Újabb élőszereplős anime-feldolgozás ismételhette meg a Dragonball: Evolúció kudarcát?!

MOZI HÍREK – Már majdnem tizenöt év telt el a sikertelen Dragonball: Evolúció élőszereplős film óta, az új adaptációk még mindig elrontják az animét.

 

 

Egy filmadaptáció mindig kockázatot jelent. Különösen, ha egy közkedvelt címet vesznek kezelésbe, vagy egy animációs darabot fejlesztenek élőszereplősre. Sajnos ezek az adaptációk a legtöbbször buknak, mint a Dragonball: Evolúció és a Netflix legutóbbi anime-adaptációja, A zodiákus lovagjai (Knights of the Zodiac). Az Evolúció 2009-ben minden idők egyik legrosszabb anime-filmadaptációja lett.

A film nem csak a kasszáknál teljesített rosszul, de a kritikusok és a rajongók is rossz kritikákat kaptak róla, akik a forgatókönyvéért, és különösen a forrásanyaghoz való hiteltelenségéért ostorozták a filmet.

Ha filmadaptációról van szó, az első számú hiba, amit elkövethetünk, hogy nem ragaszkodunk a forrásanyaghoz. Ez hatalmas probléma a könyvadaptációk, a videójáték-adaptációk és természetesen az anime-adaptációk esetében is. A film tizennégy évvel ezelőtt egyértelműen ebbe a táborba esett, és drágán megfizette ezt a hibát. De nem ez volt az egyetlen problémája. Sajnos az Evolúció a rossz vizuális effektek, a kusza történetvezetés és a szereposztás miatt is megbukott. Bár egy animén alapul, a teljes szereplőgárda fehér volt. Végső soron ezek a problémák megölték az egész élőszereplős Dragonball filmes franchise-t.

 

A zodiákus lovagjai megismétli a Dragonball: Evolúció számos hibáját

 

Sajnos úgy tűnik, hogy Hollywood még mindig nem tökéletesítette az élőszereplős anime-adaptációt. Majdnem tizenöt évvel a Dragonball: Evolúció megjelenése után a Netflix egy új animefilmet, A zodiákus lovagjait adta ki. Utóbbi sajnos ugyanabba a problémába ütközik, mint elődje 2009-ben. A mozi a „Saint Seiya” című mangán alapul. Egy utcai árvát követ, aki rájön, hogy hihetetlen képességekkel rendelkezik, amelyek miatt ő az egyetlen ember, aki elég erős ahhoz, hogy megvédjen egy reinkarnálódott istennőt. A film főszereplői Mackenyu, Famke Janssen, Madison Iseman, Diego Tinoco, Mark Dacascos, Nick Stahl és Sean Bean.

Bár a „Saint Seiya” egy népszerű mangasorozat, A zodiákus lovagjai nem aratott túl nagy sikert sem a közönség, sem a kritikusok körében.

A film a Rotten Tomatoes-on izmos 21%-ot szerzett. Még a pozitív kritikákban is vannak negatív utalások. Bár egyes kritikusok értékelik a film melodramatikáját és szórakoztató értékét, mégis úgy érzik, hogy a rajongóknak csalódást okoz. Végső soron semmiképp sem egy műalkotás. Az Evolúcióhoz hasonlóan ezt is kritizálják a CGI használata és a nehezen, vagy egyenes alig követhető cselekmény miatt. Úgy tűnik, egyik film sem tudta megragadnia a forrásanyag varázsát.

 

Amit a film jól csinál a Saint Seiya képregényből

 

A zodiákus lovagjai azonban nem volt teljesen rossz. Annak ellenére, hogy a film nagy változtatásokat tartalmaz az animéhez képest, semmiképpen sem a legrosszabb. Határozottan megvannak a maga jótékony tulajdonságai. Egyrészt, a Dragonball: Evolúcióval ellentétben itt egy ázsiai személy játssza a főszereplőt. Továbbá sok kritikus egyik észrevétele az volt, hogy a film sikeresen adja vissza az anime hangulatát. A film pontosan olyan melodramatikus és túlzó, mint az anime. Ilyen módon nem tér el teljesen a mangától, és jobban lehet élvezni, mint egyes korábbi próbálkozásokat.

Forrás: Wikipedia, Rotten Tomatoes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu