Elon Musk új AI startupot indít – miközben óva int a mesterséges intelligenciától!

TECH HÍREK – A Tesla főnöke, Elon Musk bejelentette egy mesterséges intelligenciával foglalkozó startup megalapítását. Közben továbbra is úgy véli, az AI hozza majd el a világvégét…

 

 

Elon Musk új cégének neve xAI, és több olyan mérnök is benne van, akik korábban olyan cégeknél dolgoztak, mint az OpenAI és a Google. Musk korábban már kijelentette, hogy szerinte a mesterséges intelligencia terén szüneteltetni kellene a fejlesztéseket. Illetve, hogy az ágazatnak szabályozásra van szüksége. Azt mondta, a startupot azért hozták létre, hogy „megértsék a valóságot”.

Nem világos, hogy mekkora finanszírozással rendelkezik a vállalkozás, mik a konkrét céljai, vagy hogy milyen mesterséges intelligenciára akar összpontosítani.

A cég honlapja szerint az xAI célja, hogy „megértse az univerzum valódi természetét”. Az új cég pénteken egy Twitter Spaces chatet tart, amelyből további részletek derülhetnek ki a céljairól. Elon Musk volt az egyik eredeti támogatója az OpenAI-nak. Később ők hozták létre a népszerű nagy nyelvi modellt, a ChatGPT-t, amely – gyakran ellentmondásos módon – olyan felhasználási célokra vált népszerűvé, mint például a diákok segítése a házi feladatok megírásában.

A milliárdos kapcsolata a céggel azonban megromlott. Kritizálta a ChatGPT-t liberális elfogultsága miatt. „Amire szükségünk van, az az TruthGPT” – tweetelte Musk még februárban. Nem ért egyet azzal sem, ahogyan a ChatGPT-t vezetik – és a Microsofttal való szoros kapcsolatával. „Furcsának tűnik, hogy valami nonprofit, nyílt forráskódú lehet, és valahogyan átalakulhat for-profit, zárt forráskódúvá” – mondta Musk a CNBC-nek adott interjújában.

Márciusban Musk aláírt egy nyílt levelet, amelyben az „óriási mesterséges intelligenciakísérletek” szüneteltetését követelte, és amelyet mára mintegy 33 000-en írtak alá. A BBC-nek adott áprilisi interjújában azt mondta, hogy már több mint egy évtizede aggódik a mesterséges intelligencia biztonsága miatt. „Szerintem létre kellene hozni egy szabályozó testületet az AI felügyeletére, hogy az ne jelentsen veszélyt a lakosságra” – mondta.

Musk az AI-cégekkel is szembefordult az adatok miatt, amelyeket a chatbotok kiképzéséhez használnak. Ezek azok a szoftverek, amelyek különböző forrásokból származó adatok tömkelegét kapargatva tanulják meg, hogyan lépnek kapcsolatba az emberekkel, hogy tudásukat és interakciós stílusukat táplálják.

A milliárdos úgy véli, hogy a Twitterről olyan hatalmas mennyiségű adatot kaparintanak meg ezek a modellek, hogy a vállalatnak megfelelő kompenzációt kellene kapnia.

Musk egy milliárdos üzlet keretében vásárolta meg a mikroblogplatformot, majd olyan átfogó változtatásokat vezetett be, amelyek miatt sokan tiltakozásul elhagyták azt. Közöttük az olyan sorozatok producere, mint a Grey’s Anatomy és a Bridgerton, Shonda Rhimes. Valamint Gigi Hadid modell és Stephen Fry komikus és színész.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu