Xbox: drasztikus változás jöhet a konzol számára a közeli jövőben?!

TECH HÍREK – Az Xbox jövőbeli terveiről számos információ szivárgott ki a héten. Az egyik szerint a konzolpiac a PC-s játékok nyomdokaiba léphet…

 

 

Egy nemrégiben benyújtott FTC-dokumentumnak köszönhetően a Microsoft számos, az Xbox jövőjével kapcsolatos lehetséges terve látott napvilágot. A stúdiónak a jelek szerint nem csak a Dishonored 3 és az Oblivion Remaster tervei vannak. Hanem az is lehet, hogy egy teljesen új Series X verziót adnak ki. Ráadásul a megjelenés az Xbox és általában a konzolpiac jövőjét jelezheti.

Ahogy a játékipar digitálisan halad, a fizikai adathordozók jövője is kétségessé vált. A filmipar már évek óta foglalkozik ezzel a streaming terjedése miatt. Most úgy tűnik, hogy a videójátékok is követhetik ezt a példát. Bár a játékosok számára még mindig van lehetőség a lemezek megvásárlására, ez a következő Xbox Series X elveheti ezt a lehetőséget.

Akárcsak korábban a PC-s játékok esetében, úgy tűnik, hogy a fizikai média sorsa is függőben van, és ez a kiadás lehet az utolsó szög a koporsóban.

 

A fizikai adathordozók eltűnhetnek az Xbox konzolokból is

 

Volt idő, amikor a játékosok csak fizikai lemezen keresztül tudtak hozzáférni a játékokhoz. Ezek az idők azonban már nagyon is elmúltak. A stúdiók a kizárólag digitális jövő felé haladnak. Bár még mindig rengeteg fizikai kiadvány jelenik meg havonta, a játékosok egyre inkább a digitális kiadásokat választják. Úgy tűnik, hogy sokkal hatékonyabb, könnyebben elérhető, és néha még olcsóbb is, mint a tényleges lemezek beszerzése.

A PC-s játékközösség már most is többnyire teljesen eltávolodott a fizikai adathordozóktól. A Steam felemelkedésével a játékosok könnyen böngészhetnek, vásárolhatnak, letölthetnek és játszhatnak. A hatalmas játékkönyvtár napról napra bővül. Az olyan versenytársak, mint az Epic Game Store, a Ubisoft Connect, a Battle.net és az EA App még több lehetőséget biztosítanak a játékosoknak a játékra. A legtöbb ilyen cím már nem is kap fizikai kiadást, így a valódi lemezek már a múlté.

Emiatt sok PC és laptop nem rendelkezik lemeztálcával, mivel 2023-ban már tényleg nincs rá szükség.

Míg a PC-s fizikai média már halottnak tűnik, a konzolpiac még mindig kitartott. Úgy tűnik azonban, hogy ez a legújabb generációval megváltozik. Az Xbox és a PlayStation is először dobott piacra kizárólag digitális konzolokat a lemezes tálcával rendelkező konzolok mellett. A két PS5-tel ellentétben azonban az Xbox csak digitális konzolja is gyengébb volt, mint a zászlóshajó Xbox Series X. Ez még mindig a lemeztálcával ellátott konzol megvásárlására késztette a játékosokat, ami legalább lehetőséget adott a lemezekre, ha akarták.

 

Új konzol, de már csak digitális játékhoz?!

 

Nemrég az FTC dokumentumaiból kiszivárgott, hogy az Xbox hamarosan drasztikusan megváltoztathatja a hozzáállását. Egyelőre hivatalosan semmit sem erősítettek meg. Ám a Series X középgenerációs frissítése állítólag eltünteti a lemeztálcát. Közben több helyet és egy teljesen új kontrollert is kap. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb teljesítményre vágyó játékosoknak már nem kell majd lemezes tálcával ellátott konzolt vásárolni. Ebből következik, hogy a lemezek eltűnhetnek a divatból. Az Xbox Game Pass térnyerésével úgy tűnik, tényleg nincs többé ok arra, hogy ezeket a játékokat lemezen vásároljuk meg.

Ez a pletykált Xbox Series X frissítés azt jelentheti, hogy az Xbox hivatalosan is teljesen eltávolodik a koncepciótól, ami immár csak a Nintendo zászlóshajójának hagyná meg a fizikai adathordozó használatát.

Ennek a lehetőségnek az eltávolítása a játékosok számára azt fogja jelenteni, hogy az online áruházak felé fognak áramlani. Ez valószínűleg a fizikai piac jelentős részét fogja kiirtani. Feltehetőleg mindig lesznek olyan játékosok, akik szeretnék birtokolni a lemezeket. Ám hamarosan sokkal nehezebb lesz megtalálni őket.

Forrás: Forbes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu