A brit szabályozó hatóságok a Microsoft után most az AI-fejlesztőknek mennének neki?!

TECH HÍREK – A CMA a Microsoft-üzlet elkaszálása most „verseny- és fogyasztóvédelmi megfontolások” vizsgálja a mesterséges intelligencia modelleket.

 

 

A múlt héten az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága bejelentette, hogy felülvizsgálatot indít a mesterséges intelligencia modellek tekintetében annak biztosítása érdekében, hogy „az AI [fejlesztés] úgy folytatódjon, hogy az a fogyasztók, a vállalkozások és az Egyesült Királyság gazdasága számára előnyös legyen”. Ez természetesen ugyanaz a CMA, amely két héttel ezelőtt megakadályozta a Microsoft 69 milliárd dolláros Activision-felvásárlását.

Most olyan értékelést szeretne végezni, amely „a legjobban irányítja az alapmodellek fejlesztését és jövőbeli használatát”. A szabályozó testület szerint a felülvizsgálat a mesterséges intelligencia alapmodellek (más néven a GPT-3-hoz vagy a DALL-E 2-höz hasonló, hatalmas adathalmazokon képzett és többszörösen felhasználható AI) fejlesztésének hatásaira fog összpontosítani.

Az Egyesült Királyság kormánya arra kérte a szabályozó hatóságokat, hogy „gondolkodjanak el azon, hogyan lehet támogatni a mesterséges intelligencia innovatív fejlesztését és alkalmazását öt átfogó elv alapján”.

 

Ez az öt alapelv a következő:

  • Biztonság, védelem és robusztusság
  • Megfelelő átláthatóság és megmagyarázhatóság
  • Méltányosság
  • Elszámoltathatóság és irányítás
  • Vitathatóság és jogorvoslat

 

A CMA közleménye szerint a felülvizsgálat három témakörre összpontosít. Ezek a mesterséges intelligencia alapmodelljeinek fejlődése. Valamint az alapmodellek más piacokra gyakorolt hatása. Illetve, a fogyasztóvédelem.

Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója a sajtóközleményben úgy fogalmaz, hogy a mesterséges intelligencia „képes átalakítani a vállalkozások versenyét, valamint jelentős gazdasági növekedést eredményezhet”. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia technológiának könnyen hozzáférhetőnek kell maradnia az Egyesült Királyság polgárai és vállalkozásai számára. Ugyanakkor meg kell védeni őket a „hamis és félrevezető információktól”.

A CMA bizonyítékokat vár az érdekelt felektől. Június 2-ig kéri a beadványaikat. A CMA szeptemberben jelentést tesz közzé megállapításairól. E jelentések eredménye valószínűleg hatással lesz az Egyesült Királyságban kifejlesztett és alkalmazott mesterséges intelligenciával kapcsolatos jövőbeli jogszabályokra.

Forrás: Gov.uk

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu