Sikoly VI: olyan durván ironikus az első gyilkosság, hogy még a rendezőket is sokkolta!

MOZI HÍREK – A Sikoly VI nyitójelenete Ghostface-szel egyszerre bólint a hagyományokra és borítja fel az elvárásokat, olyannyira, hogy még a rendezők is sokkot kaptak. VIGYÁZAT, a cikk spoilereket tartalmaz!

 

 

Az óriási sikerű nyitóhétvége közepette a Sikoly VI rendezői, Tyler Gillett és Matt Bettinelli-Olpin nemrég arról beszéltek, hogy a film nyitójelenete egyszerre döntötte meg az elvárásokat, miközben hűen cseng a franchise eredetéhez.

Az 1996-os Sikoly című slasher-klasszikus köré épülő franchise ismert az erőszakos és véres nyitójeleneteiről, amelyek általában meghatározzák az egész film alaphangját, gyakran új karaktereket hozva be, vagy megölve a régieket.

Az a konvenció, hogy egy horrorkedvelő idegentől érkező titokzatos telefonhívás a címzett számára vérfürdővel végződik, az egyik jellegzetes húzás, amelyről a franchise ismertté vált és parodizálták.

Az Entertainment Weeklynek adott nemrégiben megjelent interjúban Gillett és Bettinelli-Olpin bevallották, hogy kezdetben kissé meglepődtek a Sikoly VI nyitójelenetének választásán, amelyet James Vanderbilt és Guy Busick forgatókönyvírók hoztak. „Nyilvánvalóan ez volt az első, amit olvastunk, amikor elolvastuk a forgatókönyvet” – mondta Gillett. „Van egy szabvány, amit ezek a filmek felállítottak, hogy a nyitójelenetnek, mint egy saját kis zárt rövidfilmnek, valami nagyon különlegeset kell elérnie, és meg kell adnia a film többi részének az alaphangját, és meg kell felelnie annak is, ami a franchise vonalában nyitójelenetként létezik. Számunkra ez volt a legmeglepőbb és legmegdöbbentőbb”.

A Sikoly VI nyitójelenetében egy filmprofesszor, Laura Crane, akit a horrorok kedvence, Samara Weaving (Aki bújt) alakít szakértően, kínosan vár egy Tinder-randira egy manhattani bárban. Míg a közelgő randevúval folytatott első telefonbeszélgetés a horrorfilmekről szól, ami a szakmáját tekintve nem váratlan húzás, a jelenet egy sikátorban ér véget, ahol a nőt brutálisan meggyilkolja egy elégedetlen diák és kezdő sorozatgyilkos (Tony Revolori alakításában), aki elhatározta, hogy gyakorol az előző Sikoly-filmet túlélő Carpenter nővérek (Melissa Barrera és Jenna Ortega) megölésére.

Habár a gyilkosság erőszakos és furcsán ironikus Laura feltételezett ismertsége miatt a horrorfilmek veszélyei miatt, a sokk talán még nagyobb, amikor a gyilkos kiléte azonnal kiderül, látszólag teljesen szétrobbantva az előző filmek „whodunnit” szerkezetét.

A diákot azonban hamarosan egy titokzatos új Ghostface váltja fel, aki meggyilkolja őt és pszichopata bűntársát. A kezdeti választás azonban finoman megváltoztatja a franchise-zal kapcsolatos elvárásokat. Ez tudatos bólintás a visszatérő karakter Mindy (Jasmin Savoy Brown) későbbi kijelentésére, miszerint a Sikoly-franchise-ban minden fogadásnak vége. „Egyszerűen úgy éreztem, hogy ó, ezzel most kockáztatni fogunk” – mondja Gillett. „És ha a közönség benne van, akkor a film hátralévő részében is benne lesznek. A nap végén, azt hiszem, ez a nyitófilm célja. Meddig lehet elmenni? Meddig tudod feszegetni a korlátokat, és remélhetőleg vad elvárásokat támasztasz a közönség felé a film előrehaladtával.”

A franchise rajongók örülni fognak, hogy Weavinget ebben a kicsi, de fontos szerepben láthatják. Főleg, hogy korábban már dolgozott együtt a rendezőkkel az Aki bújtban. Drew Barrymore Casey Becker rövid megjelenése az eredeti Sikoly-filmben és Jada Pinkett Smithé a másodikban emlékezetes volt. Ugyanígy Weaving is nyomot hagy egy újabb nagyszerű nyitójelenetben. Bettinelli-Olpin szerint: „Annyi mindent hozott, mert csak öt percig van a filmben, és annyi mindent kell tennie ebben az öt percben; bele kell szeretned. Meg kell ijedni, amikor bemegy a sikátorba. Ehhez egy olyan igazi profi kell, mint Samara, aki képes erre.”

Forrás: Entertainment Weekly

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu