Miért kapta a Blade Runner címet egy teljesen más könyv után, mint az 1968-as regényét, amelyen alapul?

MOZI HÍREK – Ridley Scott Blade Runner című alkotása egy teljesen más című könyvön alapul, ami felveti a kérdést, hogy a rendező miért döntött a cím megváltoztatása mellett.

 

Ridley Scott ikonikus sci-fi filmjének, a Blade Runnernek a címe nem azon a 1968-as regényen alapszik, amelyből készült. Az 1982-ben bemutatott mű számos kreatív szabadságot élvezett, ami egyedülállóvá és különlegessé tette azt az eredeti szövegtől. A Blade Runner stílusos neo-noir megjelenése nagyrészt Ridley Scott projektjének elképzeléséből adódik, ami indokolja a cím megváltoztatását, hiszen nem a regény hangulatának, ritmusának és filozófiai nézőpontjának szó szerinti átültetése.

A Blade Runner főszereplője, Rick Deckard (Harrison Ford) sokkal elszántabb és karizmatikusabb, mint az eredeti regényben ábrázolt Deckard, akit nem egyidejűleg vonzó és örökké mogorva karakterként jelenítenek meg. Továbbá a könyv sokkal részletesebben foglalkozik Deckard személyes életével, míg a film úgy dönt, hogy nem tér ki ennyire Deckard háttértörténetére. Ezek a főbb eltérések a Blade Runner és az azt inspiráló regény között azt sugallják, hogy a film címének megváltoztatása helyes döntés volt.

Ridley Scott Blade Runner című művét Philip K. Dick úttörő regénye, az Androidok álmodnak-e elektromos bárányokról? inspirálta. Annak ellenére, hogy a Blade Runner című film csak lazán követi Dick innovatív sci-fi regényét, Scott egy teljesen más könyv címét választotta a Harrison Forddal készült filmjének címéül. A Bladerunner, amely The Blade Runner néven is ismert, Alan E. Nourse 1974-ben megjelent sci-fi regénye, amely a fő inspirációt jelentette Scott 1982-es filmjének címéhez.

A Blade Runner (film) a híres Beat Generation író, William S. Burroughs regényéből született, amely Nourse eredeti művén alapult. Mind Nourse, mind Burroughs műve egy futurisztikus, de apokaliptikus világ történetét meséli el, ahol a Blade Runner-ek orvosi eszközöket, például skalpelleket csempészik. Scott filmjében és Denis Villeneuve Blade Runner 2049 című alkotásában azonban a „Blade Runner” kifejezés egészen más értelmet nyer, a szökevény replikánsok felkutatásáért és megöléséért felelős rendőrök jelölésére használják.

 

Miért teszi jobbá a filmet a Blade Runner címének megváltoztatása?

 

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? című ünnepelt regényének címe vitathatatlanul túlságosan kétértelmű egy nagy film számára. A regényben Deckardot határozottan rendőrként és fejvadászként írják le, nem pedig mint Blade Runner-t, ahogy a filmben ismerjük. A „Blade Runner” és a „Replicant” szavak egyáltalán nem szerepelnek a regényben, ezért Scott, valamint Hampton Fancher és David Peoples forgatókönyvírók remekül egészítették ki az eredeti történetet.

Az izgalmas címváltoztatás a Blade Runner-re jelentősen hozzáad a film futurisztikus és sci-fi hangulatához. Deckardnak ikonikus címkét ad, ami mély benyomást kelt és kiemeli őt a rendőr vagy fejvadász karakterek megszokott kategóriáiból. A cím megváltoztatása jobban elkülöníti Ford karakterét, emlékezetes hatást keltve, ami jól illeszkedik a film komor esztétikai témáihoz.

Forrás: Screenrant

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu