Az ördögűző: A hívő: talán mégsem akkor bukás a kasszáknál, mint amekkorának tűnik?!

MOZI HÍREK – Az ördögűző: A hívő (The Exorcist: Believer) ugyan kritikus kudarc, de lehet, hogy kereskedelmi téren mégsem akkora bukás.

 

 

Az ördögűző: A hívő (The Exorcist: Believer) tragikus kritikai fogadtatása felveti a kérdést, vajon a legújabb Ördögűző-film a kasszáknál is bukik-e? A film 2023. október 6-án debütált világszerte. Egy héttel a korábban tervezett, 2023. október 13-i megjelenés előtt, hogy elkerülje a kasszaversenyt a várva várt Taylor Swift: The Eras Tour-ral.

Míg a The Eras Tour már több mint 100 millió dollárt termelt az elővételes jegyeladásokból, Az ördögűző: A hívő még mindig nem tudta meghaladni a bejelentett produkciós költségvetést a nyitó hétvégi amerikai jegyeladásokból.

Mivel a folytatás már készül a 2025-ös megjelenésre, a film rossz kritikai és kereskedelmi reakciói az egész franchise-t veszélybe sodorják. David Gordon Green rendező a Halloween-franchise sikeres 2018-as újraindításának köszönheti hírnevét. Úgy tűnik, Az ördögűzővel nem volt ekkora szerencséje. Mindenesetre az Universal Pictures valószínűleg folytatja a tervezett Ördögűző-trilógiával. Ám nem derül ki, hogy Green lesz-e újra az élen, amíg a következő hetekben nem véglegesítik a kasszaszámokat.

 

Az ördögűző: A hívő a várakozások alatt nyitott

 

Az ördögűző: A hívőt széles körben reklámozták és felpörgették. Sőt a premierjét megelőző héten a Big Brother című népszerű valóságshow epizodikus témája lett. Ám  a jegypénztára alulmúlta a várakozásokat, amelyek eleinte azt jósolták, hogy a film a nyitóhétvégén 30-35 millió dollár közötti hazai bevételt jelent.

Végül a nyitó hétvégi pénztárak teljes összege nagyjából 26,5 millió dollár, globálisan pedig csaknem 44 millió dollár, így Az ördögűző: A hívő nem élte ki a benne rejlő lehetőségeket, bár nem volt túl messze az eredeti becslésektől.

A 30 millió dolláros gyártási költségvetésű filmnek még bőven van ideje a Halloween-szezonhoz, hogy megakadályozza, hogy a franchise legnagyobb bukása legyen. Az eredeti film kulturális jelenséggé és a filmtörténet mérföldkövévé vált. Közel 231 millió dollár bevételt termelt belföldön és alig 429 millió dollárt a világ jegypénztárainál. Az ördögűző költségvetése 1973-ban 12 millió dollár volt. Ez nagyjából 83 millió dollárnak felel meg 2023-ban az inflációt figyelembe véve. A franchise legnagyobb bukása a 2004-es Exorcist: The Beginning volt, amely 44 millió dollár alatti bevételt hozott világszerte a hatalmas 78 millió dolláros költségvetésből.

 

Túlzás lett volna a 400 millió dolláros üzlet?!

 

A Universal és a Peacock 400 millió dollárt fizetett a készülő Ördögűző-trilógia jogáért. Ezt szem előtt tartva, a küszöb a film sikeréhez minden bizonnyal magasabb. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a másik két Ördögűző-film hogyan fog teljesíteni a következő években. Az ördögűző: A hívő elsöprő kritikai fogadtatása és a korai box office mutatói miatt már lehet ok az aggodalomra a The Exorcist: Deceiver hosszú élettartamát és általános minőségét illetően, és azon túl is.

Potenciálisan katasztrofális lehet a Universal, a Peacock és a Blumhouse számára, ha a folytatásokat a rossz kritikák és a Believer bevételei után törölnék.

Az új Ördögűző-trilógia teljes feladása helyett sokkal valószínűbb, hogy lecserélik a rendezőt. Legalábbis, ha a film nem termel jelentős profitot ebben a Halloween-szezonban. Míg David Gordon Green még mindig nagy elismerést kapott a Halloween 2018-as újjáélesztéséért, és a horror sorozat egyik legjobb részéért, a Halloween Kills és a Halloween Ends későbbi erőfeszítései is nagy csalódást okoztak.

 

Még lehet kasszasiker a film, kis szerencsével

 

A legjobb dolog Az ördögűző: A hívő kapcsán a viszonylag csekély, 30 millió dolláros költségvetése. A film mindezt az amerikai nyitóhétvégén majdnem elérte, és ezt a számot néhány nap alatt jóval több mint 33%-kal haladta meg globálisan. A horrorfilmek mozikba kerülő halloween-i hype-ja valószínűleg a filmnek is nagyon szükséges lökést ad majd a pénztáraknál. Nagy hasznot húzhat abból, hogy 2023 októberében általánosságban hiányoznak a mozikba kerülő horrorfilmek.

Ha szerény költségvetésének alacsony pénzügyi lécet át tudja ugrani, az Az ördögűző: A hívő számára a megmenekülés útja lehet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a film kritikai fogadtatása valamivel keményebb, mintha egy önálló, független horrorfilm lenne. Egyetlen Ördögűző folytatás sem volt képes megkarcolni a felszínt a minőség és a hatás tekintetében, mint az eredeti 1973-as film. Utóbbi a mai napig kitart. Bár az Ördögűzőt a mozikban ebben a halloween-szezonban látni mindig a biztonságosabb fogadás, az ördögűző franchise-ban még mindig van modern élet ezzel a legújabb résszel. A hívő meglepő módon még anyagilag sikeres produkciónak bizonyulhat, ahogy közeledik a Halloween ünnepe.

Forrás: Rotten Tomatoes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu