Kokainmedve – A drogos medve nem játék

FILMKRITIKA – Egy drogcsempész lezuhan kokainnal megrakott repülőgépével Georgia állam vadonjában, ahol egy fekete medve találja meg a szállítmányt. A medve bekokózva véres ámokfutásba kezd, és senki sem tudja megállítani. Elizabeth Banks új filmje egy valós eseten alapuló horrorvígjáték, amelyben a humor és a borzongás keveredik. A film olyan színészeket vonultat fel, mint Keri Russell, Ray Liotta vagy Alden Ehrenreich.

 

 

A Kokainmedve című film egy 1985-ös esetet dolgoz fel, amikor az elítélt drogcsempész Andrew C. Thornton II kénytelen volt kiugrani repülőgépéből ejtőernyővel, miután túl sok kokaint vitt magával. Thornton nem élte túl a zuhanást, de a gépe sem ért célba. A gép roncsai és a kokain Georgia állam erdőségében landoltak, ahol egy 230 kilós fekete medve találta meg őket. A medve több mint 30 kiló kokaint fogyasztott el, ami halálos mérgezést okozott neki. A film ezt az esetet veszi alapul, de kitalált szereplőket és helyzeteket ad hozzá.

 

 

Kokainmedve – A fehér arany és a fekete medve különös találkozása

 

A film szereplői között van egy zsaru (Keri Russell), egy bűnöző (Ray Liotta), egy turista (O’Shea Jackson Jr.), és egy tinédzser (Alden Ehrenreich), akik mind különböző okokból kerülnek össze az erdőben. Ők lesznek a medve célpontjai, akik próbálnak menekülni vagy harcolni az állattal. A színészek jól alakítják a karaktereiket, akiknek van némi háttértörténetük és motivációjuk is.

Keri Russell alakítja a helyi rendőrtisztet, aki éppen szabadságon van, amikor meghallja a repülőgép zuhanását. Ő az első, aki rábukkan a roncsokra és a kokainra. Azt hiszi, hogy ez egy nagy fogás lehet neki, de hamarosan rájön, hogy nem ő az egyetlen érdeklődő. Russell karaktere erős és bátor nőt mutat be, aki nem fél szembeszállni sem a medvével, sem a bűnözőkkel.

Ray Liotta játssza Thornton üzlettársát és riválisát, aki bosszút esküszik mindenki ellen, akinek köze van az elveszett kokainhoz. Liotta karaktere egy kegyetlen és megszállott drogbáró, aki nem riad vissza semmitől, hogy megszerezze a kokaint. Liotta remekül játssza a gonosz és őrült szerepét, aki nem törődik senki életével vagy érzéseivel.

O’Shea Jackson Jr. alakítja a turistát, aki egy kempingezésre érkezik az erdőbe barátaival. Ő egy vidám és vicces srác, aki szereti az izgalmakat és a kalandokat. Jackson Jr. karaktere sok humoros pillanatot szolgáltat a film során, például amikor véletlenül ráesik a medvére vagy amikor megpróbálja elcsábítani Russell karakterét.

film alatt, és megtanulja értékelni apját és mostohaanyját. Ehrenreich karaktere is hozzájárul a film humorához, amikor például megpróbálja lebeszélni a medvét arról, hogy megegye őt vagy apját.

 

 

Nevetés és rémület

 

A film hangulata egyszerre vicces és ijesztő. A humor főleg abból fakad, hogy milyen abszurd helyzetekbe kerülnek a szereplők a medvével kapcsolatban. Például amikor O’Shea Jackson Jr. turistája véletlenül ráesik a medvére, vagy amikor Alden Ehrenreich tinédzsere megpróbálja lebeszélni az állatot arról, hogy megegye. Az ijesztős részek pedig abból adódnak, hogy milyen brutális módon támad meg mindenkit a medve. A film nem spórol vérrel és belsőségekkel, így nem ajánlott gyenge idegzetűeknek.

A film üzenete nem túl mély vagy komplex. Inkább csak arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyes lehet az emberi beavatkozás az élővilágban. Ha nem lett volna drogcsempészet és kokainfogyasztás, akkor nem lett volna bekokózott medve sem. Ezzel párhuzamosan azt is bemutatja, hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatokra a kokain. A szereplők között vannak olyanok, akik függők lettek tőle, vagy akiket megváltoztatott a hatása. A film azt üzeni, hogy a drog nem jó barát.

 

 

Kicsit üres lett, ez a „mézesbödön”…

 

A film nem tökéletes; vannak benne hibák és hiányosságok. Például a történet néha túlságosan elnagyolt vagy klisés; nincs igazi mélység vagy üzenet benne. A film csak arra koncentrál, hogy szórakoztassa a nézőt; de nem ad neki semmi mást.

Ezen kívül néhány jelenet túlzottan erőszakos vagy gusztustalan lehet bizonyos nézőknek. A film nem spórol a vérrel vagy az undorító részletekkel; ez pedig elriaszthatja azokat, akik érzékenyebbek ezekre. Persze ez is része a műfajnak; de nem árt tudni előre, hogy mire számíthatunk.

A Kokainmedve másik gyengesége a szereplők kidolgozatlansága. A film nem ad elég időt vagy teret a karakterek bemutatására vagy fejlődésére; így nehéz velük azonosulni vagy érdeklődni irántuk. A szereplők többsége sablonos vagy egydimenziós; nincs bennük semmi különleges vagy emlékezetes. A film inkább a medve akcióira összpontosít; de ez sem elég ahhoz, hogy fenntartsa a feszültséget vagy az izgalmat.

Végül a film humora is megosztó lehet. A film próbálja kihasználni a történet abszurditását és vicces helyzeteket teremteni; de ez nem mindig sikerül neki. Néhány poén túl erőltetett vagy ízléstelen; mások pedig egyszerűen nem viccesek. A film nem találja meg az egyensúlyt a horror és a komédia között; így néha inkább nevetségesnek hat, mint félelmetesnek.”

 

 

Vad és vicces horrorvígjáték valós alapokon

 

A Kokainmedve egy szórakoztató és izgalmas film, amely egy valós történetet dolgoz fel horrorvígjáték formájában. A film jól adagolja a humoros és a félelmetes jeleneteket, és remek színészi alakításokat mutat be. A film nem akar nagyot alkotni vagy komoly üzenetet közvetíteni, de ez nem is zavaró. Egy kellemes kikapcsolódást biztosító moziélményt nyújt, semmi mást.

A film messze nem tökéletes; bőven vannak benne hibák és hiányosságok. Például a történet néha túlságosan elnagyolt vagy klisés; nincs igazi mélység vagy üzenet benne. A film csak arra koncentrál, hogy szórakoztassa a nézőt; de nem ad neki semmi mást.

Ezen kívül néhány jelenet túlzottan erőszakos vagy gusztustalan lehet bizonyos nézőknek. A film nem spórol a vérrel vagy az undorító részletekkel; ez pedig elriaszthatja azokat, akik érzékenyebbek ezekre. Persze ez is része a műfajnak; de nem árt tudni előre, hogy mire számíthatunk.

-BadSector-

 

Kokainmedve

Rendezés - 6.5
Színészek - 7.4
Történet - 6.2
Látvány/zene/hangok/akció - 6.5
Hangulat - 6.4

6.6

KORREKT

A Kokainmedve egy szórakoztató horrorvígjáték, amely egy valós eseten alapul. A film a kokain hatása alatt véres ámokfutásba kezdő fekete medve és az utána eredő emberek kalandjait mutatja be humoros és véres stílusban. A film nem törekszik semmi másra, mint hogy megnevettessen és meglepjen minket; de ezt jól csinálja.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu