Ijesztő: ilyen lehet, amikor a mesterséges intelligencia a híradó műsorvezetője [VIDEO]

TECH HÍREK – Erre lehetne mondani kissé szarkasztikusan, hogy szép új jövő…

 

Az Ars Technica fedezte fel, hogy egy startup hírcsatorna, a Channel 1 a Twitteren közzétett egy koncepciós videót, amiben azt demonstrálja, miképp alkalmaznak mesterséges intelligenciát a híradójuk műsorvezetéséhez. Valós személyek kinézetére épülnek a műsorvezetők (és a kérdéses személyeket megfelelően kompenzálták ezért cserébe!), és a kulisszák mögött alaposan kifinomult rendszereket használtak a hangjukhoz, viselkedésükhöz és arckifejezéseikhez.

A szájmozgás szinkronizációja nagyon jó, és kifejezetten pontosan olvashatjuk le róluk a szótagokat. A testmozgást sem lehet kifejezetten kezdetlegesnek nevezni, a gesztusok így jók, leszámítva néhány elmosott pillanatot, amikor is nyilvánvalónak tűnik, hogy a mesterséges intelligencát láthatjuk működés közben. Valami azért mégsem klappol. Egyszerűen nehéz hosszabb távon nézni a videót (és nem valami rövid, két percig tartó anyagról van szó!), mert alig pislognak, valamelyest lassan beszél, kifejezés ritkán van, és a mosoly sem tűnik őszintének.

Pozitívum viszont az, hogy meginterjúvoltak egy francia állampolgárt, aki egy viharkárról beszélt, és ezt a technológia még a szájmozgást is figyelembe véve lefordtja angol nyelvre. A Deadline szerint a Channel 1 történeteit egy, még be nem jelentett hírügynökségtől kapjuk, és a tartalmakhoz független újságírók is hozzájárulnak. Elsődleges forrásokból (kormányzati dokumentumok, például) dolgoznak, és a szerkesztési folyamat minden részében emberek vesznek részt. A csatorna tervezi, hogy a képernyő egyik sarkában fel fogják tüntetni egy logóval, hogy mely porcíó megalkotásához vettek igénybe mesterséges intelligenciát.

A hírolvasóknak keményen kell dolgozniuk, hogy hitelessé váljanak (pláne akkor, ha nem csak állampárti propagandát kell előadniuk), és a deep fake-ek korszakában nem csoda, hogy sokan már most tartanak ettől a fejleménytől, mert a technológiát negatív célokra ugyanúgy felhasználhatják. De ettől függetlenül technológiailag az eredmény lenyűgözőnek mondható… egészen addig, amíg el nem jutunk a videóban arra a pontra, amikor egy teljesen mesterséges intelligencia által alkozott hírmondó beszél egy autós balesetről!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu