A Drágán add az életed! lenne a remény szimbóluma az ukrajnai háborúban?!

MOZI HÍREK – A Drágán add az életed! bekerült az ukrán védelmi minisztérium karácsonyi üdvözletébe, mint a remény üzenete az esélytelenebb országnak.

 

 

Mindenki szereti az underdog történeteket, és erre az ukrán védelmi minisztérium is rájött. Karácsonyi üzenetét ugyanis a Bruce Willisnek legendás hírnevet hozó Drágán add az életed! (Die Hard) című filmjére építette. Miközben Ukrajna továbbra is harcol az orosz invázió ellen, az ukrán védelmi minisztérium a Die Hard trailerét osztotta meg Twitter-fiókján, egyenes összehasonlítást téve az országukat még mindig sújtó konfliktus és a karácsonyi hangulatú akciófilm között.

A videóhoz mellékelt üzenetben ez állt:

„Egy esélytelen, aki győz a rosszfiúk ellen. Ez az a fajta történet, amit mindannyian élvezünk. A frontvonalon az életüket drágán adóknak ajánljuk. Ukrajna győzni fog! Yippee Ki-Yay…!”

Az orosz-ukrán háború 2014 óta tart, de Oroszország februári nyílt inváziós kísérlete rettenetes mértékű eszkalációt okozott. Közel egy évvel később a konfliktus még mindig tart, a kisebbik ország pedig példátlanul nagy ellenállást tanúsított az esélyekkel szemben. A cikk írásakor az orosz támadások több mint 6000 ukrán civil halálát okozták, és több mint 10 000-en megsebesültek. Az orosz veszteségeket nem rögzítették ilyen egyértelműen, de a becslések szerint több mint 100 000-re tehető, beleértve a haláleseteket, a sebesülteket és azokat, akik dezertáltak a harcból.

 

A Drágán add az életed! a tökéletes metaforája az orosz-ukrán háborúnak

 

Ha összehasonlítást keresünk, sok olyan underdog film van, amire az ukrajnai konfliktus kapcsán lehetne hivatkozni, de a Die Hard kiválasztása mindenképpen olyan film, ahol a hasonlóság szembeötlő.

A Die Hard a Bruce Willis által alakított John McClane, a New York-i rendőrség nyomozójának története, aki egy terrorista incidensbe keveredik, miközben megpróbál kibékülni elhidegült feleségével egy karácsonyi partin Nakatomi Plazában, Los Angelesben.

A film során McClane azon kapja magát, hogy egyedül száll szembe egy sereg rosszfiúval. Igyekszik megmenteni feleségét és a többi túszt a terroristák vezérétől, Hans Grubertől. Bár a való világban valószínűtlen, hogy McClane eljutna a film csúcspontjáig, Hollywoodban a történetmesélés mágiája biztosítja, hogy képes szembenézni Gruberrel és megmenteni a helyzetet. Hogy-hogy nem, éppen akkor, amikor odakint elkezd esni a hó.

Ez a hó csak az egyik oka annak, hogy a Drágán add az életed!-et folyamatosan a „valaha mesélt legjobb karácsonyi történetként” titulálják. Míg San Deigo megye hivatalosan is karácsonyi filmnek nyilvánította, a világ többi része még nem döntött. Bár a Die Hard nem a szokásos családbarát ünnepi film, mégis számos klasszikus karácsonyi filmes tulajdonsággal rendelkezik. Többek között karácsony estéjén játszódik, számos karácsonyi dalt tartalmaz, és egy átlagos fickó története, aki karácsonykor a családjával próbál lenni. Akárhányszor is vitatkozunk a témáról, a film a karácsonyi kínálatból valószínűleg nem fog egyhamar eltűnni.

Forrás: Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu