Az Epic Games bíróságon győzte le a Google-t – íme a részletek!

Az Epic Games hosszas jogi vita után végre megnyerte a Google ellen indított, trösztellenes és versenyellenes gyakorlatokkal kapcsolatos nagyszabású pert.

 

 

Több évvel az első bejelentés után az Epic Games megnyerte a Google ellen indított trösztellenes pert a Google Play alkalmazásbolt és annak számlázási szolgáltatásaihoz kapcsolódó versenyellenes gyakorlatok miatt. Mivel elvesztette az Apple elleni pert, ez a mostani, az Epic javára a Google ellen hozott ítélet jelentős győzelem a játékóriás számára.

Az eredetileg 1991-ben alapított Epic Games videójáték- és szoftverfejlesztő és kiadó, amely az Unreal Engine és a Fortnite megalkotója. Az Epic azon dolgozott, hogy terjeszkedjen a különböző platformokon, de problémákba ütközött a mobil alkalmazásboltokkal. Az Epic a Google és az Apple versenyellenes gyakorlatát kifogásolta, és pert indított a konglomerátumok ellen.

Az Epic Games először 2020 augusztusában nyújtott be közös trösztellenes keresetet az Apple és a Google ellen, és az Epic most kapott egy döntést a Google ellen.

Mind az Apple-t, mind a Google-t azzal vádolta az Epic Games, hogy mobil áruházaikon keresztül monopolhelyzetben működnek. Ennek következtében az alkalmazás- és játékfejlesztők magas jogdíjszázalékok kifizetésére kényszerülnek. Emiatt versenyellenes korlátozásoktól szenvednek. Míg az Epic Apple elleni pere még mindig jogi problémákkal küzd, addig a Google elleni ítéletet már hivatalosan is meghozták. Az ítélet szerint az Epic Games sikeresen bizonyította, hogy a Google monopóliumot hozott létre a Google Play alkalmazás Android-eszközökre történő alapértelmezett telepítésével. A Google versenyellenes szándékkal fizetett az alkalmazásfejlesztőknek és az áruházak tulajdonosainak azért, hogy a Google-t használják más szolgáltatásokkal szemben.

 

Epic Games kontra Google és Apple

 

Mivel egyre több videójáték-fejlesztő igyekszik terjeszkedni a mobilpiacon, az Epic Games Apple és Google elleni peréhez hasonló viták komoly következményekkel járnak az iparágra nézve. Az Epic győzelmével a Google ellen, fennáll a lehetősége annak, hogy a Google-t arra kötelezik, hogy módosítsa számlázási gyakorlatát. Ezzel esetleg csökkentse a jogdíjakat. Ez ígéretes lenne a kisebb stúdiók és indie fejlesztők számára. Ugyanis a mobil alkalmazásboltokat pénzügyileg életképesebbé tenné. Így több platformlehetőséget biztosítana a játékok számára. A Google azonban valószínűleg megfellebbez bármilyen lehetséges büntetést. Az Epicet arra kényszerítheti, hogy még évekig jogi vitában maradjon.

Mivel az Epic kontra Apple per már most is zavaros vizekre evezett, még eltarthat egy ideig, amíg ezek a trösztellenes viták megoldódnak.

A videójáték-ipar számos sikert és kudarcot látott 2023-ban, a stúdiók bezárásától kezdve a jelentős elbocsátásokon át a hatalmas perekig. Miközben az FTC továbbra is harcol a Microsoft-féle Activision-Blizzard felvásárlás ellen, az Epic folytatja jogi erőfeszítéseit, amelyeknek a fogyasztókra gyakorolt későbbi hatása egyelőre meghatározhatatlan.

Forrás: Venture Beat

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu