A Waterworld bukása: Hogyan lett a legdrágább film a legnagyobb pénzügyi katasztrófa?

MOZI HÍREK – A Waterworld, Kevin Costner főszereplésével 1995-ben került a mozikba, mint a világ legdrágább filmje, amely 175 millió dollárból készült. A posztapokaliptikus akciófilm azonban nem tudta meghozni a várt bevételt, és csak 264 millió dollárt termelt világszerte. Miért lett ez a film ilyen nagy bukta, és hogyan befolyásolta Hollywoodot?

 

A Waterworld egy olyan jövőben játszódik, amikor a globális felmelegedés miatt az óceánok elborították a Földet, és az emberiség maradéka vízen élő közösségekben próbál túlélni. A főhős egy Mariner nevű félig hal-ember (Kevin Costner), aki egy kislányt (Tina Majorino) és annak nevelőanyját (Jeanne Tripplehorn) próbálja megvédeni egy gonosz bandavezértől (Dennis Hopper), aki azt hiszi, hogy a kislány testén található tetoválás mutatja az utat az utolsó szárazföld felé.

A film ötlete Kevin Reynolds rendezőtől származott, aki korábban már dolgozott Costnerrel az 1991-es Robin Hood: A tolvajok fejedelmében. Costner nemcsak főszereplőként, hanem producerként is részt vett a film elkészítésében, és nagy befolyást gyakorolt a forgatókönyvre és a forgatásra is. A film eredeti költségvetése 100 millió dollár volt, de ez folyamatosan növekedett a különböző problémák miatt.

A forgatás Hawaii partjainál zajlott egy óriási vízi stúdióban, amelyet speciálisan erre az alkalomra építettek. A stúdió több mint 20 millió dollárba került, és több mint 1000 ember dolgozott rajta. A stúdió azonban gyakran szenvedett az időjárási viszontagságoktól, mint például hurrikánok, viharok és hullámok. Egy alkalommal egy teljes díszletet elsodort az óceán. Emellett technikai hibák is nehezítették a munkát, például robbanások, tüzek és vízszivárgások.

A forgatás során Costner és Reynolds között is feszültség alakult ki, mivel Costner nem volt elégedett Reynolds rendezési stílusával és döntéseivel. Costner többször beavatkozott a jelenetekbe, és átírta vagy törölte néhány dialógust vagy jelenetet. Reynolds végül otthagyta a projektet, miután befejezte a forgatást, és nem vett részt az utómunkálatokban. Costner ekkor átvette az irányítást, és újra vágatta a filmet, hogy többet szerepeljen benne.

A film végül 175 millió dollárból készült el, ami akkoriban rekordnak számított. A film marketingje is sokba került, és a stúdió nagy reményeket fűzött hozzá. A film azonban nem tudta meggyőzni a közönséget és a kritikusokat sem. A film történetét unalmasnak, klisésnek és logikátlannak találták, a szereplőket pedig jellegtelennek és idegesítőnek. A film vizuális effektjei és akciójelenetei sem voltak elég látványosak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a gyenge forgatókönyvet és alakításokat.

A film csak 88 millió dollárt hozott az észak-amerikai piacon, ami messze elmaradt a várakozásoktól. A nemzetközi piacon valamivel jobban teljesített, és összesen 264 millió dollárt termelt világszerte. Ez azonban még így is kevesebb volt, mint amennyit a film elkészítésére és reklámozására költöttek. A film így hatalmas pénzügyi veszteséget okozott a stúdiónak, és bevonult a történelembe, mint az egyik legnagyobb bukta.

A film bukása nemcsak a stúdiót érintette, hanem Costner karrierjét is. Costner addigra már háromszoros Oscar-díjas színész-rendező volt, aki olyan sikeres filmekben játszott vagy rendezett, mint az Utolsó mohikán (1992), a Tökéletes világ (1993) vagy a Farkasokkal táncoló (1990). A Waterworld azonban megrendítette a hírnevét és a bizalmát, és utána már nem tudott olyan nagy sikerű filmeket készíteni. Costner később elismerte, hogy a Waterworld egy hiba volt, és hogy túl sokat vállalt magára.

A Waterworld hatása nem maradt észrevétlen Hollywoodban sem. A film példát mutatott arra, hogy milyen kockázatos lehet egy túl drága és bonyolult produkció, amely nem rendelkezik erős forgatókönyvvel vagy karakterekkel. A stúdiók ezután óvatosabban bántak a nagy költségvetésű filmekkel, és inkább biztonságosabb témákra és műfajokra koncentráltak. A Waterworld így nemcsak egy film volt, hanem egy tanulság is.

A Waterworld jelenleg a Skyshowtime streaming oldalon nézhető meg.

Forrás: ScreenRant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu