Final Fantasy XVI – A Trónok harca és a Final Fantasy találkozása

TESZT – Tele van a Final Fantasy sorozat története fordulatokkal, kísérletezéssel, sikerekkel és kudarcokkal. A legutóbbi epizódok közt a XV. rész vegyes fogadtatásban részesült, a VII. felújítása pedig sokak számára túlteljesítette a várakozásokat. Most pedig a színen a XVI. felvonás, mely egy teljesen új világot, történetet és karaktergárdát mutat be, egyúttal régi hagyományokhoz is visszanyúlva. Vajon sikerült-e a Square Enixnek újabb mesterművet alkotnia, avagy csalódást okozott a rajongóknak? Tesztünkből kiderül.

 

 

Az új epizód a PS5 exkluzív címei közé tartozik, ami önmagában is nagy várakozást keltett a játékosokban. E középkori hangulatú fantasy világban emberek és istenszerű lények, az Eikonok között feszülnek konfliktusok. Főhősünk, Clive Rosfield, egy fiatal lovag, aki egy tragikus esemény után bosszút esküszik az Eikonok ellen. Újításokkal szolgál a gameplay, hiszen a korábbi részekhez képest sokkal inkább az akcióra és a harcra helyezi a hangsúlyt. A grafika pedig kihasználja a PS5 hardverének erejét, és lenyűgöző látványvilágot varázsol a képernyőre.

 

Naoki Yoshida beszélt azokról a szempontokról, amelyek nem tették lehetővé, hogy a Final Fantasy XVI egy open-world játék lehessen.

 

Egy sötét és komor fantasy világ

 

Ez az alkotás egyik legnagyobb erőssége a világa, melyet Valisthea néven ismerhetünk meg. Ez egy olyan földrajzi régió, melyet hatalmas kristályoszlopok határolnak, melyekből az életet adó erő, az Éter árad. Az Éter azonban nem csak az embereknek fontos, hanem az Eikonoknak is, akik isteni hatalommal rendelkező lények, akik emberi gazdatestekben élnek. Az Eikonok között is vannak különböző típusok, mint például Ifrit, Shiva vagy Titan, akiket a sorozat rajongói már jól ismerhetnek. Az Eikonok és gazdatesteik között különleges kapcsolat van, amelyet Dominance-nek neveznek. A Dominance azt jelenti, hogy az Eikon átadja gazdatestének egy részét az erejéből és képességeiből.

A Valisthea régiójában hat nagy királyság található, melyek között politikai és katonai összecsapások dúlnak. Három kiemelkedő birodalommal ismerkedhetünk meg: Rosaria, Crystallis és Dhalmekia. Az északi térségek uralkodója Rosaria, melynek fővárosa Halyconia ad otthont Clive Rosfieldnek és öccsének, Joshua Rosfieldnek. Joshua, mint egy Dominant, Phoenix, a tűzmadár erejét használja. Clive pedig Joshua védelmezője és pajzsa. Crystallis egy hegyekkel övezett terület, amelynek szíve Ashcroft.

Ezen a vidéken találkozhatunk Jill Warrickkel, aki a Northern Territories-ből származik, de gyerekként Crystalliba került, hogy erősítse a két állam közötti szövetséget. Jill rendelkezik egy speciális képességgel, amely lehetővé teszi számára, hogy érezze az Eikonok jelenlétét és érzelmeit. Dhalmekia a déli területeken található, melynek fővárosa Tyrigarde. Itt uralkodik Varis zos Galvus, aki szintén egy Dominant, akinek az Eikonja Titan, a föld óriása. Varis egy hataloméhes és kegyetlen uralkodó, aki háborút indított Rosaria ellen.

A narratíva ezekben az összecsapásokban és konfliktusokban bontakozik ki, Clive Rosfield sorsán keresztül pedig a világ sötét oldala is feltárul előttünk. Az epizód elején egy tragikus esemény történik, melyben Clive elveszíti öccsét és Jillt, majd megsebesül egy titokzatos Eikon támadásában. Ezután Clive bosszút esküszik az Eikonok ellen, és egy veszélyekkel teli útra indul, mely során szembe kell néznie a világ igazságtalanságaival, politikai intrikákkal és saját démonaival. Így ez rövidesen egy sötét, komor hangulatú fantasy drámává válik, mely nem riad vissza a brutalitástól és a tragédiától – mintha csak a Trónok harcát néznénk. Az epizód idősík szerint eltérő jeleneteket mutat be, amelyek bemutatják Clive múltját, jelenét és jövőjét is, a sztori ezáltal ügyesen tartja fenn az érdeklődést és a feszültséget.

A történetvezetés terén egyébként van egy újdonság is: a Final Fantasy 16 bevezet egy új funkciót is, az „Active Time Lore”-t, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy kontextusfüggő információkat hozzanak fel jelenetek vagy beszélgetések közben. Ez a funkció segít a játékosoknak lépést tartani a játék bonyolult mitológiájával és a különböző, birodalom-specifikus kifejezésekkel, amelyek információkat tartalmaznak a szereplőkről, helyszínekről és még sok másról. Az Active Time Lore bejegyzései is változnak a történet eseményeivel, frissített információkat nyújtva a világról és a főszereplő tudásáról.

 

A Final Fantasy XVI fejlesztői új információkat árultak el a készülő tripla A-s JRPG-ről, többek között a kevéssé emlegetett party-rendszerről.

 

Változatos, akciódús játékmenet

 

A Final Fantasy XVI játékmenete szignifikáns változáson ment keresztül a korábbi epizódokhoz képest. Az epizód egy akció-RPG, amelyben a harcok valós időben zajlanak, a stratégiai elemekkel kombinálva. A játékosok szabadon mozoghatnak a térképen és harc közben is, míg a korábbi epizódokban a harcok statikusabbak voltak. Clive Rosfield karakterével játszva a játékosok képesek lesznek különböző támadásokat és varázslatokat használni, valamint speciális képességeket aktiválni, amelyek segítenek az ellenségek legyőzésében.

A harcrendszer gyors tempójú akciót ötvöz karakterépítő RPG mechanikákkal. Ez azt jelenti, hogy miközben a játékosok gyors, akcióorientált harcokban vesznek részt, egyidejűleg építik karaktereik képességeit és statisztikáit. A játékmenet jobban hajlik az akció felé, mint a hagyományos RPG mechanikák felé, gyors reflexeket hangsúlyozva. Azonban a karakterépítő RPG elemek még mindig jelen vannak és fontosak a játékmenet szempontjából.

Ezen felül, a harci rendszer rugalmasan kezeli az erőforrásokat. A stamina és mana rendszer egyensúlyozásának képessége alapvető fontosságú lesz a harcok során, és szem előtt kell tartaniuk a játékosoknak, hogy hatékonyan harcolhassanak az ellenségekkel.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Final Fantasy 16 bemutat egy egyedi rendszert, amely Eikonokat és Dominánsokat foglal magában. Az Eikonok hatalmas lények, amelyeket a Final Fantasy sorozatot ismerő játékosok felismerhetnek a korábbi játékok idézéseiből. A dominánsok különleges emberek, akik képesek az Eikonok erejének kihasználására, akár teljesen át is alakulhatnak beléjük. Ez egy további réteget ad a harchoz, ami nagyszabású, intenzív csatákhoz vezet​

Végül, de nem utolsósorban, az ellenfelek sokszínűek és kihívást jelentenek. A játékban számos különböző ellenségtípus található, mindegyik saját támadási mintákkal és gyengeségekkel. Az ellenfelek legyőzéséhez a játékosoknak ki kell használniuk a harci rendszer minden elemeit, és stratégiailag kell dönteniük a támadásokról és a védekezésről.

 

A Final Fantasy XVI megjelenési dátumának leleplezésével, valamint egy epikus új trailerrel zárult az idei The Game Awards.

 

Lenyűgöző látvány ez a „végső fantázia”

 

A Final Fantasy XVI nemcsak a játékmenetével, hanem a grafikájával és a hangjával is hódítani akar. A PS5 konzolra készült program kihasználja annak hardverének képességeit. A grafika részletes, élethű és színpompás. A világ különböző régiói sajátos hangulattal és stílussal rendelkeznek, amelyeket a fények, az árnyékok, a textúrák és az effektek is tükröznek. A karakterek arcai, mozgása és mimikája is hihető és kifejező. A harcok során pedig a tűz, a jég, a villám és más elemek is látványosan mutatkoznak meg, a grafika így egy igazi szemkápráztató élményt nyújt.

De a hallószerveink kényeztetése miatt sem kell panaszkodnunk. A zene a Final Fantasy sorozat zeneszerzőjének, Nobuo Uematsu-nak a munkája, aki visszatért a XVI. részhez. A zene epikus, drámai és változatos, amely tökéletesen illeszkedik a program világához és történetéhez.

Emellett a hanghatások is fontos szerepet játszanak, hiszen kihangsúlyozzák a harcok dinamizmusát és az Eikonok erejét. A szinkronizálás is magas színvonalú, hiszen a karakterek hangjai illeszkednek a személyiségükhöz és az érzelmeikhez. A játék angolul, japánul és más nyelveken is elérhető (magyarul sajnos nem), így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb változatot.

 

 

Mestermunka, vagy csupán illúzió ez az új „fantázia”?

 

A Final Fantasy XVI szerte a világon már türelmetlenül vártak a játékosok. Az egészen új világkép, a történetvezetés és a karakterek kidolgozása egyaránt sötét, de ugyanakkor elragadó atmoszférát árasztanak. Az akcióban gazdag, változatos és dinamikus játékmenet számos lehetőséget nyújt a játékosnak a saját stílusának meghonosítására. A látványvilág és a hanghatások pedig kihasználják a PS5 technológiai adottságait, és így egy élő-lélegző, elsőrangú audiovizuális élménnyé válnak.

Viszont a program távol áll a tökéletességtől, és bizonyos hibái nem hagyhatók figyelmen kívül. A történetvezetés néhol már túl csavaros, összetett és zavaros lehet, hiszen több idősíkon keresztül ugrál, és nem mindig világosak a színfalak mögött zajló események. Technikai problémák is előfordulhatnak a játék során, mint például a lassulások, akadozások vagy hibák. A nehézségfok is ingadozó lehet, hiszen bizonyos harcok túlságosan könnyűek vagy éppen ellenkezőleg, túl nehéznek tűnhetnek.

A Final Fantasy XVI tehát egy olyan alkotás, mely egyszerre hordoz magában zsenialitást és hiányosságokat is. A sorozat hűséges rajongóinak minden bizonnyal érdemes rászánniuk időt, hiszen olyan elemeket tartalmaz, melyek a klasszikusokat idézik, ám újszerű köntösben. Azonban a program nem csupán a hosszú évek óta hűséges rajongókat célozza, hanem az új játékosokat is, akik egy izgalmas és látványos fantasy kaland után sóhajtoztak már jó ideje.

-BadSector-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Sötét és komor fantasy világ, amely érdekes történetet és szereplőket mutat be
+ Akciódús és változatos játékmenet, amely sok lehetőséget ad a játékosnak a saját stílusának kialakítására
+ Lenyűgöző grafikai és hangi élmény, amely kihasználja a PS5 hardverének erejét

Kontra:

– Néhol zavaros és összecsapott történet, amely nem mindig magyarázza el világosan a háttérben zajló eseményeket
– Néhány technikai problémával küzdő játékmenet, amely lassulásokat, akadozásokat vagy bugokat okozhat
– Ingadozó nehézségű játékmenet, amely néhány harcot túl könnyűvé vagy túl nehézzé tehet


Kiadó: Square Enix

Fejlesztő: Square Enix Creative Business Unit III

Stílus: Akció-JRPG

Megjelenés: 2023. június 22.

Final Fantasy XVI

Játékmenet - 8.6
Grafika - 8.9
Kampány - 8.1
Zene/hangok - 9.4
Hangulat - 9

8.8

KIVÁLÓ

A Final Fantasy XVI sötét, de lenyűgöző új világot tár fel a játékosok előtt, ahol az akciódús és változatos játékmenet a játékosok egyéni stílusának kibontakozását támogatja. A játék teljes mértékben kihasználja a PS5 hardverének képességeit, így audiovizuális élményben lehet részünk. Azonban a történet néha zavaros, technikai hibák is előfordulhatnak, és az ingadozó nehézségi szint miatt nem mindenki számára biztosítja a várt élményt, de mindezek ellenére is igazi klasszikus ez a rész is.

User Rating: 4.36 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu