Valóban megsértené az amerikai alkotmányt a Microsoft ellen kilátásba helyezett per?!

A Microsoft azt állítja, hogy az FTC (Federal Trade Commission – Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) pere, amely megakadályozza, hogy a vállalat felvásárolja az Activision Blizzardot, sérti alkotmányos jogait.

 

 

A Microsoft jogtanácsosa válaszlevelet adott ki a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság keresetére. Egy 37 oldalas dokumentumban ismerteti a Microsoft érveit az Activision Blizzard megvásárlásának jogszerűsége mellett. A dokumentum számos érve között a Microsoft azzal vádolja a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy megsértette alkotmányos jogait. Beleértve a tisztességes eljáráshoz és a semleges választottbírósági eljáráshoz való jogát.

A Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlására tett ajánlata jelentős hatással lehet a játékiparra, mivel az Activision Blizzard felelős az iparág néhány legnagyobb franchise-áért, köztük a World of Warcraftért és a Call of Dutyért.

Az FTC azon kísérletével szemben, hogy megakadályozza a Microsoftot az Activision Blizzard megvásárlásában, a vállalat jogi tanácsadója egy hosszú dokumentumot állított össze, amelyben felvázolja a perrel kapcsolatos problémáit. Számos ponton vádolják az FTC-t a Microsoft alkotmányos jogainak megsértésével. A Microsoft szerint az eljárás „sérti a Microsoftnak az ötödik alkotmánymódosítás Due Process Clause-a szerinti tisztességes eljáráshoz való jogát”. Valamint sérti a Microsoft semleges döntőbíróhoz való jogát. Ahogy fogalmaznak, „a Bizottság előítéletet fogalmazott meg a jelen kereset érdemi részével kapcsolatban”.

Az FTC fő aggálya az, hogy a vállalat túl nagy befolyással rendelkezik majd az iparágon belül. Különösen, ha a Call of Duty franchise-ról van szó. A Microsoft szerint ez az aggodalom alaptalan. Azzal érvelnek, hogy „egyetlen játék felvásárlása a harmadik helyen álló konzolgyártó által nem boríthatja fel a rendkívül versenyképes iparágat”. A Microsoft azt állítja, hogy az üzlet megkötésének egyik fő motivációja a mobilpiacra való terjeszkedés volt. Szerintük „az Xbox növelni akarja jelenlétét a mobiljátékok terén, és az Activision játékosainak háromnegyede és bevételeinek több mint egyharmada a mobilkínálatból származik”.

A Microsoft arra is rámutatott, hogy nem lenne értelme milliárdokat fizetni a Call of Duty felvásárlásáért, hogy aztán megszüntesse a PlayStation-alapú bevételi forrását.

A dokumentum emellett megemlíti, hogy az Xbox továbbra is támogatja az olyan multiplatformos játékokat, mint a The Elder Scrolls Online. Megértették, hogy anyagilag előnyös, ha a többjátékos játékok minél szélesebb körben elérhetőek.

Az FTC az utóbbi időben alaposan szemügyre vette a játékipart. A hónap elején rekordösszegű, 500 millió dolláros büntetést szabott ki az Epic Gamesre a gyermekek adatvédelmére vonatkozó törvények megsértése és a ragadozó monetizációs gyakorlatok alkalmazása miatt. Ez a Fortnite játékosainak több millió dollárjába kerülhetett a nem kívánt vásárlások miatt. Az FTC vizsgálatot tartott a loot boxok ügyében is. Az ügyet még a hírhedt Star Wars Battlefront 2 loot box vitája váltott ki 2019-ben. Ahogy a játékipar egyre bővül, a szabályozó szervek minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak rá.

Forrás: Game Informer, CNBC

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu