Miért fontos, hogy Ezra Bridger fénykardjának színe megváltozott az Ahsoka első évadában? [VIDEO]

MOZI HÍREK – Ezra fénykardszín-változtatása éppen ellentétes Luke Skywalkerével, és ez az Új Jedi Rendben betöltött eltérő szerepükre utal. Figyelem! Ez a cikk SPOILEREKET tartalmaz az Ahsoka fináléjára vonatkozóan.

 

 

Az Ahsoka fináléjában Ezra Bridger egy új, kék fénykardot épít. Ez megjósolja, hogy mi lesz a szerepe a jövőbeli Star Wars-projektekben. Kezdetben Ezra nem volt hajlandó visszavenni a régi fénykardját Sabine Wren-től az Ahsoka 7. epizódjában. Ehelyett egyedi harcmodort alkalmazott Shin Hati és Thrawn csapatai ellen. Az Erőbe vetett hitét és a közelharcot ötvözve Ezra szakértelemmel állta a sarat egy sor ellenséggel szemben.

Annak ellenére azonban, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy csak az Erőre van szüksége, jedi kötelességei megkövetelték tőle, hogy még egyszer pengét ragadjon az Ahsoka fináléjában.

Ezra új fénykardmarkolata személyes jelentőséggel bír számára. Nemcsak az emittere rokon azzal, amelyet Kanan Jarrus használt a Star Wars Lázadókban. Hanem Ezra új fénykardszíne a gyökereihez való visszatérést is jelenti. Az első fénykardja a Lázadók 1. évadában egy kék pengéjű volt, blasterrel kiegészítve. Ezt később Darth Vader pusztította el a Malachoron. Ez késztette arra, hogy készítsen egy zöld fénykardot. Utóbbi most Sabine Wrené. Az a tény, hogy Ezra új fénykardja kék, azt mutatja, hogy jediként kiteljesedett. Azonban a színváltás sokkal mélyebb jelentőséggel is bírhat a Star Wars Legends – a Disney előtti kánon – szerint.

 

 

A Star Wars rajongói régóta kíváncsiak arra, hogy hogyan és miért készített magának egy új, zöld fénykardot Luke Skywalker A Jedi visszatér előtt. Ezra

 

 

Ezra kék fénykardja azt jelenti, hogy ő egy másfajta Jedi, mint Luke

 

A Star Wars Legends-ben hagyományosan kék fénykarddal láthatjuk a Jedi Őrzőket (Jedi Guardians), míg a Jedi Konzulok (Jedi Consulars) gyakran rendelkeztek zöld pengével. Az eredeti trilógiában Luke Skywalker kék fénykardról zöld fénykardra váltott. Ahsokában azonban Ezra ennek az ellenkezőjét teszi. Amikor Ezra a zöld fénykardját használta, az az Erőn belüli tudásszomját jelképezte.

A Lázadók végére azonban fokozatosan átvette a Jedi Őrző szerepét, tekintve, hogy a Lázadókkal együtt harcolt Thrawn főadmirális ellen.

A Lázadók végén Ezra feladja a zöld fénykardját, és feláldozza magát – hasonlóan egy Jedi Őrzőhöz -, hogy megmentse Lothalt és barátait a Birodalomtól. Az a felismerés, hogy Jediként megváltozott, talán még arra is késztette, hogy feladja a zöld szablyáját. Érezte, hogy az már nem képviseli a jediként megtett útját. Csak az Ahsokában képes újra kék fénykardot készíteni magának, mivel az most már megfelel a galaxisban betöltött jelenlegi szerepének. A Perideára való száműzetése ellenére Ezra sosem hagyta abba a harcot Thrawnnal. Harci képességeinek bevetésével igazi Jedi Őrzőnek bizonyult.

Ezra kék fénykardja alapján az Új Köztársaság korszakának egyik legjelentősebb Jedi Őrzője. Miután csatlakozott Hera Syndullához, folytatja a harcot Thrawn feltámadó birodalmának fenyegetése ellen. Eközben Luke zöld fénykardja azt jelzi, hogy a Jedi Konzul szerepét vette át, és többnyire visszavonult a galaxisban folyó harcoktól.

Míg Luke a Jedik történetét tanulmányozza, és igyekszik újjáépíteni a Rendet, Ezra a Thrawn elleni harc élére áll, és egyszer s mindenkorra le akarja győzni őt.

Annak ellenére, hogy a fénykardok színjelentései a legendák közé szorultak, a Star Wars kánon továbbra is a Jedi Konzulok és a Jedi Őrzők elképzelése alapján működik. Például a Star Wars: Az ébredő Erő végén Rey megpróbálja visszaadni Luke Skywalkernek a kék fénykardját. Lényegében arra kéri, hogy ismét vállalja el a Jedi Őrző szerepét, és védje meg a galaxist az Első Rendtől. De míg Luke hajthatatlanul elutasítja, hogy kék fénykardot vegyen fel és az Ellenállásért harcoljon, Ezra Bridger örömmel veszi fel ismét a kardot, hogy az Új Köztársaságért harcoljon.

 

 

Ezra

 

 

A Jediknek mind a Konzulokra, mind az Őrzőkre szükségük van a gyarapodáshoz

 

Történelmileg a Jedi Rend mind a Konzulokra, mind az Őrzőkre támaszkodott a megfelelő működés érdekében. Még a Klónháborúk idején is szüksége volt a rendnek az olyan Konzulokra, mint Yoda, hogy a templom közelében maradjanak, és kiképezzék a Jedik következő generációját. Eközben az Őrzőkre, például Obi-Wanra és Anakinra is támaszkodtak, hogy megvédjék a békét a frontvonalakon. Mindkét szerepkörben erős jedikre van szükség, különben a Rend megszűnik létezni.

Az Új Köztársaság korszakában a Jediknek nagyobb szükségük van mindkét szerep betöltésére, mint valaha.

Ha Ezra Bridger nem lép fel a Thrawnnal szembeni Jedi Őrző szerepében, akkor Luke Jedi Temploma az Ossuson veszélybe kerül. Hasonlóképpen, ha Luke feladná konzuli szerepét, és csatlakozna a Thrawn elleni harchoz, a Jedi Rend egy időre megszűnne szaporodni. Ehelyett Ezra és Luke – anélkül, hogy ismernék egymást – együtt dolgoznak a galaxis védelmén és a Jedik következő generációjának irányításán. Mindketten kulcsfontosságúak a Star Wars jövője szempontjából az Új Köztársaság korszakában. Ezra új fénykardszíne Ahsokában csak az első utalás arra, hogy mi vár még a karakterére.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu