A Nintendo újra lecsap: mi lesz a Link’s Awakening PC-s portjával?! [VIDEO]

Néhány héttel a megjelenése után a Nintendo lecsapott a klasszikus Legend of Zelda: Link’s Awakening rajongók által készített PC-s portjára!

 

 

A Nintendo egy újabb rajongói projekttel kapcsolatban adott ki törlési értesítést. Ezúttal a klasszikus Game Boy-játék, a The Legend of Zelda: Link’s Awakening nem hivatalos PC-s portjáról van szó. A The Legend of Zeldának rengeteg rajongó által készített játéka létezik. Némelyik régebbi játékok remake-jei. Mások a már létező játékok továbbfejlesztésének tekinthetőek. Azonban minden rajongói projekt, amely egy ikonikus Nintendo IP-n alapul, mindig azzal a veszéllyel jár, hogy a japán játékóriás leállítja. Megtörtént ez már például az Another Metroid 2 Remake vagy a Pokemon Uranium esetében is. A klasszikus Zelda-játék PC-s portja sem kivétel ez alól.

A „Link’s Awakening DX HD” címmel december elején jelent meg a Link’s Awakening PC-s portja, amely számos életminőségi finomítással igyekszik javítani az eredeti játékon, és felújítani azt, hogy natívan működjön a modern PC-ken.

Ez magában foglalja a magas framerate-et, a szélesvásznú képernyő támogatását és egyéb módokat, hogy a játék érzése csiszolt legyen. Ez már a megjelenési trailerben is látszik. (Lásd a cikk végén.) Nagyon sok mindent átdolgoztak a játékban, hogy alkalmazkodjon az új dimenziókhoz. Bár a játék ingyenesen letölthető volt az itch.io-ról, a Nintendo azóta már levette.

Az itch.io oldalon található Link’s Awakening DX HD oldalon található bejegyzésben az áll, hogy a játék fájljait szerzői jogi vagy védjegyjogi igény miatt felfüggesztették. Magát az értesítést megtekintve kiderül, hogy azt a Nintendo of America egyik meghatalmazott jogi képviselője nyújtotta be. Azt állítja, hogy a rajongók által készített port sérti a cég The Legend of Zelda: Link’s Awakening szerzői jogait. Ennek eredményeképpen a játék fájljait és letöltéseit felfüggesztették.

A játék leállításának híre megviselte a Zelda-közösséget, bár sokan számítottak erre az elkerülhetetlen eredményre, tekintve, hogy a Nintendo történelmileg nagyon védi az IP-it.

A vállalat korábban már újra kiadta a Link’s Awakeninget Switch-en. Mind a 2019-es Grezzo HD remake révén, mind pedig a The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX újbóli kiadásával a Nintendo Switch Online szolgáltatás részeként 2023 februárjában. Mindkét verzióra hivatkoztak a visszavételi értesítésben. Valószínűleg ezért is indított jogi lépéseket a cég a rajongók által készített port ellen.

Nem ez az első eset, hogy a Nintendo jogi úton a földbe döngölte a rajongók által készített projekteket. Sajnos valószínűleg nem is ez lesz az utolsó. Az év elején például a játékgyártó kérte a Dolphin emulátor eltávolítását a Steam platformról. Hasonlóan az olyan játékok leállításához, mint az AM2R, a rajongók próbálják megőrizni ezt a Link’s Awakening PC portot, miután a letöltéseket eltávolították.

Forrás: Itch.io

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu