Már a játékosok is pert indítottak a Microsoft Activision Blizzard-felvásárlás a miatt!

Újabb pert kapott a redmondi techcég a nyakába, miközben az európai és az Egyesült Királyságért felelős piaci felügyelők is tapogatóznak a 68,7 milliárd dolláros tranzakció kapcsán.

 

A Bloomberg Law írt arról, hogy a játékosok trösztellenes pert indítottak a Microsoft ellen (ennek dokumentumja itt olvasható), mert szerintük nem lenne vetélytársa a cégnek, ha övék lehetne az Activision Blizzard King. A keresetet tíz személy nyújtotta be San Franciscóban, és ők az Activision Blizzard játékain játszanak több platformon is. Csak egyikük nevezte meg a PlayStationt az általa használt platformként.

„A Microsoft már most is az iparág egyik legnépszerűbb és legnagyobb videojáték-ökoszisztémáját irányítja. A tervezett felvásárlással a Microsoft páratlan pozíciót szerezne a játékiparban, így a legnagyobb számú „kötelező” játékkal és ikonikus franchise-zal rendelkezne. Az Activision Blizzard Microsoft általi tervezett felvásárlása jelentős veszélyt jelent a felperesekre és a nagyközönségre nézve, mivel a tervezett felvásárlás jelentősen csökkentheti a versenyt az érintett termékpiacok mindegyikén, és veszteséget okozhat a felpereseknek és a nagyközönségnek magasabb árak, kevesebb innováció, kevesebb kreativitás, kisebb fogyasztói választék, csökkent termelés és egyéb lehetséges versenyellenes hatások formájában, amelyek megfosztják a felpereseket és a nagyközönséget a verseny üdvös előnyeitől,” írják a keresetben.

Felsorolták a Microsoft összes felvásárlását és összeolvadását 2014 óta, és a 2020-as ZeniMax Mediával zárul a lista (ennek leányvállalata a Bethesda), de a Rare-nél kisebb hibát ejtettek, ugyanis ezt a stúdiót a dokumentum szerint 2022-ben szerezte meg a redmondi óriás. Ez téves, ugyanis a Rare 2002 óta az Xbox Game Studios része. A keresetben még azt is olvashatjuk, hogy a Microsoft ezzel redukálná a dolgozók választási lehetőségeit, ami azért is lehet probléma, mert az Activision Blizzard ellen is több per és eljárás indult. A Microsoft szóvivője pedig a szokásos reakcióval élt (bővíti a versengést, több lehetőséget ad a játékosoknak és fejlesztőknek, ahogy a techcég több emberhez akar több játékot elvinni).

Eközben a CMA (az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága) közzétette a tanulmányát, amit több mint 2600, a közösségtől két októberi hét során kapott emailből írt össze. A 2600-ból kb. 500-at nem vettek figyelembe, ugyanis „abuzív, más tartalommal nem rendelkező volt, üres, érthetetlen, vagy nem angol nyelvű volt, esetleg nem az Egyesült Királyságból származó fogyasztóktól érkezett”, de a másik 2100 megfelelt a CMA kritériumainak, és a szabályzó szerint a kommentelők kb. háromnegyede támogatná a tranzakciót. A CMA végső jelentésének legkésőbb március elsején meg kell jelennie.

A támogatók indokai közül néhány példa:  a Sony és a Nintendo erősebb a Microsoftnál a konzoljátékok terén, és az egyesülés segítene a Microsoftnak versenyre kelni velük, a Microsoft nem tenné az Activision Blizzard tartalmát kizárólag az Xboxra, mert jelentős potenciális bevételtől esne el a rivális platformoktól; a felvásárlás csak egy reakció a Sony üzleti modelljére, amely történelmileg a népszerű cross-platform játékfranchise-okhoz, például a Final Fantasyhez és a Silent Hillhez való exkluzív tartalom vagy korai hozzáférés biztosítását jelentette; illetve a Microsoft így jobb vezetést tehet az Activision Blizzard élére, illetve ösztönözheti, hogy a Call of Duty-n kívül más játékokba is többet fektessen be. Az ellenzők pedig azt állítják, hogy a fúzió konszolidációhoz vezetne, és káros precedenst teremtene a játékiparban a nagy kiadók felvásárlásával ahelyett, hogy a szerves növekedést ösztönözné; a Microsoft a Call of Duty-t kizárólag az Xbox-exkluzívvá teszi, ahogyan azt a Bethesda játékaival tette, miután felvásárolta a ZeniMax Mediát; a Microsoft meg tudná szerezni a többjátékos előfizetések piacát, mivel megengedheti magának, hogy veszteségesen adjon hozzá játékokat a Game Passhoz, és a cég már most is domináns a felhőalapú játékokban, így az egyesülés hatással lehet az új belépők jövőjére ezen a területen.

A Reuters pedig arról írt, hogy az Európai Bizottság egy 91 oldalas kérdéscsomagot küldött ki a tranzakció kapcsán, és nagy eséllyel sok fejlesztő és kiadó megkaphatja a pakkot. Az antitröszt szervezet ilyen kérdéseket tesz fel: A jobb minőségű Activision Blizzard játékok Xbox-exkluzívok lesznek? A kiadó játékainak ára növekedni fog a vetélytárs platformokon? A játékok később jelennek meg a többi platformon? Lesznek Xbox-exkluzív tartalmak és funkciók? A Reutersnek írt közleményében pedig a Sony-t bírálta megint a Microsoft (piaci vezetőként nevezve őket; aggódik a Call of Duty miatt; ugyanaz a játék mind a két konzolgyártó termékcsaládján ugyanazon a napon jelenik meg, illetve a játékosoknak több hozzáférést akarnak adni a játékokhoz, nem pedig kevesebbet).

Így állunk most.

Forrás: WCCFTech, Gamesindustry, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu