Nyilvános rendezvényen faggatta Putyint a saját digitális deepfake klónja egy kényes kérdésről! [VIDEO]

TECH HÍREK – Vlagyimir Putyin orosz elnök egy különös és váratlan helyzettel találkozott legutóbbi sajtótájékoztatóján: egy AI által generált digitális klónja tette fel neki a kérdéseket. A digitális más, aki egy pétervári egyetemista hangján szólalt meg, egy közvetlen kérdéssel indított: vajon vannak-e dublőrei Putyinnak, amire az elnök humoros reakcióval válaszolt.

 

Putyin, aki eleinte meglepődöttnek tűnt a saját arcképéről formált, váratlan digitális vendéggel szemben, humoros, de ugyanakkor elgondolkodtató választ adott. Kijelentette, hogy bár a klón külsőre és hangra hasonlít rá, de csak egyetlen személy létezik, aki ténylegesen ő maga. Ezzel a válasszal nem csak elutasította a dublőrözési elméleteket, hanem egyúttal rávilágított az AI és a modern technológia egyre növekvő jelentőségére is.

A digitális klón azonban továbbment, és felvetette a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatos kérdéseket. Putyin válasza ebben az esetben is gondolatébresztő volt: elismerte, hogy az AI fejlődése elkerülhetetlen, és hogy Oroszországnak vezető szerepet kell vállalnia ebben a területen. „Senki sem tudja, hogy hová vezet ez az út. Ez a mai valóság,” mondta az elnök, jelezve, hogy bár az AI terjedése elkerülhetetlen, mégsem tudható, hogy ez végül hová vezet.

Ez a sajtótájékoztató nemcsak technológiai, hanem politikai szempontból is jelentős volt. Putyin a rendezvényen kijelentette, hogy nem fog visszalépni Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kapcsolatban, amely azóta már számos életet követelt. Az elnök szerint nincs béke, amíg Oroszország nem éri el céljait. A sajtótájékoztató során emellett a technológiai függetlenségre is hangsúlyt fektetett, elismerve, hogy Oroszország műszaki ipara megrendült az ukrajnai hadműveletek és a nyugati szankciók miatt.

A Business Insider cikke szerint a rendezvényen felmerült, hogy a Yandex, Oroszország egyik legnagyobb technológiai vállalata, tervezi oroszországi vagyonának eladását, hogy elhagyja az országot. Ez az információ is mutatja a technológiai ipar átrendeződését az országban.

Az esemény azért is figyelemre méltó, mert egyúttal rámutatott a mesterséges intelligencia és a digitális technológiák egyre növekvő szerepére a modern politikában és diplomáciában.

Forrás: Business Insider

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu