Jason Bourne filmek – Az amnéziás szupergyilkos kém, akitől retteg a CIA

FILMKRITIKA – A Jason Bourne filmek az elmúlt két évtized egyik legnépszerűbb akció-thriller sorozata volt, amely számos rajongót szerzett világszerte. A filmek Robert Ludlum népszerű regényei alapján készültek, és a főszerepet Matt Damon alakította. A sorozat magával ragadó története, látványos akciójelenetei, és kiváló színészi alakításai miatt méltán váltak a közönség kedvencévé. Mivel az összes film nemrég egyaránt felkerült Amazon Prime-ra és a Magyarországon most indult Skyshowtime-ra is, muszáj volt „lebindzselnünk” a teljes sorozatot, hiszen a Bourne-filmekhez hasonlóan egyszerre elképesztően profi akciójeleneteket és mellett intelligens történetet napjainkban is nagyon kevés színvonalas akciófilm kínál.

 

 

A Jason Bourne filmek vérbeli akció-thrillereknek számítanak, melyeknek főszereplője a korábban emlékezetét elvesztett Jason Bourne, akit egy CIA program keretein belül kiképeztek és az USA kormánya titkos ügynökévé tettek. A filmek azonban nem csupán izgalmas üldözésekkel és harcokkal tarkítottak, hanem a karakter fejlődésére, múltjára és az igazság felderítésére is fókuszáltak.

A Matt Damon-féle mozifilmeket megelőzte egy 1988-as The Bourne Identity című TV-film, amelynek főszerepében Richard Chamberlain alakította Jason Bourne-t. Bár a TV-film nem kapott annyi figyelmet, mint az 2002-es film és akkoriban nem is aratott túl nagy sikert, mégis napjainkban oly sok rajongója van a sorozatnak, akiknek nagy örömére az 1988-as film DVD-n is elérhetővé vált.

Az első Matt Damonos Bourne mozifilm, A Bourne-ultimátum az 1980-as években íródott regények alapján készült és 2002-ben debütált a mozikban. A sikerre való tekintettel két évvel később elkészült a második rész, a Bourne-rejtély, majd további négy évvel később a harmadik, a Bourne-ultimátum. A trilógia nagy sikert aratott a mozikban és rengeteg rajongót szerzett.

Azonban az eredeti trilógia után az őrület folytatódott, és 2012-ben bemutatásra került a negyedik rész, a Bourne-hagyaték, melyben a főszereplőt Jeremy Renner alakította. Majd 2016-ban a sorozat ötödik része, a Jason Bourne, ismét Matt Damon főszereplésével került a mozikba.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a Bourne-filmeket, a karaktereket, a szereplőgárdát, a történeteket és az érdekességeket, melyek ezeket a filmeket övezik. A cikkhez egyaránt felhasználtam a Skyshowtime-on található verziókat, ahol van magyar szinkron is és az Amazon Prime-on találhatókat, ott ugyanis bár nincs szinkron, viszont a 2016-os, utolsó rész 4K/HDR-ben található meg.

 

 

A Bourne-rejtély (2002) – A szuperkém, aki elfelejtette, hogy ő szuperkém

 

Az első filmben találkozunk először Jason Bourne-nal, a CIA szuperügynökével, aki emlékezetét vesztette, és a múltjáról semmit sem tud. Az ügynökség azonban nem hagyja magára, és azzal kezdi, hogy megpróbálják eltenni láb alól. Bourne azzal szembesül, hogy egy jéghideg bérgyvolt az ügynökségnek, és a múltjával szembenézve szövetségest talál a női taxissal, Marie-val. Az izgalmas akció-thriller elindította a sikeres Bourne-franchise-t, és bemutatta a nézőknek az akciófilmes műfajban való újragondolást.

A filmről érdekesség, hogy az eredeti regényt alapjául szolgáló karaktert át kellett alakítani, hogy Matt Damon számára megfelelő legyen a szerep. A forgatás során Damon rendkívül odaadóan dolgozott, hogy megfelelően jelenítse meg a karaktert. Az autós üldözési jelenetet szinte teljesen forgalmi akadályok nélkül vették fel, amiről a helyi hatóságokat először kellett meggyőzni.

 

 

A Bourne-csapda (2004) – Sem a múltja, sem a CIA sem hagyják békén a volt szuperügynököt

 

A második filmben Bourne újra az ügynökség áldozatává válik, amikor egy új szövetséges – aki úgy tűnik, ismeri a múltját – segítségével próbálja kideríteni az igazságot. A kémthrillerben Bourne még izgalmasabb küldetésre indul, amely során számos veszélybe kerül, és szembe kell néznie múltjával.

A filmről érdekesség, hogy a forgatás során Matt Damon szinte minden akciójelenetet maga végez, és sérüléseket szenvedett a többi között egy ütéstől és egy autóbalesetből is. A film egyik legismertebb jelenete a rendőrös üldözés, amelyet a forgatáskor két helyszínen vettek fel: az USA-ban és Berlinben.

 

 

A Bourne-ultimátum (2007) – Tömény, profi akció és Matt Damon a csúcson

 

A film visszatér Jason Bourne karakteréhez, aki a CIA által üldözött és próbál menekülni az igazsággal együtt. A film bemutatja a korábbi részek eseményeinek megoldását, miközben Bourne további információkat szeretne felderíteni az igazi kilétéről. A film izgalmas üldözési jelenetekkel, autós üldözéssel és akcióval telis-tele van.

A Bourne ultimátum a Bourne-filmek között talán a legjobban összeállított darab, amely izgalmas és jól kidolgozott cselekményével és pazar akció jeleneteivel elnyerte a nézők tetszését.

A film készítése során Matt Damon az előző filmekhez hasonlóan kemény fizikai munkát végzett. A Bourne ultimátum forgatása során emellett súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek egy autós üldözési jelenet során történtek. A jelenetben egy kocsival be kellett tolnia egy másik autót, amely a forgatás során károsodott, így a kocsi súlypontja megváltozott, és Matt Damon sérüléseket szenvedett a forgatás során.

 

 

A Bourne-hagyaték (2012) Matt Damon balra el, Jeremy Renner jobbra be

 

A Bourne-hagyaték az eredeti trilógiától független, új történetet mesél el, amelynek főszereplője Jeremy Renner alakításában az ügynök Aaron Cross. A film azonban ugyanazon az univerzumon belül játszódik, mint a Bourne-filmek, és a cselekmény az előző filmek után játszódik.

Az árnyékból előlépő Cross menekülni kényszerül, miután kiderül, hogy a CIA felszámolni kívánja az ügynököket, beleértve őt is. Később Cross rájön, hogy az összes többi ügynökkel kapcsolatban áll, és beleveti magát a küzdelembe, hogy kiderítse az igazságot.

Bár a Bourne-örökség nem kapta meg a kritikusok és a rajongók által ugyanolyan lelkes fogadtatást, mint az előző részek, azért sikerült sikeresnek bizonyulnia a mozikban. Renner alakítása és az izgalmas akció jelenetek mégis egy kellemes élményt nyújtanak a nézőknek.

 

 

Jason Bourne (2016) – Matt Damon utoljára (?) visszatér

 

A film 10 évvel az előző rész után játszódik, és Jason Bourne újra feltűnik, amikor információkra bukkan, amelyek a CIA-t vezető emberek árulásáról szólnak. Bourne ezt követően újra az üldözők kereszttüzébe kerül. Az akcióban gazdag film több szálon futó cselekményt mutat be, amelyek összekapcsolódnak, miközben Bourne ismét szembeszáll a múltjával.

A film készítése során Matt Damon újra kemény fizikai munkát végzett, hogy a lehető legjobb formában legyen a szerepéhez. A Bourne-sorozat befejezésének szánt film nem érte el az előző részek sikerét, de azért számos izgalmas jelenetet tartalmaz, amelyek izgalmassá teszik a történetet.

Az utolsó Jason Bourne film egy kis meglepetéssel is szolgált a rajongók számára, ugyanis az előző részekből ismert Julia Stiles karaktere, Nicky Parsons is visszatért a filmbe. Emellett új szereplők is felbukkantak, többek között a CIA új igazgatóját alakító Tommy Lee Jones és egy ifjabb, a CIA-nál dolgozó hacker, akit Alicia Vikander játszik.

Az akcióban gazdag film híres jelenetet is tartalmaz, amelyet a Las Vegas-i Stripen vettek fel. Az autós üldözés során a forgatási stáb valós autókat használt, amelyeket drónokkal követtek a levegőből. Ez egyedi és látványos felvételeket eredményezett, amelyek hozzájárultak a film akciójeleneteinek lenyűgöző hatásához.

A film nem aratott akkora sikert, mint az előző részek, de így is vonzó volt a rajongók számára, akik az akcióban gazdag jeleneteket és Matt Damon visszatérését üdvözölték a Jason Bourne szerepében.

 

 

A Treadstone (2019) – Az eredettörténet

 

Készült egy külön streamingsorozat is, amely az 1970-es években játszódott, amikor a CIA egy titkos projektbe kezdett, hogy ügynökeiből a világ legprofibb ügynökeit hozza létre. A Treadstone program célja az volt, hogy egy új fajta ügynököt hozzon létre, akinek nincs múltja, sem emlékei, és aki csak a kiképzés során szerzett készségekre támaszkodik. Azonban a program évekig tartó működése során kiderült, hogy a megalkotott harcosokról nem lehet teljesen lerázni múltjukat, és azok a régi emlékek újra előjönnek bennük.

A Treadstone című 2019-es televíziós sorozat a Bourne-univerzumra épül, és az eredet történetét meséli el. A sorozat a Treadstone programban részt vevő különböző ügynökök történeteit követi nyomon, akik kénytelenek szembenézni múltjukkal és a programból származó veszélyekkel. A főszereplők között megtaláljuk Doug McKnightot, aki éppen hogy csak túlélte a programot, és most élete árán is meg akarja védeni a titkokat, amelyeket a Treadstone-ról tud. Emellett találkozunk más, az előző filmekből ismert karakterekkel is.

Bár a sorozatot pozitívan fogadták a kritikusok, a Treadstone csupán egyetlen évadot élt meg, és aztán törölték. Ennek okai között szerepelt a nézettségi adatok hiánya és a magas költségek is, így a sorozat nem kapta meg a folytatást. Azonban a Bourne-univerzum rajongói továbbra is élvezhetik az eredet történetet a Treadstone első és egyetlen évadán keresztül.

Sajnos jelenleg Magyarországon nincs fent semmilyen streamingcsatornán a sorozat, pedig a Bourne-rajongóknak kötelező ez a sorozat is. Én úgy tudtam megnézni, hogy a VPN-en az USA-t választottam országnak, és úgy az Amazon Prime-on megtaláltam.

 

 

A Jason Bourne név egyet jelent a csúcson lévő akcióthrillerrel

 

A Bourne-sorozat az akcióthriller műfajának egyik legnagyobb klasszikusa. A sorozatot a karakterek kidolgozottsága és az izgalmas cselekmények jellemzik, amelyeket a rendezők és az írók kiválóan megalkottak. Az első három rész különösen nagy hatással volt a műfajra, és azok a mai napig kedvelt filmek közé tartoznak.

Az utolsó rész, a „Jason Bourne” nem érte el az előző részek sikerét, de még mindig tartalmazott néhány izgalmas jelenetet, amelyek érdemben bővítették a sorozat történetét. Matt Damon visszatérése Bourne szerepében nagy várakozásokat keltett a rajongókban, és a színész ismét remekül teljesített a szerepben.

A jövőbeli tervekről azonban nem tudunk sokat. Matt Damon korábban elmondta, hogy kész lenne visszatérni Bourne szerepében, de csak akkor, ha megvan az egyedi történet, amely méltó lenne a sorozathoz. Azt is tudjuk, hogy a sorozat egyéb írói és rendezői szintén szívesen dolgoznának egy újabb Bourne filmen, ha a lehetőség adódik.

Összességében a Bourne-sorozat egy klasszikus akció-thriller műfaj, amelyet a karakterek kidolgozottsága és az izgalmas cselekmények tesznek különlegessé. Bár jelenleg nincs hivatalos információ egy újabb Bourne filmről, a rajongók és a sorozat készítői egyaránt nyitottak lennének a lehetőségre, ha egyedi és méltó történet merülne fel.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu