Evil Dead Rise: olyan horror-klasszikus is inspirálta a filmet, amire nem is gondolnánk!

MOZI HÍREK – Lee Cronin rendező elárulta, hogy az Evil Dead Rise kinézetének egyik legnagyobb hatása egy másik klasszikus horrorfilm volt, ami nem Sam Raimitől származik.

 

 

Bár a filmek kinézete már ikonikus, Lee Cronin író/rendező elárulta, hogy az Evil Dead Rise stílusát egy másik klasszikus horrorfilm ihlette. Cronin vette át az Evil Dead-filmek irányítását a franchise alkotójától, Sam Raimitől és Fede Álvareztől.

Cronin kifejtette, hogy a vizuális nyelvezet a fejében van, miközben forgatókönyvet ír egy projekthez. Azonban Sam Raimi klasszikus filmográfiáján kívül egy másik ikonikus horrorfilm felé tekintett inspirációért. Nézd meg alább, mit magyarázott Cronin:

„Valami, amiről én és az operatőröm sokat beszélgettünk, az az volt, hogy azt akartuk, hogy még mindig úgy érezzük, mintha egyfajta epikus vásznon játszódna, a lencsékkel kapcsolatos döntéseinket, és azt, hogy hogyan akartuk megközelíteni ezt, és hogy még mindig egyfajta szélesvásznú filmes érzést adjunk. Beszéltünk az Alienről, amikor csapdába esel ebben a zárt űrhajóban, mégis érzed ezt a szélességet, érzed a látványosságot, és ez volt az, amin az előkészületek során nagyon-nagyon keményen dolgoztunk.”

Annak ellenére, hogy több mint 40 év telt el azóta, hogy a film először került a mozikba, Raimi stílusa az eredeti Evil Dead-filmben és annak folytatásaiban a horror műfaj egyik legikonikusabbja maradt.

A rendező elkötelezettsége a gyakorlati effektek mellett a nagyon véres és egyre felháborítóbb történetekhez nemcsak a barkácsfilmezés iránti bizalmat eredményezte a jövőbeli mesélőkben, hanem a különböző Evil Dead-filmek sötét humoros jellegéhez is hozzájárult.

Raimi egyedi Evil Dead-stílusa nem korlátozódott a horror műfaji mezőnyére. Hiszen a Pókember-trilógiával, az Ózzal és a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmekkel a blockbusterek készítésében is átültette. Ez a hatás még más filmkészítőkre is kiterjedt. Jon Watts a Pókember: Nincs hazaút című filmben átvette a Raimi cam-stílust. A gyors zoom-upokat a szereplőkről, ami annál is inkább jelentőségteljes, mivel Tobey Maguire visszatért a Marvel Moziverzum filmjéhez.

Az Evil Dead Rise immár Magyarországon is elérhető az HBO Max-on, 4K-ban.

Forrás: IMDB, Slashfilm.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu