AI „műalkotásokat” használhatott az Xbox a játékai népszerűsítésére?!

Egyes játékosok azzal vádolják az Xbox-ot, hogy az AI programok által generált „művészeti alkotásokat” használ az indie játékok népszerűsítésére a közösségi médiában…

 

 

Amikor az olyan szolgáltatások, mint a Midjourney, a Dall-E és a ChatGPT hatalmas sikert arattak, a mesterséges intelligencia által generált tartalom vitatott témává vált. Különösen igaz ez az AI által generált művészet esetében. Az AI által generált szöveg kis szegmenseit nehéz észrevenni. Ám az AI „művészet” tökéletlenségeit könnyű észrevenni. Sok játékos és művész kritizálja az AI-cégeket, amiért azok a művészek munkáinak felhasználásával, beleegyezésük nélkül képzik ki modelljeiket. Így a beszélgetés eléggé felforrósodik, ha egy céget rajtakapnak, hogy ilyen tartalmakat használ. Pláne ha akkora halról van szó, mint amekkora az Xbox.

December 27-én az Xbox ID@Xbox fiókja twitteren azt kérdezte a rajongóktól, hogy mik a kedvenc 2023-as indie játékaik.

A tweet egy művészeti alkotást használt, amely a hóban szánkózó gyerekeket ábrázolt a „ID XBOX” felirattal együtt. Bár a művészeti alkotás első pillantásra normálisnak tűnik, könnyű észrevenni olyan hátborzongató részleteket, mint a bajuszos gyerekek, a furcsa formájú tárgyak, vagy akár egy férfi, akinek az ajkai össze vannak olvadva a fogaival. Ez feldühítette a közösség egy részét, mivel több játékos úgy vélte, hogy ezek annak a jelei, hogy a Microsoft mesterséges intelligenciát használ. Miután a vita egyre nagyobb lett, az Xbox törölte az eredeti tweetet.

Míg a játékosok általában ellenzik a mesterséges intelligencia használatát a játékokban és a reklámokban, néhány fejlesztőnek úgy tűnik, pozitívabb véleménye van erről az új technológiáról. Kazuhisa Wada, a Persona-sorozat rendezője például az év elején pozitív véleményt osztott meg a mesterséges intelligenciáról. Szerinte az AI art hasznos lehet vázlatok készítésében, miközben különböző koncepciókat találnak ki ugyanarra az ötletre.

Ugyanakkor nem gondolta, hogy az AI art helyettesítheti a művészeket, vagy hogy a végtermékben kellene alkalmazni.

A Microsoft a múlt hónapban új AI-partnerségeket jelentett be. Úgy tűnik, készen áll arra, hogy a játékfejlesztésben is többet használjon ebből a technológiából. Azzal, hogy a Microsoft például olyan termékeket kínál a fejlesztőknek, mint az Azure AI és a Copilot for Microsoft 365, új eszközöket kíván a fejlesztők kezébe adni. Hogy mindez a tervek szerint fog-e működni, az azonban még nem derül ki.

Forrás: Kotaku

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu