Hivatalosan is véget ért a SAG-AFTRA színészsztrájk – jöhetnek az új filmek és sorozatok!

MOZI HÍREK – Közel egy hónappal azután, hogy a SAG-AFTRA és az AMPTP előzetes megállapodásra jutott, a színészek szakszervezete hivatalosan is jóváhagyta a megállapodást. Ezzel a sztrájk hivatalosan is befejeződött.

 

 

A színészek sztrájkja hivatalosan is véget ért, mivel a SAG-AFTRA ratifikálta a stúdiókkal kötött új megállapodást. A színészek szakszervezete még júliusban kezdett sztrájkolni. Ugyanis kifogásolták a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségének (AMPTP) új megállapodásra vonatkozó ajánlatát, amelyet elégtelennek ítéltek. A sztrájk november elején érte el előzetes végét. Ekkor a SAG és az AMPTP megegyezett, de a ratifikációs szavazás csak egy héttel később kezdődött.

Most a Deadline értesülései szerint a SAG-AFTRA tagjai jóváhagyták a megállapodást, és ezzel véget vetettek a sztrájknak.

A szavazók 78,33%-a szavazott a megállapodás mellett. Ez jóval meghaladja a ratifikáláshoz szükséges 50%+1-es többséget. A SAG szerint a tagok 38,15%-a szavazott, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest. A 2020-as évben a tagok 27,2%-a szavazott az akkori új megállapodásra, 2017-ben pedig 15,3%-uk. Fran Drescher, a szakszervezet elnöke nyilatkozatában elmondta:

„Büszke vagyok a SAG-AFTRA tagságunkra. 118 napig sztrájkoltak, hogy a televíziós és színházi tárgyalási bizottságnak megadják a szükséges befolyást ahhoz, hogy több mint 1 milliárd dollárnyi nyereséget biztosítsanak, valamint a szakszervezet első ízben nyújtott védelmet a mesterséges intelligencia technológiával kapcsolatban. Most pedig a szerződés ratifikálásával bebiztosították a nyereséget. A SAG-AFTRA tagjai hihetetlenül elkötelezettek maradtak az egész folyamat során, és tudom, hogy a következő tárgyalási ciklusban is folytatni fogják az érdekérvényesítésüket. Ez a SAG-AFTRA aranykora, és a szakszervezetünk soha nem volt még ilyen erős.”

 

Mi következik a SAG-AFTRA sztrájk befejezése után?

 

A színészek sztrájkjának vége másképp alakult, mint az írók sztrájkja, amely szintén nyáron zajlott. Az Amerikai Írószövetség szeptember 24-én érte el előzetes megállapodását az AMPTP-vel, amelyet körülbelül két héttel később ratifikáltak. A SAG-AFTRA megállapodását az elmúlt hónapban alaposabban vizsgálták. Főként a mesterséges intelligencia kérdése miatt.

A színészek egyik fő pontja a sztrájk során az volt, hogy megakadályozzák, hogy a stúdiók AI-t használjanak az előadók helyettesítésére, és még a megállapodás megkötése után is megszólaltak egyes színészek, és ragaszkodtak ahhoz, hogy ez nem elég a céhtagok védelmére.

Valószínűleg a mesterséges intelligencia az oka annak, hogy a szavazó tagoknak csak 78,33%-a hagyta jóvá a megállapodást. Ez ugyanis szöges ellentétben áll a WGA megállapodását jóváhagyó 99%-kal. Ennek ellenére sok színész hangoztatta, hogy támogatja az új megállapodást. Köztük például a Star Trek színész Zachary Quinto. Most, hogy a megállapodást ratifikálták, az 2026. június 30-ig lesz érvényben.

Hollywood sok tekintetben máris visszatért a megszokott kerékvágásba. A sztrájk novemberi ideiglenes befejezése után egy nappal a színészek már újra munkába álltak, hogy népszerűsítsék és leforgassák az elhalasztott projekteket. A SAG-AFTRA megállapodás ratifikálása biztosítja, hogy ezeket a projekteket nem kell újra leállítani. Továbbá, hogy a színészek megkapják a megérdemelt béreket és bánásmódot. Egy történelmi év után a hollywoodi munkásmozgalmaknak ez a fejezete véget ért.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu