Testek – Négy detektív, négy külön történelmi korszakban, az idő labirintusában nyomoz

SOROZATKRITIKA – Az időutazás koránt sem új téma a popkultúrában (elég csak H.G: Wells 1895-ös időgépére, vagy a nyolcvanas években készült Vissza a jövőben filmekre gondolnunk) de a Netflix legújabb nyolcrészes, Testek minisorozata, egy viszonylag friss és izgalmas megközelítést kínál. Persze, azért a Sötétség és 1899 sorozatok rajongói számára is ismerős lehet a történet, hiszen a múlt és jövő közötti ugrálás itt is központi szerepet játszik, és a karaktereknek most is meg kell birkózniuk az idő komplexitásával, miközben felfedezik a sorsukat és a múlt sötét titkait. A Testek hangulata és történeti elemei is erősen emlékeztetnek a Sötétségre, ahol az időutazás, a rejtély és a családi dráma szorosan összefonódik… ​Az 1899 korai (és indokolatlan) törlése után a Testek könnyen betöltheti az űrt, és a rajongók egy újabb rejtélyes időutazásos kalandsorozatot kaphatnak.

 

 

A Testek című sorozat izgalmas időutazásos koncepciót követ, amelyben négy londoni detektív négy különböző időszakban találkozik ugyanazzal a rejtélyes holttesttel. A Sötétség és az 1899 című sorozatokhoz hasonlóan az időutazás kulcsszerepet játszik a történetben, ami ezeknek a sorozatoknak a rajongói számára különösen érdekfeszítő lehet. A Sötétség sorozat egy fiktív német városban, Windenben játszódik, ahol egy fiatal rejtélyes eltűnése során négy család közötti titkok és bizarr kapcsolódási pontok derülnek ki, amelyek egy időutazással is összefüggésbe kerülnek. Az 1899 sorozat is hasonlóan izgalmas és rejtélyes témákat tárgyal, és a Testek is követi ezt az irányvonalat azzal, hogy a detektívek és az időutazás koncepcióját használja a történet formálására. Hasonlóan ehhez két másik, német elődhöz, a Testek sorozat is remek színészi játékkal és erős produkciós értékekkel teszi izgalmassá a történetet, és ez is egy olyan érzelmi köteléket hoz létre a nézők és a karakterek között, amely még az időutazás bonyolultságai ellenére is fenntartja a nézők érdeklődését.

 

 

Négy korszak, négy londoni detektív, egyetlen áldozat!

 

A Netflix új sorozata, a Testek, egy rendhagyó időutazós krimi, amely egy rejtélyes gyilkosság köré szőtt történetet mesél el négy különböző időszakban élő londoni detektív szemszögéből. A sorozat alapötlete merész és friss, a szereplőgárda pedig kiváló, amelynek tagjai között találjuk Shira Haas-t is, aki az ‘Az ortodox’ című sorozatban nyújtott maradandó alakításával hívta fel magára a figyelmet.

A Testek egy olyan rejtélyes gyilkosság nyomába ered, amelynek helyszíne a Longharvest Lane, egy sötét és titokzatos londoni utcácska. A gyilkosság áldozata egy ismeretlen férfi, aki testén egy különös tetoválással és egy rejtélyes sebbel található, de a golyót nem lelik. A történet tehát négy különböző időszakban játszódik: a jelenben, 1941-ben, 1890-ben és 2053-ban, ahol a Shira Haas által alakított női detektív a jövőben egy olyan világban találja magukat, ahol a technológia és az utópisztikus egyenlőség mellett egy hideg és számító autokrácia uralkodik.

A sorozat különlegessége, hogy minden időszakban más és más karakterekkel és háttérrel bővíti a rejtélyt, miközben a detektívek a múlt és jövő közötti kapcsolatokat próbálják megfejteni. A sorozat lassan építkezik, de a színészi játék és a karakterfejlődés révén a nézőt végig magával ragadja. Shira Haas, Amaka Okafor, Jacob Fortune-Lloyd és az 1890-es korszakban nyomozó, saját, belső problémáival is küzdő Kyle Soller alakításai kiemelkedőek, és érdekes dinamikát teremtenek a különböző időszakok detektívjei között.

Ugyanakkor a fiatal Elias karakterét alakító Gabriel Howell játéka időnként kicsit melodramatikusnak tűnhet, és pszichológiailag sem eléggé kidolgozott a történet, amelyet köré építettek. Ugyanakkor az idősebb Elias karakterét alakító Stephen Graham hibátlanul hozza a szerepét, és jól illeszkedik a sorozat hangulatába.

 

 

Nemcsak egy gyilkossági ügy

 

A Testek sorozat nem csak egy egyszerű gyilkossági nyomozás, hanem egy bonyolult időutazós rejtély, amely mélyebb kérdéseket is feszeget. A sorozat nem fél a társadalmi és politikai témák érintésétől sem, hiszen a detektívek a múltban és jövőben egyaránt szembesülnek a társadalmi előítéletekkel és az emberi gyűlölet különböző formáival.

A sorozat alapjául szolgáló grafikus regény, Si Spencer műve, egy erős alapot adott a történetnek, melyben a jelen és múlt közötti váltások folyamatosan fenntartják az érdeklődést. A rendezők, Marco Kreuzpaintner és Haolu Wang sikeresen hozzák létre a különböző időszakok hangulatát, és a jelmeztervezés, díszlet és a karakterek viselkedése révén hatékonyan adnak át egy-egy kor sajátos atmoszféráját.

A sorozat emellett izgalmas, meglepetésekben gazdag és elgondolkodtató, és bár néha talán hiányzik belőle az a mélység, amely igazán emlékezetessé tehetné, a szereplők és a rejtély közötti dinamika, valamint a magas színvonalú produkció révén végül is méltó bemutatása egy merész és izgalmas utazásnak a mindent átszövő, egyetlen karakter körüli rejtély és az idő mély bugyraiba.

 

 

Az egyetlen test, négy idősíkban egyedi ötlet

 

Emellett pedig a Testek alapötlete, miszerint egy rejtélyes test négy különböző időszakban bukkan fel, egyedi és innovatív. A történet fokozatosan bontakozik ki, és minden epizód újabb és újabb rétegeket ad a rejtélyhez, amelynek középpontjában az idő, az emlékek és az emberi kapcsolatok állnak. A karakterek jól kidolgozottak, és a néző könnyen azonosulhat velük, miközben a múlt és a jövő közötti ugrálások izgalmasak és érdekesek.

Muszáj még megemlíteni, hogy a díszletek és a jelmezek is mennyire hitelesen tükrözik a két múltban játszódó történelmi időszakokat. A sorozat rendezői, Marco Kreuzpaintner és Haolu Wang, sikeresen teremtenek egy atmoszférikus és sötét London képét, amely tökéletes hátteret ad a rejtélyes gyilkosság nyomozásának. A kameramunka és a zenei aláfestés is hozzájárul a sorozat sötét és rejtélyes hangulatához, miközben a nézőt végig a képernyő elé szögezi.

Az időutazás tematikája és a tudományos elemek, bár nem túl mélyen kidolgozottak, izgalmas fordulatokat és meglepetéseket hoznak a történetbe. A Testek nyilván nem törekszik a tudományos hitelességre, inkább a rejtély és az emberi kapcsolatok középpontba állítására fókuszál. A társadalmi és politikai kérdések, amelyek a sorozatban felmerülnek, tovább mélyítik a történetet és az üzenetet.

A Testek sorozat egy izgalmas és érdekes nyomozás a rejtély, mely egyben az idő és az emberi lélek bugyrairól szóló történetet is elmesél. Az erős szereplőgárda, a remek rendezés és a magas színvonalú produkció révén a sorozat kiemelkedik a hasonló témájú alkotások közül, és egy emlékezetes és gondolatébresztő élményt nyújt a néző számára. Azok számára, akik kedvelik az időutazós rejtélyeket és a sokszínű karakterekkel teli történeteket, a Testek egy izgalmas és szórakoztató néznivaló lehet.

-BadSector-

 

 

Testek

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 7.8
Látvány/zene/hangok - 7.8
Hangulat - 8.1

8.1

KIVÁLÓ

A Testek egy lenyűgöző időutazós rejtélyt tár fel, ahol négy detektív négy különböző történelmi korszakban ugyanazzal a gyilkossági üggyel szembesül, mindezt egy sötét és atmoszférikus Londonban, magas színvonalú produkció mellett. A szereplők közötti dinamika és a történet mélysége, különösen az idő és az emberi kapcsolatok központi szerepe által, a nézőt végig izgalomban tartja. A sorozat merészet és frisset kínál az időutazós téma körében, és bár néhány karakter és történeti szál talán nem elég kidolgozott, a magas színvonalú színészi játék és rendezés és viszonylag jól vezetett történet mégis a képernyő elé szögezik a Sötétség, vagy az 1899 rajongóit.

User Rating: 3.61 ( 23 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu