A fehérorosz KGB terroristának minősítette a World of Tanks stúdiójának főnökét!

Valószínűleg megtorlásként azért, mert a World of Tanks fejlesztője, a Wargaming elhagyta az országot, miután Fehéroroszország támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

 

 

Nyikolaj Katszelapov, a World of Tanks stúdió Wargaming üzleti fejlesztési vezetőjét úgy tűnik, hogy a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (vagy KGB – igen, ők megtartották a szovjet érából származó nevüket) felvette a „terrorista tevékenységekben részt vevő szervezetek és személyek” listájára. Valószínűleg azért, mert a Wargaming az ukrajnai orosz inváziót követően kivonult Fehéroroszországból. A Fehérorosz Köztársaság büntető törvénykönyvének 290-1. cikke – „Terrorista tevékenységek finanszírozása” – alapján vádolják.

Katszelapov valójában már december 30-án felkerült a listára, de csak akkor került a szélesebb nyilvánosság elé a történet, amikor a független fehérorosz újság, a Nasha Niva beszámolt róla.

A Nasha Niva úgy tudja, hogy Katselapov még mindig szabadlábon van. Ennek lenne értelme, hiszen a Wargaming már közel egy éve nincs jelen Fehéroroszországban. Ám a cégtől eddig nem sikerült kommentárt szerezni. (Mindenesetre érdemes lesz vigyáznia, nehogy átrepüljön az ország felett…)

Fehéroroszország régóta politikai bunkósbotként használja a terroristalistát. A múltban olyan disszidenseket, mint az ellenzéki vezető és volt elnökjelölt Szvjatlana Cihanovszkaja, ürügyként vették fel a listára. Mindeközben természetesen tagadják az Aljakszandr Lukasenka elnökkel szemben ellenséges csoportok és személyek elnyomását.

Valószínű, hogy a Wargaming tavaly áprilisban hozott döntése, miszerint elhagyja az országot, sértette a fehérorosz kormány felsőbb szintjeit. Különös tekintettel arra, hogy a Wargaming volt az ország legnagyobb játékfejlesztő stúdiója. Több mint egymilliárd dollárra értékelték 2016-ban.

Forrás: Nasha Niva, Game World Observer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu