Először tagadta, majd beismerte a Wizards of the Coast a mesterséges intelligencia használatát!

Nem lett volna tökösebb, ha a promóciós kép felbukkanásakor rögtön az igazat mondja az asztali társasjátékokban jártas kiadó?

 

A lent látható képről először azt mondta a Wizards of the Coast, hogy teljesen emberi kéz alkotta munka, de a Magic: The Gathering (MTG) rajongói élesszeműek, és gyorsan felfedezték, hogy szerintük itt tartalomalkotó (generatív) mesterséges intelligencia használatáról van szó. Két nap múlva a Wizards of the Coast aztán törölte a tweetet a képpel, majd elismerte, hogy valóban MI-t vett igénybe a cég. Elég gyorsan történt ez a 180°-os fordulat…

A képen öt új MTG kártyát láthatunk egy asztalon egy steampunk-szerű gyógyszertárra hajazó könyvesboltban. A kisebb részletekben viszont ott rejlik a rút igazság: az izzószálak az égőkben, a kábelezés az asztalon, de a nyomásmérő részletei megmutatják, hogy az emberi ujjak és fogak, továbbá a szöveg mellett a kifinomult részletek létrehozásában a képalkotó technológia még mindig messze van a tökéletestől.

Csakhogy a Wizards of the Coast nemrég kijelentette, hogy nem fog mesterséges intelligenciát használni, miután egy Dungeons & Dragons forráskönyvben egy veterán szabadúszó ezzel lebukott. Jason Rainville, egy illusztrátor, eleinte arról beszélt a Wizards of the Coast MI-tagadó posztja után azt mondta, hogy megfontolja, hogy más forrásból származzon a jövedelme, ha a Wizards of the Coast továbbra is a technológiát használja, majd visszaszívta ezt, amikor a cég változást ígért. Dave Rapoza viszont en bloc faképnél hagyta a Wizards of the Coast-t, hogy a kép hátterét egy külsős, harmadik féltől szerezték. Szerintük több MI komponens bukkan fel ipari standardként használt eszközökben (pl. Photoshop) még akkor is, ha a végeredményen mégis egy ember dolgozott. A weboldalukon viszont egy hosszabb közlemény is olvasható:

„Már világossá tettük, hogy megköveteljük a Magic TCG-hez hozzájáruló művészektől, íróktól és alkotóktól, hogy tartózkodjanak a generatív MI-eszközök használatától a Magic termékek létrehozása során. Most már nyilvánvaló, hogy frissítenünk kell azt a módot, ahogyan a beszállítóinkkal együttműködünk a termékeinken túlmutató kreatív termékeken (például a közösségi médiában használt marketingképeken), hogy biztosak lehessünk abban, hogy támogatjuk a Magic számára oly fontos, csodálatos emberi leleményességet. Sok mással együtt mi is jobban meg akarjuk érteni, hogy a kreatív folyamat során használják-e a mesterséges intelligenciát és hogyan. Hisszük, hogy a nagyobb átláthatóság és a jobb nyilvánosság mindenki számára előnyös. Nem ígérhetjük, hogy tökéletesek leszünk egy ilyen gyorsan fejlődő területen különösen, hogy a generatív mesterséges intelligencia olyan eszközökben, mint például a Photoshop, alapértelmezetté válik, de célunk, hogy mindig az ember alkotta művészet és a művészek oldalára álljunk,” írta a Wizards of the Coast.

Kérdés, hogy tartják-e magukat ehhez az állásponthoz.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu