IBM: közel nyolcezer ember állását veszi át a mesterséges intelligencia!

TECH HÍREK – A cég vezérigazgatója szerint 7800 dolgozó munkáját végezheti el az egyre erősebb teljesítményre képes (és talán a Skynetig el nem fajuló) mesterséges intelligencia…

 

Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjút (ez fizetős fal mögött van!). Arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése miatt lefagyasztják az emberi erőforrási részlegen az új munkaerő felvételét, és helyettük a teljesen automatizált alternatívák állhatnak munkába. 7800 pozícióról van szó, és idővel az automatizált rendszerek töltik be ezeket a posztokat. Krishna szerint azon emberek, akik emberi erőforrásokkal kapcsolatos feladatokat végeznek el (dolgozók átmozgatása, és az ezekhez köthető szolgáltatások), ők lennének az elsők között, akiket le lehetne cserélni.

Az emberi vizsgálatot érintő és igénylő állásokra viszont legalább egy évtizedig nem lesz veszéllyel a mesterséges intelligencia. Azon pozíciók, amik interakciót igényelnek, vagy amik szoftvereket fejlesztenek, még tovább maradnak biztonságban a hihetetlen tempóban fejlődő technológiától. Most már nem sci-fi az, hogy a mesterséges intelligencia átveszi az emberek munkáját, ugyanis a ChatGPT olyan evolúciót mutatott be rövid idő alatt, amire eddig semmilyen téren sem volt még példa, és emiatt a Krishnától elhangzott gondolatok egyre gyakoribbak lesznek más cégeken belül is. Az IBM mellett az Nvidia és az Intel lehet az úttörő ezen a téren is, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha az év során tőlük is hasonlókat fogunk hallani.

Krishna szerint a januári leépítések ellenére 2023 első negyedévében 7000 új munkahellyel bővítettek, és jelenleg kb. 260 ezer alkalmazottal rendelkezik az IBM. Ehhez képest 7800 nem sok, de azért ez is 3%-nak felel meg. Ez a szám nem olyan nagy, mint ahány kirúgás történt a Metánál, a Google-nél, az Amazonnál, vagy a Microsoftnál. Lehet, hogy további leépítések történnek a nagyobb techcégeknél az év során a recesszióra hivatkozva.

Idő kérdése, mire ismét jönnek a leépítések. Akár fogadni is lehetne arra, hogy ki lesz a következő a sorban. Szerintünk a Meta lesz.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu