A román kormányzat hatalmas dolgokat vár az új tanácsadó AI-jától!

TECH HÍREK – A román kabinet szerdán mutatta be legújabb tagját: Nicolae Ciucă miniszterelnök „tiszteletbeli tanácsadónak” nevezte Ion-t, a mesterséges intelligenciát.

 

 

Ez egy román tudósok által kifejlesztett mesterséges intelligencia-eszköz, amely Ciucă szerint arra hivatott, hogy adatokat szitáljon át, és „gyorsan és automatikusan rögzítse a polgárok véleményét és vágyait”. „Az első olyan kormányzati tanácsadóról beszélünk, amely mesterséges intelligenciát használ”.

Nicu Sebe, az Ion mögött álló kutatócsoport koordinátora szerint a technológia lehetőséget ad a románoknak, hogy „éreztessék a véleményüket”, a kormány pedig „meghallja ezt a hangot, megnézi ezt a szintézist, és megérti azokat a kialakuló területeket is, amelyek a románokkal való interakciókból adódhatnak”.

Az Ion algoritmusa állítólag idővel tanulni fog a bevitt információkból. Alkotói úgy vélik, hogy más területeken, például az oktatásban és a közvélemény tájékoztatásában is felhasználható lehet. „A projektet fázisokban gondoljuk át, így működik a mesterséges intelligencia” – mondja Sebastian Burduja miniszter. „Ion a tanulási fázisban van, ezért nagyon fontos, hogy a románok közöljék vele a gondolataikat, hogy milyen problémáik vannak, később az adatok alapján Ion feldolgozza, szintetizálja azokat, és képes lesz olyan jelentéseket készíteni, amelyek tájékoztatják a kormány döntéseit és politikáját.”

Burduja és Ciucă is hangsúlyozta, hogy ez nem kormányzati kezdeményezésként indult, és nem is közpénzből finanszírozták. Ciucă szerint mind a kormánynak, mind a polgároknak „nem lehetőségként, hanem kötelezettségként” kell tekintenie az Ion használatára, amely a román államot „a jobban megalapozott döntések meghozatalához, és természetesen az állami intézmények és a polgárok közötti kommunikáció és interakció javításához” vezetheti.

Természetesen vannak kérdések, amelyekre az Ionnal kapcsolatban választ kell adni. Hogy pontosan hogyan működik, megfelelően válogatja-e az adatokat, és valóban pontosan rangsorolja-e azokat a dolgokat, amelyekkel a lakosság foglalkozni szeretne. Attól függően, hogy az Ion mennyire integrálódik a román kormányzásba, a nyilvánosságnak meg kell értenie a természetét. Ott van még az az egyszerű tény, hogy a mesterséges intelligencia gyakran nem úgy viselkedik, ahogyan azt a készítői megjósolják. Vajon különleges érdekcsoportok fogják-e majd kijátszani, vagy akkora náci lesz belőle, mint a Bing chatbotjából néhány évvel ezelőtt?

Aztán ott van a tágabb értelemben vett kérdés, hogy ha az AI tényleg azt teszi, amit állít, akkor mit jelent ez a Románián kívüli kormányok számára.

Lehet, hogy ez csak egy ügyes PR-fogás, ami aztán soha többé nem kerül szóba. Ám az is lehetséges, hogy a jövő épül a szemünk előtt. Az Ion most élesben működik, így az elkövetkező hetekben és hónapokban pontosabb képet kaphatunk arról, hogy melyikről van szó.

Forrás: Politico

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu