Elhunyt Angelo Badalamenti, David Lynch alkotótársa, a Twin Peaks zeneszerzője

MOZI HÍREK – Angelo Badalamenti számos projektben és albumon dolgozott együtt Lynch-csel, és olyanokkal is, mint Paul McCartney, David Bowie és Nina Simone.

 

 

85 éves korában elhunyt Angelo Badalamenti, az elismert zeneszerző, aki olyan David Lynch-projektekhez alkotott kísérteties zenét, mint a Kék bársony, a Twin Peaks és a Mulholland Drive.

Badalamenti vasárnap hunyt el természetes halállal, családja körében New Jersey-i otthonában – közölte unokahúga a Hollywood Reporterrel.

Lynch és Badalamenti közeli barátok és munkatársak lettek. Együtt dolgoztak többek között a Kék bársony, a Twin Peaks, a Veszett a világ, a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!, a Lost Highway és a Mulholland Drive című filmeken. Badalamenti a Mulholland Drive-ban a kávéimádó gengszter Luigi Castigliane szerepében a vásznon is feltűnt. A Kék bársonyban pedig Isabella Rossellini mellett zongorázott.

A klasszikusan képzett zenész változatos karrierje során olyanokkal dolgozott együtt, mint Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, a Pet Shop Boys és LL Cool J. Olyan ismert témákat komponált, mint az Inside the Actors Studio és az 1992-es olimpiai játékok fáklyatémája.

Az 1986-os Blue Velvet című filmhez, Lynch-csel való első együttműködéséhez Rossellini vokál-tanárként szerződtették. Lynch megkérte, hogy írjon egy dallamot a filmzenéhez, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem.

Ráadásul Badalamenti úgy írta a Twin Peaks nagy részének zenéjét, hogy nem látta a felvételeket. A sorozaton végzett munkájáért Grammy-díjat és három Emmy-jelölést kapott, a filmzene pedig 25 országban lett aranylemez. Néha meglátogatta Lynch forgatásait, hogy élőben játsszon zenét a forgatás alatt, hogy a színészek „érezzék a hangulatot”. A filmkészítő számára nagy inspirációt jelentett a hangulatteremtő intuíciója.

Az 1937-ben Brooklynban született Badalamenti tinédzserként zongorázott és kürtön játszott, mielőtt teljes ösztöndíjjal zeneiskolába ment. A Manhattan School of Music-on 1960-ban szerzett diplomát. A főiskolai szünetekben a Catskill-hegység üdülőhelyein kísérte az előadókat. Végül egy zenei kiadónál kapott munkát, ahol Andy Badale álnéven dalokat írt olyan előadóknak, mint Shirley Bassey és Nina Simone. Első filmzenéje az 1973-as Gordon’s War című filmhez készült. Harmadik filmzenéje az 1986-os Kék bársony volt.

Badalamenti, Lynch és Julee Cruise két albumot jelentetett meg, az 1989-es Floating into the Night és az 1993-as The Voice of Love címűt. Ő és Lynch az 1990-es évek elején egy dzsesszlemezt is rögzítettek, a Thought Ganget, amely azonban csak két évtized múlva jelent meg.

Később együtt dolgozott Paul Schraderrel, Jean-Pierre Jeunet-vel, Jane Campionnal, Danny Boyle-lal és Eli Roth-tal is, hogy csak néhányat említsünk rengeteg filmzenei projekte közül.

Badalamenti a 2008-as World Soundtrack Awards-on életműdíjat kapott, 2011-ben pedig a rangos Henry Mancini-díjat, amelyet Lynch adott át neki.

Forrás: elmundo.es

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu