Tchia – Egy trópusi kaland a lélekugrás erejével

TESZT – A Tchia egy nyílt világú kalandjáték, amely az Awaceb stúdió első nagyobb projektje. A játék a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetvilágát veszi alapul, és annak gazdag és változatos tájait, kultúráit, zenéit és hagyományait használja fel egy fiktív világ és egy univerzális történet megalkotásához. A játék főhőse Tchia, egy fiatal lány, akinek különleges képessége van: képes átvenni bármely állat vagy tárgy irányítását. Ezzel a lélekugrásnak nevezett erővel fedezheti fel a szigeteket, oldhat meg rejtvényeket, találhat új barátokat és játszhat el a teljesen működő ukuleléjén. A játék lenyűgöző grafikával és zenével varázsol el minket, de vajon elég mélyreható és változatos a játékmenete?

 

 

A Tchia című játékot az Awaceb stúdió készítette, amelynek alapítói Új-Kaledóniából származnak. Ez a csendes-óceáni szigetország adta az inspirációt a játék világának és történetének megalkotásához. A játékban Tchia nevű kislányt alakítjuk, aki egy gyönyörű szigetcsoporton él családjával és barátaival. Tchia rendelkezik egy különleges képességgel, amellyel át tudja venni bármilyen állat vagy tárgy irányítását. Ezt a képességet használja fel arra, hogy megmentse apját és hazáját a gonosz Meavora zsarnoktól, aki szövetkatonákkal akarja meghódítani az archipelagust.

A Tchia egy fizika-alapú sandbox játék, amelyben rengeteg lehetőségünk van a felfedezésre és a kreativitásra. A játékban mászhatunk, siklórepülhetünk, úszhatunk és hajókázhatunk a szigetek között. A játékmenet során találkozunk sokféle állattal és tárggyal, amelyekbe bele tudunk bújni és kihasználni azok egyedi képességeit. Például repülhetünk madárként, kutathatunk kutyaként vagy zenélhetünk ukulelével. A játékban nemcsak szabadon barangolhatunk a világban, hanem követhetjük is a fősztorit, amelyben izgalmas küldetéseket és harcokat kell teljesítenünk. A játékban találkozunk sok színes karakterrel is, akikkel beszélgethetünk és barátkozhatunk. A játék hangulatát nagyban emeli az eredeti zenéje is, amely helyi hangszerekkel és dallamokkal gazdagítja az élményt.

 

Tchia

 

Mint egy életre kelt képeslap!

 

A Tchia legnagyobb erőssége talán a grafikai megjelenítése. A játékban láthatjuk Új-Kaledónia változatos tájait, mint például trópusi erdőket, hegyeket, lagúnákat, korallzátonyokat és roncsokat. A játék részletgazdag textúrákkal és élethű fény-és árnyékhatásokkal ábrázolja ezeket a helyszíneket. A növényzet és az állatok mozgása is hihetően van animálva. A játékban van időjárás-váltás is, így láthatjuk a naplementét, az esőt vagy a vihart is. A játék látványvilágának legjobb része talán az égboltja, amelyen csodálhatjuk a csillagokat és a déli fényt.

A grafika és a zene gyönyörűen ábrázolják és szólaltatják meg az új-kaledóniai szigetvilág hangulatát. A játék grafikája színes és részletgazdag, tele van élettel és mozgással. A növényzet sűrű és változatos, az állatok élénkek és aranyosak, az épületek stílusosak és autentikusak. A történetet teljesen animált és szinkronizált jelenetek mesélik el, amelyek az új-kaledóniai őslakos nyelveken szólnak, például a drehu vagy a nengone. A történet egyszerű, de szívmelengető és vicces, tele van fordulatokkal és meglepetésekkel.

A Tchia hangulata pedig egy igazi trópusi álom, amelyet a grafika és a zene is erősít. A játék zenéje egy eredeti zenekari aláfestést ötvöz új-kaledóniai hangszerekkel és dallamokkal. A játék zenéje nemcsak illik a játék világához és történetéhez, hanem befolyásolja is azt: a játékos által játszott ukulelé melódiák különböző hatásokat válthatnak ki a környezetben, például esőt idézhetnek elő vagy állatokat vonzhatnak magukhoz.

 

 

Kreatív és változatos játékmenet

 

A Tchia játékmenete sokféle lehetőséget kínál a játékosnak a világ felfedezésére és befolyásolására. A játékban mászhatunk, siklórepülhetünk, úszhatunk és hajókázhatunk a szigetek között. A játék fizikai motorja realisztikusan szimulálja a mozgást és az ütközéseket. A játékban találkozhatunk sokféle állattal és tárggyal, amelyekbe bele tudunk bújni és kihasználni azok egyedi képességeit. Például repülhetünk madárként, kutathatunk kutyaként vagy zenélhetünk ukulelével. A játékban nemcsak szabadon barangolhatunk a világban, hanem követhetjük is a fősztorit, amelyben izgalmas küldetéseket és harcokat kell teljesítenünk. A játékban találkozunk sok színes karakterrel is, akikkel beszélgethetünk és barátkozhatunk. A játék hangulatát nagyban emeli az eredeti zenéje is, amely helyi hangszerekkel és dallamokkal gazdagítja az élményt.

A játékmenet legérdekesebb része talán Tchia lelkeváltó képessége, amellyel át tudja venni bármilyen állat vagy tárgy irányítását. Ez a képesség nemcsak a felfedezést segíti, hanem a rejtvények megoldásához és a harcokhoz is hasznos. Minden állatnak és tárgynak van valamilyen sajátossága, amit ki kell használnunk. Például egy teknőssel át tudjuk törni egy faágat, egy papagájjal el tudjuk csábítani egy őrt vagy egy lámpással megvilágíthatjuk egy barlangot. A lélekváltás során Tchia teste átalakul az adott állatéra vagy tárgyra, de megtartja néhány jellegzetességét, mint például a hajszínét vagy az ukuleléjét.

A játékmenet másik fontos eleme az ukulelé játék, amely teljesen interaktív és szabadon játszható. Az ukulelével nemcsak zenélhetünk magunknak vagy másoknak, hanem befolyásolhatjuk is a környezetünket. Például, ha eljátsszuk az esőmelódiát, akkor elered az eső; ha eljátsszuk az állatmelódiát, akkor odacsődülnek hozzánk az állatok; ha eljátsszuk a tűzmelódiát, akkor lángra lobbanhatunk egy fáklyát vagy egy tábortüzet. Az ukulelé játékhoz használhatjuk a billentyűzetet vagy a kontrollert is. A játékban vannak olyan pillanatok is, amikor ritmusjátékként kell játszanunk az ukulelével, például amikor egy barátunkkal duettet éneklünk vagy amikor egy ellenfelet kell legyőznünk zenével.

 

 

Megindító és színes történet

 

A Tchia története egy fiatal lány felnövéséről és hőssé válásáról szól. Tchia egy vidám és kalandvágyó gyerek, aki szereti a természetet és az állatokat. Egy nap megtudja, hogy apja elrabolták Meavora zsarnok seregei, akik szövetkatonákkal akarják meghódítani az archipelagust. Tchia útnak indul, hogy megmentse apját és hazáját. Útja során sok barátra tesz szert, akik segítik őt a küldetésében. A játékban találkozunk olyan karakterekkel is, akik Új-Kaledónia különböző kultúráit képviselik. A játékban több helyi nyelven is beszélnek a szereplők, például kanakul vagy franciaul. A játék feliratozza ezeket a beszélgetéseket több nyelven is, köztük magyarul is.

A Tchia története nemcsak izgalmas és humoros, hanem megható és tanulságos is. A játék bemutatja Új-Kaledónia gazdag történelmét és folklórját. A játékban vannak olyan epizódok is, amelyek visszaemlékeznek Tchia múltjára vagy álmodnak a jövőről. A játékban fontos szerepet kapnak az érzelmek is, például a szeretet, a barátság, a bánat vagy a félelem. A játék arra tanít minket, hogy becsüljük meg családunkat és hazánkat, hogy legyünk bátrak és kitartóak, hogy segítsünk másokon és hogy élvezzük az élet apró örömeit.

 

Tchia

 

Hibák és hiányosságok

 

A Tchia ugyanakkor sajnos nem mentes a hibáktól és a hiányosságoktól, amelyek ronthatják a játékélményt. A játékban előfordulhatnak olyan bugok, amelyek akadályozzák a játékost a küldetések teljesítésében, vagy amelyek elrontják a grafikát vagy a hangot. A játék optimalizálása is hagy kívánnivalót maga után, hiszen a játék néha akadozik vagy lefagy, különösen nagyobb területeken vagy több ellenség jelenlétében. A játék irányítása is elég nehézkes és pontatlan lehet néha, ami frusztráló lehet a harcokban vagy a platformozásban.

A Tchia másik gyenge pontja a tartalom hiánya. A játék ugyan egy hatalmas nyílt világot kínál a játékosoknak, de ez a világ elég üres és unalmas lehet néha. A játékban nincs sok változatos tevékenység vagy mellékküldetés, amivel leköthetnénk magunkat. A főküldetés is elég rövid és egyszerű, ami nem ad túl sok kihívást vagy motivációt a játékosnak. A játékban nincs sok fejlődési lehetőség sem, hiszen Tchia nem kap új képességeket vagy tárgyakat az útja során.

 

 

Szeretjük, de nem imádjuk

 

A Tchia játék tele van eredeti és szórakoztató ötletekkel, amelyek megmutatják az Awaceb stúdió tehetségét és kreativitását. Egy gyönyörű és hangulatos világot tár elénk, amely bemutatja az új-kaledóniai kultúrát és történelmet. A történet pedig megható és humoros történet, amelyben Tchia megpróbálja megmenteni az apját és a szigeteit.

De sajnos ezek az erények sem tudják mindig elfedtetni a játék hibáit és hiányosságait, amelyek sokszor felülmúlják az előnyeit. A Tchia bugos és optimalizálatlan, ami zavarhatja a játékmenetet. A játék fizika-alapú és lélekugrásos mechanikái nem mindig működnek zökkenőmentesen vagy érdekesen, tartalma kevés és unalmas, ami nem ad elég okot arra, hogy visszatérjünk rá.

A Tchia tehát egy vegyes érzelmeket keltő játék, amelynek van potenciálja és bája, de ezek nem mindig tudják kiteljesíteni magukat. Talán egy pár javítás és frissítés segíthetne rajta, de addig is leginkább azoknak ajánljuk ezt a játékot, akik szeretnének egy rövid és könnyed trópusi kalandot átélni.

-BadSector-

Pro:

+ Eredeti és szórakoztató ötletek
+ Gyönyörű grafika és zene
+ Megható és humoros történet

Kontra:

– Bugos és optimalizálatlan
– Fizika-alapú és lélekugrás
– Egyszerű harcrendszer


Kiadó: Awaceb, Kepler Interactive

Fejlesztő: Awaceb

Stílus: Akció-Kaland

Megjelenés: 2023. március 21.

Tchia

Játékmenet - 7
Grafika - 8.1
Történet - 7.8
Zene/hangok - 8.2
Hangulat - 7.9

7.8

A Tchia tehát egy vegyes érzelmeket keltő játék, amelynek van potenciálja és bája, de ezek nem mindig tudják kiteljesíteni magukat. Talán egy pár javítás és frissítés segíthetne rajta, de addig is leginkább azoknak ajánljuk ezt a játékot, akik szeretnének egy rövid és könnyed trópusi kalandot átélni.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu