Újabb Dungeons and Dragons botrány: AI-készítette illusztrációk kerültek a legfrissebb könyvbe!

A művész visszatetszéssel néz szembe, miután azt mondta, hogy a mesterséges intelligenciát „csiszolásra és szerkesztésre” használták csak a Dungeons & Dragons kötetben.

 

 

A Dungeons & Dragons gyártója, a Wizards of the Coast elismerte, hogy mesterséges intelligencia által generált grafikát tettek közzé a Bigby Presents: Glory of the Giants című forráskönyvében. A kötet augusztus 1-jén jelent meg digitálisan azok számára, akik előrendelték. A Hasbro tulajdonában lévő vállalat közleményben közölte, hogy a jövőben frissíteni fogja irányelveit, hogy az AI által generált vagy asszisztált munkákat távol tartsa kiadványaitól. A képek továbbra is online maradnak a D&D Beyondon. Várhatóan a fizikai könyvben is szerepelnek majd, amikor az augusztus 15-én megjelenik.

„Bár nem volt tudomásunk arról, hogy a művész úgy döntött, mesterséges intelligenciát használ a megrendelt művek létrehozásának folyamatában” – írta a Wizards az X-en (korábbi nevén Twitter) szombaton közzétett nyilatkozatában -, „megbeszéltük vele, és a továbbiakban nem fog mesterséges intelligenciát használni a Wizards munkáihoz”.

A vita pénteken látott napvilágot. Akkor a D&D szerzője, NevernotDM az X-en posztolt. Felhívta a figyelmet az általa „komolyan aggasztónak” tartott bizonyítékokra, amelyek szerint az AI-t az augusztus 15-én megjelenő Glory of the Giantsben használták.

Szombaton Ilya Shkipin művész azt írta az X-en, hogy AI-t használt „bizonyos részletekhez vagy csiszoláshoz és szerkesztéshez”, majd a kész munka és a kezdeti vázlatok összehasonlítását tette közzé, hogy megmutassa, mire gondol. Miután a művészek és a D&D közösség más tagjai is visszautasították, Shkipin törölte a bejegyzéseket. Io9 szombaton képernyőfotókat tett közzé Shkipin összehasonlításairól.

Ennek a karakternek, egy Frostmournnak és másoknak a D&D Beyondon található végleges rajzai olyan jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek arra utalnak, hogy mesterséges intelligenciát használtak. Egy másik képen a Frost Giant Ice Shaper bal lába furcsa arányúnak és elfordítottnak tűnik. Ez a művészet eredetére utal, vagy legalábbis megkérdőjelezi azt.

Shkipin művészete közel tíz éve szerepel a Dungeons & Dragons könyveiben, egészen az ötödik kiadás 2014-es debütálásáig visszamenőleg.

A Wizards szombati közleményében azt írta, hogy „felülvizsgáljuk a folyamatunkat és frissítjük művészi irányelveinket, hogy világossá tegyük, hogy a művészeknek tartózkodniuk kell attól, hogy a D&D művészeti alkotások fejlesztéséhez AI art generálást használjanak a művészeti alkotási folyamat részeként”.

A közösségi médiában viszonylag visszafogott volt az AI művészet bevonása miatti felháborodás. Sokan megjegyezték, hogy az ilyen jellegű művészet beáramlása viszonylag új az iparágban. Mindazonáltal ez csak egy újabb a Wizards idei PR-problémáinak hosszú sorában. Beleértve a D&D OGL fiaskóját januárban. Illetve annak elismerését, hogy Pinkerton ügynököket küldtek, hogy visszaszerezzék a kiszivárgott Magic: The Gathering kártyákat egy tartalomkészítő otthonából áprilisban.

Forrás: X, Gizmodo

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu