Google Gemini: elkezdődhet a „GPT-4 verőnek” kikiáltott AI külső tesztelése?!

TECH HÍREK – Az új multimodális AI modell, a Google Gemini-vel az anyacég legalább az OpenAI GPT-4-hez szeretne felzárkózni. Az első tesztek már folyamatban vannak.

 

 

A The Information három névtelen forrása szerint a Google kiválasztott cégek egy kis csoportjának hozzáférést adott a Google Gemini lecsupaszított chatváltozatához. A három forrás azt állítja, hogy közvetlen ismeretei vannak az ügyről. A Gemini legnagyobb verziója még belső fejlesztések alatt áll.

Az első külső ügyfelekkel végzett tesztelés azt jelezheti, hogy a Gemini elindítása egyre közelebb van. A Google korábban erre az évre jelentette be. Korábbi hírek szerint ősszel indulna.

A Gemini a vállalkozások számára felhőelérésen keresztül lesz elérhető, és a Google fogyasztói termékeibe is integrálható lesz.

A Google azt tervezi, hogy a Geminit az összes AI-alkalmazásához használja majd, a Bard chatbotjától kezdve a Workspace új AI-funkcióiig.

A Vertex AI szolgáltatáson keresztül a Google különböző modellméreteket tervez kínálni. A kisebb modellek egyszerűbb feladatokat végezhetnének alacsonyabb költséggel.

 

A Google felhasználói adatai előnyt jelenthetnek a Gemini számára

 

Az egyik tesztelő szerint nagy előny, hogy a Google a webről származó nyilvános információk mellett a saját termékeiből, például a Google Searchből származó adatokat is fel tudja dolgozni. Ez azt eredményezheti, hogy a modell jobban megérti a felhasználói szándékot, mint a GPT-4. A forrás szerint ez kevesebb hibás választ is eredményezhet.

A Gemini kódgenerálása a hírek szerint elég jó ahhoz, hogy a Google reméli, versenyre kelhet a Microsoft GitHub Copilotjával. Olyan funkciókról is szó van, mint a grafikonok elemzése és az adatok értelmezése. Továbbá a számítógépen, például a böngészőben, hangutasításokkal végzett műveletek végrehajtása.

 

Több Google Gemini modell érkezhet

 

A Gemini a The Information szerint „nagyméretű nyelvi modellek készlete”, amelyek különböző feladatok elvégzésére képesek. Például chatbotok, szövegösszegzés, kódolás vagy új szöveg generálása.

Nem világos, hogy a Gemini hálózatba kapcsolt szakértői modellekre támaszkodik-e majd, ahogy az OpenAI teszi a GPT-4 architektúrájával.

A Geminit hivatalosan májusban jelentették be. A korai pletykák szerint a modellnek legalább trillió paramétere lesz. A képzéshez várhatóan több tízezer Google TPU AI-chipet használnak majd.

Demis Hassabis, a Gemini vezető menedzsere június végén azt mondta, hogy a Gemini az AlphaGo rendszer egyes erősségeit egyesíti majd a nagy modellek nyelvi képességeivel.

Forrás: Reuters, Futubull

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu