Nemzetközi összefogással sikerült lekapcsolni a Capcom szervereit is feltörő hackercsoportot!

TECH HÍREK – A különböző nyugati országok és ügynökségek hatóságai lekapcsolták a Ragnar Lockert, a Capcomot 2020-ban feltörő zsarolóprogram-csoportot.

 

 

Az Európai Unió bűnüldözési együttműködési ügynöksége lekapcsolta a Ragnar Locker Ransomware csoportot. Azt, amelyik a Capcom 2020-as feltöréséért felelős. A zsarolóvírus csoport korábban a Capcom különböző vállalati és fogyasztói adatait veszélyeztette, és felfedte néhány most megjelent játékát.

A Ragnar Locker Ransomware Group az egyik legveszélyesebb volt a maga nemében: a csoport vélhetően 2020 óta mintegy 200 nemzetközi vállalatot ért támadások mögött állt, köztük a Capcomot is.

A rajongók emlékezhetnek rá, hogy a csoport volt felelős a Street Fighter 6 és az akkor még fejlesztés alatt álló Resident Evil 4 remake idő előtti leleplezéséért. A Capcom azt is megerősítette, hogy a Ragnar Locker Ransomware csoportnak sikerült ellopnia és kiszivárogtatnia nemcsak az értékesítési jelentéseit, pénzügyi adatait és bizalmas vállalati adatait, hanem az ügyfelek és alkalmazottak személyes adatait is.

Közel három évvel az adatbetörés után az Europol és az Európai Bűnügyi Együttműködési Ügynökség közös nemzetközi akció keretében lekapcsolta az akció mögött álló zsarolóvírus csoportot. Az Europol közleménye szerint a hatóságok a franciaországi Párizsban letartóztatták „a rosszindulatú zsarolóvírus-törzs mögötti fő célpontot”, és házkutatást tartottak a fő célpont csehországi otthonában. Eközben a bűnüldöző hatóságok a következő napokban öt gyanúsítottat hallgattak ki Spanyolországban és Lettországban.

Az Europolnak sikerült a fő elkövetőt, a gyanú szerint a Ragnar Locker Ransomware csoport egyik fejlesztőjét is „a párizsi bíróság vizsgálóbírái elé állítani”.

Az Europol közös nemzetközi művelete a francia nemzeti csendőrség nyomozását követi. Utóbbit Csehország, Németország, Olaszország, Japán, Lettország, Hollandia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Németország, Olaszország, Ukrajna és az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságaival együttműködve folytattak. Az Europol Európai Kiberbűnözési Központjának vezetője, Edvardas Šileris reméli, hogy a Ragnar Locker Ransomware csoport felszámolása „határozott üzenetet” küld a zsarolóprogramok üzemeltetőinek, akik azt hiszik, hogy következmények nélkül folytathatják támadásaikat.

Még ha az Europol le is buktatta a Ragnar Locker Ransomware csoportot, az egyes hackerek és a hozzájuk hasonló csoportok továbbra is valószínűsíthetően célba veszik és megtámadják a játékgyártó cégeket és fejlesztőket.

A hónap elején a Sony megerősítette, hogy idén két nagyobb adatbetörést is elszenvedett. Az első május 28-án történt, a második pedig szeptember végén. A Sony már értesítette a jelenlegi és korábbi alkalmazottakat és családtagjaikat az első betörésről (amely során bizalmas adataikra derült fény). Az ügyfeleket és üzleti partnereket biztosította arról, hogy nincs jele annak, hogy a második betörés során személyes adataik veszélybe kerültek volna. A Sony egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy a második betörés vezetett-e kiszivárgáshoz.

Forrás: Europol

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu