyanolyan érzésű és kinézetű, de a disztópikus világ egy másik oldalát mutatja be egy aprócska pillantással. Mint ilyen, a DLC valószínűleg inkább az alapjáték rajongóit fogja vonzani, mint az új játékosokat, tekintettel a minimális fejlesztésekre.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu