Echo – Süketnéma, mozgássérült, antihős indián lány a komor, erőszakos spinoff hőse

SOROZATKRITIKA – Alaqua Cox magával ragadó szereplése ellenére az Echo csupán egy újabb felemás produkció a szuperhősös univerzumból, amely valaha úttörő volt a műfajban. Bár Cox karaktere érdekfeszítő és mélyrétegű, a sorozat nem sikerült olyan lenyűgözőre, mint amit korábban a Marveltől megszokhattunk. Az Echo próbálkozik új területeket felfedezni, de végül ismét csak azon a bizonyos középszerű sínen marad, ahonnan nem tud kitörni. Ez a produkció tovább gyengíti a Marvel egykoron oly erősnek tűnő szuperhősös univerzumát, amely mostanra elveszítette korábbi fényét és innovatív erejét.

 

 

Az Echo a Marvel első élőszereplős spinoffja a 2021-es „Hawkeye” után, amelyben Alaqua Cox ismét visszatér, Charlie Cox Daredevillel és Vincent D’Onofrio Kingpinjével az oldalán. Ez a sorozat több szempontból is történelmet ír az MCU számára, például egyszerre debütál a Disney+ és a Hulu platformon, ez lesz az első MCU Disney+ sorozat, amely TV-MA besorolású, és binge-stílusban kerül kiadásra, az összes öt epizóddal egyazon napon.

 

 

A „kis Maya” átalakul szupergyilkossá

 

A sorozat Maya Lopez (Alaqua Cox) történetét követi nyomon, ahogy menekül Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) bűnözői birodalma elől. A cselekmény során hazatér, és szembe kell néznie a saját családjával és örökségével. A sorozatban szerepelnek más, jól ismert karakterek is, mint a „Reservation Dogs” sztárja, Devery Jacobs, vagy Vincent D’Onofrio mint Kingpin.

Maya Lopez karakterét először a Marvel „Hawkeye” sorozatában ismerhettük meg, ahol a süket banda vezetőjeként tűnt fel, aki eltökélt volt, hogy megbüntesse Clint Barton, azaz Ronint a saját bosszúálló tetteiért. Az Echo sorozatban folytatódik Maya története, ahol szembesül a múltjával és a családi örökségével, miközben Kingpin bosszújától menekül.

Az új sztori során kibontakozik a kapcsolata a „Reservation Dogs” sztárjával, Devery Jacobs-szal id, továbbá a Marvel univerzum egy másik ikonikus gonosztevőjével, Kingpinnel, akit Vincent D’Onofrio alakít.

 

 

Egyedi főszereplő karakter

 

Maya Lopez karaktere egyedülálló a Marvel univerzumban, hiszen egy őslakos amerikai és süket hősnőt ritkán látunk a képernyőn. A sorozat különös figyelmet fordít Maya örökségére és annak hatására, hogy hogyan alakul ki belőle a címszereplő, Echo. A sorozatban nem csak a fizikai konfrontációk és az akciójelenetek dominálnak, hanem Maya személyes fejlődése és a karakterek közötti összetett kapcsolatok is.

A sorozat továbbá kiemeli Maya és Kingpin közötti bonyolult dinamikát, amely a „Hawkeye” sorozatban kezdődött. A sorozatban Kingpin nem csupán egy gonosztevő, hanem egy sokrétű karakter, aki komoly hatással van Maya életére és döntéseire.

Az Echo tehát nem csak egy szuperhősös akció-sorozat, hanem egy mélyebb, karaktervezérelt történet is, amely a Marvel univerzum eddig kevésbé feltárt aspektusaira fókuszál. Maya Lopez karaktere és utazása a középpontban áll, ahogy harcol a múltjával, felfedezi önmagát és megküzd a vele szembeálló erőkkel.

 

 

Apakomplexus

 

Az Echo sorozatban fontos szerepet kap Maya és Kingpin közötti egyfajta apa-lánya dinamika, amelyet D’Onofrio nagy részben improvizált alakításával még inkább kiemel. A sorozat visszatekint a „Hawkeye” eseményeire, és összefűzi Maya múltját és hátterét a jelen cselekménnyel.

Alaqua Cox, a Choctaw Nemzet tagja, és a rendező, Sydney Freeland azt akarta, hogy a műsor tükrözze az ő örökségét. Ennek érdekében Freeland és csapata konzultált a Choctaw Nemzettel a történelemmel, jelmezekkel és karakterekkel kapcsolatban. Ezeket az elemeket gyönyörűen beépítették a sorozatba, amely teljes audio szinkronizálást is kap a Choctaw nyelven.

A sorozat akciójelenetei lenyűgözőek és magával ragadóak, a bonyolult harcjelenetek tökéletesen vannak kivitelezve, mint egy jól begyakorolt koreográfia. Fisk karaktere szerint Mayának a fájdalmat, veszteséget valami hasznosra kell fordítania, amit Maya megfogad. Bár Maya alapvetően egy antihőst alakít, nehéz nem szurkolni a győzelméért.

 

 

Az Echo sok mindenben újít

 

Az Echo sorozat a Marvel és a Disney+ számára számos „elsőt” kínál. Ez az első olyan show, amely a Marvel Spotlight alatt fut, és az első, amely TV-MA besorolású. Emellett a sorozat a Marvel első őslakos amerikai és süket karakterét mutatja be, és ez lesz az első, amely egyidejűleg debütál a Disney+ és a Hulu platformon.

Emellett az Echo sorozat sötét, rideg, aránylag addiktív és „binge-barát”, tehát jól lehet „darálni”. A sorozat remek, szeretett karaktereket és izgalmas akciójeleneteket mutat be. Nincs szükség korábbi Marvel ismeretekre a sorozat megtekintéséhez, bár természetesen nem árt, ha láttunk jó párat ezekből.

Az epizódokat Sydney Freeland (Navajo) és Catriona McKenzie (Gunaikurnai) rendezték, a végrehajtó producerek pedig Kevin Feige, Stephen Broussard, Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Brad Winderbaum, Amy Rardin, Sydney Freeland, Christina King és Jason Gavin.

 

 

Jó volt az irány, de sajnos túl sok a negatívum

 

Az Echo a Marvel univerzum egy új, izgalmas oldalát mutatja be Maya Lopez karakterén keresztül. A sorozat a szuperhős műfajtól eltérő, sötétebb és erőszakosabb hangvételt követ, amely a főszereplő múltjával és örökségével való szembenézésre fókuszál. Bár a központi szereplő karaktere és őslakos amerikai háttere kiemelt figyelmet kap, a sorozat a Marvel műsorainak szokásos kereteit próbálja megújítani.

A történetmesélés és a tempó terén azonban vannak hiányosságok. A cselekmény helyenként kaotikusnak és az újoncok számára nehezen követhetőnek tűnhet, ami befolyásolhatja a nézői élményt. Emellett, bár a sorozat próbálkozik az újítással, ez nem mindig sikerül zökkenőmentesen, és néha eltávolodik a főszálaktól, ami csökkentheti a feszültséget és az érdeklődést.

Összegzésül, az Echo egy viszonylag frissítő változatosságot kínál a Marvel univerzumában, de a történetvezetés és a kivitelezés terén mutatkozó hiányosságai miatt nem minden tekintetben állja meg a helyét a korábbi Marvel-produkciókhoz képest.

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

 

Echo

Rendezés - 6.4
Színészek - 7
Történet - 5.8
Látvány/zene/hangok/akció - 7.8
Hangulat - 6.8

6.8

KORREKT

Az Echo egy merész próbálkozás a Marveltől, amely egy néma, mozgássérült indián lány, Maya Lopez történetét dolgozza fel, de a történetvezetés és tempó hiányosságai miatt vegyes eredményt hoz. A sorozat új szemszögeket nyit meg a Marvel univerzumban, de a végrehajtás hiányosságai miatt nem éri el a korábbi Marvel-művek magasságait. Összességében az Echo egy frissítő, de inkább csak korrektnek mondható kísérlet a szuperhős műfaj megújítására.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu