E3 2024? GamE3 Over! Halott a játékipar egyik nagyobb rendezvénye!

Most már nincs trükközés, nincs új szervező, nincs kiút: a játékipar korábban legnagyobbnak tekinthető rendezvényének annyi.

 

Az Electronic Entertainment Expo, közismertebb nevén az E3 régebben a nyár egyik legfontosabb időszaka volt a játékipar számára. Volt egy kis időszak, amikor csak a sajtónak volt elérhető a rendezvény (2007 biztosan ilyen év volt), de hosszú évek múltával elszállt felette az idő, és az Entertainment Software Association (ESA) bejelentette, hogy a rendezvényt 2024-ben már nem fogják megtartani, így jövőre már hiába mennénk a Los Angeles Convention Centerbe (az E3 tradicionális helyszínére).

Az E3 weboldalán már csak egy rövid búcsúüzenetet találhatunk: „Az E3 számára több mint két évtized után, amikor is mindegyik nagyobb volt az előzőnél, eljött a búcsú ideje. Köszönjük az emlékeket.” Az ESA elnöke, Stanley Pierre-Louis pedig a The Washington Postnak nyilatkozott: „Tudjuk, hogy az egész iparág, a játékosok és a készítők egyaránt nagy szenvedéllyel várják az E3-at. Mi is osztozunk ebben a szenvedélyben. Tudjuk, hogy nehéz búcsút venni egy ilyen szeretett eseménytől, de ez a helyes döntés, tekintve, hogy iparágunknak új lehetőségei vannak a rajongók és a partnerek elérésére.”

Az E3 mélyrepülése már 2018-ban elkezdődött. Ekkor döntött úgy a Sony Interactive Entertainment, hogy nem vesz részt a műsoron. A cég dominóhatást indított el, ugyanis egyre többen kiugrottak az E3 oszlopos cégei közül (például az Electronic Artsnak is volt EA Play Live nevű közvetítése, ha nem csal emlékezetünk). 2020-ban Geoff Keighley, aki régóta együttműködött az E3-mal, szintén lelépett, és elindította azóta saját E3-pótlóját, a Summer Game Festet, így nem csak a The Game Awards köthető a nevéhez.

2019-ben volt az utolsó személyes E3, 2020-ban a pandémia elsöpörte, 2021-ben pedig csak digitális volt. 2022-ben egy digitális rendezvényt terveztek, de ezt elmeszelték, ahogy a 2023-ra szánt hybrid megoldást is. És ezzel az E3-nak végleg befellegzett…

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu