Vajon a Dűne cirkoruhái a valóságban is működnének? Íme a szakértő válasza! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Les Stroud sivatagi szakértő elárulja, hogy a Dűne cirkoruháinak van értelme a való életben. Megjegyzi, hogy a ruházat „az ellenkezője annak, amit gondolnánk”.

 

 

Les Stroud sivatagi szakértő elmagyarázza, hogy a Dűne cirkoruháinak a való életben is van értelme. A Frank Herbert elismert sci-fi regénye alapján készült film Paul Atreides (Timothée Chalamet), a jövő látomásai által kísértett fiatalembert követi, aki belekeveredik az Arrakis bolygóért folyó háborúba. Chalamet mellett a Dűne szereplőgárdájában szerepel még Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellen Skarsgård, Zendaya és Javier Bardem.

Az Arrakis sivatagain való átkeléshez használt felszerelés, a cirkoruha lehetővé teszi a karakterek számára, hogy ellenálljanak a nagy hőségnek és a bolygó egyéb zord körülményeinek.

Az Insider számára készített nemrég készült videóban Stroud megvizsgálta a Dűne cirkoruháit. Elárulta, miért van értelme a tervezésüknek. A ruházatról beszélve a túlélési szakértő kijelentette, hogy a sivatagban „az ellenkezője annak, amit gondolnánk, az a valóság”. Elmagyarázta a réteges öltözködés előnyeit. Továbbá azt, hogy az, hogy mit visel valaki, hogyan befolyásolhatja a nedvesség megtartását.

„Ami a ruházatot illeti, amit a sivatagban viselni fogsz, a valóság az ellenkezője annak, amit gondolhatsz. Valójában a több ruha jobb, és ennek oka a konvekció. A száraz sivatagi szél az összes nedvességet kiszívja a testedből, és valójában a ruházatod az, ami ezt bent tudja tartani. Ugyanez vonatkozik a fejre, a leégésre. A sivatagban elég gyorsan megperzselődhetsz, ezért a testet takaró fejfedő valójában nagyon jó ötlet a sivatagban.”

 

Hogy működnek a Dűne cirkoruhái?

 

A filmben Liet Kynes (Sharon Duncan-Brewster) elmagyarázta a cirkoruhák célját. Megjegyezte, hogyan nyerik vissza a vizet az izzadságból. Hozzátette, hogy amíg az egyén tovább mozog, addig nem is veszít belőle. Stroud megjegyzéseit szem előtt tartva érdemes elgondolkodni azon, vajon mennyi nedvességet tudnak megőrizni naponta a fremenek és a ruhát viselő többi karakter. Kynes azt is megemlítette, hogy egy átlagos ember nem bírná ki pár óránál tovább az Arrakis sivatagban nélküle. Illetve, hogy a cirkoruha biztosítja, hogy senki sem melegszik túl.

Bár úgy tűnik, hogy a ruha nem tartalmaz beépített fejvédőt, ami Stroud elárulta, hogy a sivatagi öltözködés másik fontos része, több karakter is használta a saját eszközeit az álcázásra.

Tavaly a Dűne jelmeztervezői, Jacqueline West és Bob Morgan leírták, hogyan néz ki és milyen funkciót tölt be egy cirkoruha. Beszéltek a különböző anyagokról, amelyekből készült. Valamint elmagyarázták, hogy egyes darabokat hogyan rögzítették a vízhez.

Érdekes hallani egy túlélési szakértő véleményét a erről a különleges viseletről. A Dűne pontosan olyan minőségi sci-fi, amitől elvárható, hogy bizonyos téren a realitás talaján maradjon. Mi már alig várjuk a második rész premierjét…

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu