Zuhan a PC-s memória piaca – 2022 rekord-alacsony árakat produkált!

TECH HÍREK – Már a DDR5 is kimondottan olcsó; kár, hogy a PC-s grafikus kártyákról nem mondhatjuk el ugyanezt…

 

 

Régen nem látott a világ olyan drasztikus PC-s DRAM árzuhanást, mint amit a 2022-es év hozott. A TrendForce szerint a DRAM értékesítési árbevétele 32,5%-kal csökkent 2022 harmadik, illetve az utolsó negyedéve között.

Ez azt jelenti, hogy a DRAM most csatlakozott a CPU-khoz, amelyek 21%-kal estek vissza az előző évhez képest, és a GPU-khoz, amelyek 50%-kal estek vissza, és orra buknak az új évben.

A TrendForce szerint a bevételek csökkenése ebben az esetben nem annyira az eladott darabszám csökkenését, mint inkább az átlagos eladási árak zuhanását tükrözi.

A három nagy DRAM-gyártó közül a Micron szenvedte el a legnagyobb csapást. A bevételei fájdalmasan, 41,2%-kal estek vissza. A legnagyobb gyártó, a Samsung 25,1%-os visszaesést tapasztalt, míg a második helyen álló SK Hynix bevételei 35,2%-kal csökkentek.

A jelek szerint a Samsung csökkentette a legagresszívabban az árakat, aminek következtében piaci részesedése 40,7%-ról 45,1%-ra nőtt. Más szóval, a Samsung valamiféle tűzvészszerű kiárusítást tartott, és olcsón eladott egy rakás DRAM-ot.

A PC-memória általában véve természetesen sokkal inkább egy likvid árupiac, mint a CPU-k és a GPU-k.

Habár a kompatibilitás nem teljesen univerzális egy adott memóriatípus esetében, sokkal könnyebb az árra reagálva egyik gyártótól a másikra váltani a DDR4 vagy DDR5 stickek esetében.

Az Intel CPU-kat AMD chipekre cserélni már sokkal bonyolultabb. Eközben, ami a grafikus kártyákat illeti, mivel csak két nagy gyártó van (oké, három, ha az új belépő Intelt is beleszámítjuk), vitathatatlanul nincs elég választási lehetőség ahhoz, hogy a kereslet visszaesésekor gyorsan lefelé nyomja az árakat.

Így a RAM-árak drámaian csökkentek – 32 GB DDR5 is kapható már 100 dollár (~35 500 Ft) alatt. Míg a GPU-árak továbbra is az egekbe szöktek, annak ellenére, hogy a kereslet sokkal, de sokkal alacsonyabb. Érdekes helyzet, annyi szent.

Forrás: Techspot.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu