Ride 5: Olasz szerelmeslevél a motorrajongóknak

TESZT – Az olasz játékfejlesztő cég, a Milestone mostanában igazán fénykorát éli. Bár még nem érte el a négykerekű versenyjátékok fejlesztőinek hírnevét, a Milestone egyértelműen meghatározza a motorkerékpáros játékok piacát. Olyan elismert címekkel a háta mögött, mint a Supercross, MotoGP, és az SKB, nem beszélve a Hot Wheels Unleashed folytatásáról, a Ride sorozat kiemelkedik ebben a műfajban, és még magasabb szintre emeli a már meglévő formuláját.

 

 

Ha megrögzött MotoGP 23-rajongó vagy, akkor még mindig azzal játszottál, amikor a Ride 5 megjelent konzolokra és PC-re. A készítők azonban nem tekintik ezeket közvetlenül konkurens termékeknek. Míg a MotoGP évente jelenik meg kisebb frissítésekkel, addig a Ride 4 2020-ban jelent meg; most itt a tökéletes alkalom, hogy megnézd az új funkciókat, amelyek a motorfüggőknek szólnak.

 

Milestone is no joke when it comes to motorcycling - and as for RIDE 5, if it delivers half of what it promises, it will be worth a try!

 

„A boldogság útja egy motoros kiruccanással kezdődik”

 

A Milestone megszokott kínálata helyett a Ride 5 a motoros versenyzés izgalmait kínálja, mindezt anélkül, hogy valamiféle előre meghatározott versenynaptárral, valós világú versenyzőkkel vagy hivatalos szabályokkal lenne korlátozva. Bár ennek előnyei és hátrányai is vannak, úgy vélem, ez az ideális opció azok számára, akik csak a versenyzés öröméért játszanak, anélkül, hogy ragaszkodnának a MotoGP univerzumához. Sőt, azt is merem állítani, hogy ez az első számú opció a laza, kötetlen versenyekhez.

Nem mondható, hogy a Ride 5 minden aspektusa újdonság volna. Már rögtön az elején látszik, hogy a Milestone ugyanolyan elkötelezettséggel áll hozzá ehhez a sorozathoz, mint más motorszimulátoros játékaikhoz. A motor iránti szenvedélyük a játékon is érezhető, és olyan neves márkákat vonultatnak fel, mint a Ducati, Aprilia, BMW, Honda, Suzuki, Yamaha, Kawasaki, főként Olaszországból és Japánból. A játék lehetőséget ad arra, hogy ezeket a csúcsteljesítményű masinákat számtalan módon személyre szabhassuk, a teljesítményfokozó alkatrészekkel kezdve, egészen az esztétikai finomításokig. Sőt, versenyzőnk megjelenését is átszabhatjuk egy felhasználóbarát szerkesztővel. Ráadásul az egyedi kreációidat meg is oszthatod.

A pályák szintén kulcsfontosságúak a játék szempontjából. A Ride 5 körülbelül 40 különböző helyszínt tartalmaz, mindegyikből többféle variációval. A pályák többsége valós helyeken alapul, így például a Nürburgring Nordschleife, Brands Hatch, Imola, Monza, Mugello, Laguna Seca, valamint spanyol helyszínek, mint a Circuito Costa de Almería és a Circuit Ricardo Tormo is megtalálhatóak. Ezek az Európát, Amerikát, Ázsiát és Afrikát is érintő helyszínek mellett a Ride 5 képzeletbeli, mégis valós helyszíneken alapuló pályákat is kínál, például a Southern 100, a Francia Riviéra, a North West 200, az Ulster GP és a Kanto templomok formájában. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ezek közül csak a Hawaiin található Blue Wave Circuit új hozzáadás, a többi már a Ride 4-ben is megtalálható volt.

 

 

Valós pályák

 

A Milestone nagy hangsúlyt fektet a valós helyszínek beépítésére, ami összhangban van a játékosok ízlésével. Viszont ez a stratégia számunkra kiaknázatlan lehetőségként jelenik meg, mivel ezek a pályák már más versenyjátékokból is ismertek. Az eredeti pályák varázsa azok egyedi kihívásaiban rejlik: bonyolultabb kanyarok, szűkös szakaszok, ahol minimális a hibázási és előzési lehetőség, valamint látványos hátterek, mint például mezők és falvak. Azt reméljük, hogy a játék következő részeiben nagyobb hangsúlyt kapnak ezek az egyedi helyszínek, ezzel több karaktert és egyedi vonzerőt adva a versenyjátékok világához.

A játék számos módot kínál, ahol a játékosok elmerülhetnek a tartalomban, mint például a Karrier és Többjátékos módok, és még egy szerkesztőt is tartalmaz egyedi versenyek megalkotására. Míg az online, különböző platformok közötti versenyek hosszabb időre lekötik a játékosokat, a Karriermód a játék legfőbb eleme. Ebben a módban a játékosok különböző kategóriájú tesztsorozatokon vesznek részt, és a World Tour keretein belül a világ legjobb versenyzőjének címéért küzdenek.

A karriermód során egy narrátor vezet végig a motoros sportok világában. Ahhoz, hogy előbbre lépj a globális ranglistán, számos eseményen kell részt venned: bajnokságok, kupák, egy-az-egyben csaták, illetve különböző motoros kategóriákra szabott versenyek várják a játékost. Tíz kiemelkedő ellenfél, mindegyikük saját egyedi személyiségével, és összesen több mint 200 játszható esemény garantálja, hogy nem lesz hiány kihívásokban. Emellett a játék egy „korlátlan kihívások” nevű opcionális útvonalat is kínál, ahol magasabb nehézségi szintű feladatok és vonzóbb jutalmak várnak.

A játék bár nem hoz látványos újításokat, de garantáltan leköt 20 és 50 óra között, attól függően, mennyi tartalmat teljesítesz. Széles választékot kínál motorok és versenytípusok terén, így biztosítva az emberi versengést a játékban. A játékosok a játékban szerzett krediteket új motorokra, teljesítménynövelőkre vagy vizuális fejlesztésekre is elkölthetik. Emellett az állóképességi versenyeknél bevezetett középidős mentési opció még vonzóbbá teszi ezeket a versenyeket, különösen azokat, amelyek 24 órán keresztül tartanak.

 

 

Kihívás és hozzáférhetőség egyensúlyban

 

MotoGP 23-ról szóló értékelésünkben kiemeltük annak szükségességét, hogy a Milestone tegye a játékot barátságosabbá a kezdők számára. Ennek oka, hogy egy motorkerékpár irányításának elsajátítása alapvetően eltér egy autó vezetésének megtanulásától. Egy rosszul megítélt kanyar, egy rossz szögben lévő emelkedő vagy akár egy kis letérés az útról máris bukáshoz vezethet. A Ride 5 hatékonyan kezeli ezt a problémát, számos eszközt és hozzáférhetőségi funkciót kínálva, mint például az asszisztált fékezés, az ajánlott vezetési vonalak és az auto-gyorsítás. A játék lehetővé teszi az ellenfél agresszivitásának és a motor irányításának szabályozását is, nem is beszélve a visszatekerési funkcióról az apróbb hibákért. A játék igen addiktív is. Még ha újonc is vagy a motoros játékok területén, viszonylag könnyen belejössz, úgy találtuk, hogy a Ride 5 felhasználóbarátabb, mint a MotoGP 23.

A Ride 5 több módosítást is bevezet a motor viselkedésében az elődjéhez, a Ride 4-hez képest. Egy kiemelkedő újítás a dinamikus időjárási rendszer. Ez a funkció lehetővé teszi a játékosok számára, hogy kiválasszák a napszakot, a felhőzetet a tiszta égbolttól a viharos körülményekig, és még azt is, hogy milyen gyorsan halad az idő a játékban. Bár ez a funkció hasznos a gyorsulási versenyek esetében, mégis egy váratlan, kiszámíthatatlan elemet visz be mindenféle versenyélménybe. A Milestone ennél nem állt meg; tovább finomították a játék grafikáját. A 2D-s égboltot térbeli, idővel változó felhőkkel váltották fel, amelyek egy újabb réteget adnak a realisztikus időjárási effektekhez.

 

 

A városi versenyek izgalmai

 

Ami a grafikát illeti, a Ride 5 nem sokban tér el a MotoGP 23-tól a vizuális motor tekintetében, mivel mindkettő az Unreal Engine-t használja. Ez a technológiai következetesség leginkább a hivatalos versenypályákon érhető tetten, amelyek bár precízek, kissé unalmasak lehetnek a megjelenítésükben. A Ride 5 azonban megfordítja a forgatókönyvet, amikor belépsz a városi pályákra. Itt, különösen vizes pályákon és az ismétlések során a dinamikus kameraszögek segítségével a játék a fotorealisztikus minőséggel kacérkodik. Azok, akiket lenyűgözött a Ride 4 grafikája, a Ride 5-ben is találnak olyan pillanatokat, amelyek ugyanolyan magával ragadóak.

A Ride 5 hangzása kissé elmarad a grafikai megjelenítéstől. Miközben a motorok hangjai jól vannak visszaadva, a menü és a visszajátszás zenéje kissé felejthető. Ellentétben a licencelt játékokkal, például a MotoGP-vel, amelyek természetesen nem mindig büszkélkedhetnek kiemelkedő zenével, a Ride 5 inkább a szimulátorok kategóriájába tartozik, és jól jönne neki egy hangulatosabb zenei aláfestés. Ez nem jelent nagy problémát, mivel a motorok hangja is egyfajta audióélményt nyújt, de ez egy olyan terület, ahol jól láthatók a fejlesztés korlátai.

 

 

Pattanj rá!

 

Azoknak, akik még vacilláltak, hogy belevágjanak-e a motoros játékok világába, a Ride 5 jelenleg az etalon, főleg, ha nem fontos számukra a hivatalos bajnoki jogok és a valóságból ismert versenyzők. A játék szórakoztató, gazdag tartalommal bír és könnyen hozzáférhető, miközben mégis megköveteli a motorok szakszerű kezelését. Jelen állás szerint Milestone viszi a prímet ebben a műfajban.

Köszönjük a tesztkódot a Magnew Kft.-nek!

-BadSector-

Pro:

+ Átfogó, mégis könnyen hozzáférhető játékmechanika
+ Változatos pályák, valós és fiktív egyaránt
+ Erős hangsúly a testreszabási lehetőségeken

Kontra:

– Korlátozott innováció a karriermódban
– Gyenge zenekíséret
– Hiányoznak az eredeti pályák


Kiadó: Milestone

Fejlesztő: Milestone

Stílus: Verseny

Megjelenés: 2023.08.24.

Ride 5

Játékmenet - 8.5
Grafika - 9.2
Karriermód - 7.8
Music/Audio - 7.2
Hangulat - 8.3

8.2

KIVÁLÓ

A Ride 5 izgalmas, funkciókban gazdag motorkerékpár-versenyélményt kínál, amelyben mind a kezdők, mind a szakértők megtalálják a számításaikat. Míg a játékmechanikában, grafikai téren és a testreszabhatóságban kiváló, addig a zenében és az innovatív elemekben elmarad.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu