Későbbre halasztja Biden kormánya a videókártyákra kivetett vám bevezetését

TECH HÍREK – A bevezetéssel az Egyesült Államokban a legrosszabb esetben 25%-os áremelés következne (ezzel lényegében az európai árat fizetnék ott is…).

 

Mindez még az előző amerikai elnök, Donald Trump kormányzata alatt indult. Akkoriban az szerették volna elérni, hogy minél kevesebb kínai hardver legyen a piacon, így az országból importált hardver 25%-os vámot kapna, beleértve a videókártyákat vagy az alaplapokat. Ezzel az áremelés hatalmas lett volna (ami végül a videókártyák bányászatra való használata, majd a pandémia miatt megtörtént), de a választások után Joe Bidenék meghatározott időre szüneteltették a vámot.

Először az volt a terv, hogy január elsejétől hozzák vissza a vámköltségeket, de ezt elhalasztották május 31-ére, mert az amerikai kormány úgy véli, hogy az ipar nem működik velük együtt. Az ország kereskedelmi csoportjait zavarja a döntés, mert hatással van a halasztás az üzleti terveikre. Egy Nvidia GeForce RTX 4090 eddig is kb. 2000 dollár volt (730-740 ezer forint), és a 25%-os vámmal ez rögtön 2500 dollár lenne (900-925 ezer forint!). Bár a magasabb árfekvésű termékeknél nem biztos, hogy annyira fájna az áremelés, a belépő szintű, középkategóriás videókártyáknál már igen!

Gondoljunk bele: egy GeForce RTX 4060 az Nvidiától 300 dollár, míg egy Radeon RX 7600 az AMD-től 270. Ezekért 373, illetve 336 dollárt kérhetnek az Egyesült Államokban. Ekkora különbség már eggyel magasabb videókártyát jelent a vám nélkül ebben az árfekvésben! És ha végül május végén mégis bevezetik a vámot, az a piac eredményeit ronthatja, holott a pandémia és a bányászat után épp kezdett helyreállni minden. A grafikus ipart is ismét térde küldheti a vám.

Bidenék elkezdték az amerikai piacon gyorsítani a fejleményeket például a CHIPS-törvénnyel, hogy hazai gyártás legyen, vagy egyszerűbben üzleteljenek azok a cégek, akiknek „ellenséges” országokban már régóta működő gyártósoraik vannak. Addig a fogyasztóknak lehetőségük van esetleg bepótolni a gépújítást, mert szinte senki sem lesz hajlandó 25%-kal többet fizetni…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu