Elhunyt a PlayStation reklámok ikonikus hangjának alkotója! [VIDEO]

A Okada Tohru által létrehozott hang napjainkban is hallható: például az „Élőben jelentkezünk a PS5-ről” televíziós reklám elején is ez bukkan fel.

 

Bár tény, hogy a Nintendo Switch-nek a „csettintő” hangja is kezd azonosulni a japán kiadó által jövőre nagy eséllyel nyugdíjazott konzoljával, a PlayStation brand már közel három évtizede van a pályán, ha nem vesszük ide a meghísult Nintendo Play Station kollaborációt a Sony és a nagy N között. A Sony már anno is erősen figyelt a TV-reklámokra, és rövid időn belül Okada hangeffektjével nyitott mindegyikük (ezek közül egy gyűjteményt beágyaztunk; tény, hogy nem magyar nyelvűek, de akkor utána csakazértis beraktuk a Live from PS5 kampány magyar változatát…).

Okada mindössze egyetlen hangjegyet valósított meg a PlayStation számára, de ez ettől függetlenül nagyon fontossá vált a brand életében. Ebből a szemszögből jelesre vizsgázott a 73 évesen február 14-én szívelégtelenségben elhunyt Okada, hiszen kevéssel alkotott maradandót, ám érdemes közelebbről megfülelni a hangeffektet, ugyanis ha vesszük a PlayStation reklámhangját, van benne egy kis szemmetria, amit eleinte talán nem is tudunk felfedezni. Vegyük a robotikus „tion” részt a „play-sta-tion” szóból a reklámok végén, és tegyünk rá egy hangjegyet. Ebből adódóan a Sony reklámjai technikailag ugyanúgy kezdődnek és érnek véget. Ügyes. Ezt egy laikus nem is fogja észrevenni, mert nem olyan kifinomult a hallása (ezzel semmi baj nincs, nem mindenki születik zeneileg kifinomultabbnak).

Érdemes Okadáról is megemlékeznünk: a PlayStationös muinkássága elhanyagolható ahhoz képest, amit billentyűsként a Moonridersben megvalósított (ám azért a japán Crash Bandicoot reklámoknak ő írta a zenéit!), ugyanis sok száz dalt szerzett és adott elő, és produceri munkálatokban sem volt hiánya a több évtizeden át tartó pályafutása során. Viszont ez a történet is ki tudja fejezni, hogy néha valami, általunk teljesen elfeledett, vagy kevésbé számottevőnek gondolt munka válhat maradandóvá, amire később, utánunk is emlékezni fognak.

Nyugodjék békében.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu