A Google fejlesztői döbbenetes titkot árultak el az AI-jukról – vajon kezdhetünk aggódni?!

TECH HÍREK – A szakértők figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligencia árthat az embereknek, miközben a Google már maga sem érti, mi mindenre képes a saját AI-juk…

 

 

Az OpenAI ChatGPT novemberi nyilvános elindítása óta a mesterséges intelligencia által vezérelt munkaerőre való átállás gondolata egyre komolyabb aggodalmakat kelt. A CBS „60 Minutes” című műsorának vasárnap adott interjújában a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai azt mondta, hogy az aggodalom, amit az AI-fejlesztés korai szakaszában látunk, okot ad az optimizmusra.

„Az a tempó, amellyel társadalmi intézményként gondolkodni és alkalmazkodni tudunk, összehasonlítva azzal a tempóval, amellyel a technológia fejlődik, úgy tűnik, nincs összhangban” – mondta Pichai.

Hamarabb érkezhet egy új, gonosz mesterséges intelligencia, amely az emberiség elpusztítására tör, mint azt még a legpesszimistábbak is várták volna. James Manyika, a Google technológiai vezetője a műsorban elmondta, hogy egyik mesterséges intelligenciájuk most már annak ellenére fordít bengáli nyelvre, hogy erre nem tanították meg. Annyi történt, hogy adtak neki pár utasítást ezen a nyelven, a többit pedig megoldotta ő maga.

A Google és a Microsoft versenyfutást folytat a mesterséges intelligencia tömegekhez való eljuttatásáért. Mindkét technológiai óriás – és az Amazon AWS – olyan eszközöket és termékeket vezet be, mint a Google Bard és a Microsoft Bing, amelyek a ChatGPT-t beépítik a keresőmotorjaikba.

A sci-fi szerzők és a hollywoodi producerek az elmúlt száz évben komor történeteket írtak arról, mi történik, ha az M.I. érzővé vagy okosabbá válik, mint az alkotói.

„Ezek mély kérdések” – mondta Pichai. „Mi ezt összehangolásnak nevezzük. Az egyik mód, ahogyan gondolkodunk róla, hogy hogyan lehet olyan M.I.-rendszereket fejleszteni, amelyek igazodnak az emberi értékekhez, beleértve az erkölcsöt is?”

Pichai szerint a fejlett M.I. fejlesztésébe nemcsak mérnököket, hanem társadalomtudósokat, etikusokat és filozófusokat is be kell vonni.

„Azt hiszem, nagyon átgondoltnak kell lennünk” – mondta. „És úgy gondolom, hogy ezek mind olyan dolgok, amelyeket a társadalomnak ki kell találnia, ahogy haladunk előre. Ezt nem egy vállalatnak kell eldöntenie.”

Az interjú során a műsorvezető arról is kérdezte Pichait, hogy valóban jó ötletnek tartja-e, hogy a Google olyan technológiát engedjen ki a palackból, amelyet még a saját mérnökei sem értenek igazán.

Pichai erre úgy reagált, hogy szerinte még azt sem értjük, hogyan működik az emberi elme.

Forrás: CBS News (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu